NOS Nieuws

'Journalistiek werk in China is moeilijker voor buitenlandse pers'

De Chinese overheid zet buitenlandse journalisten steeds meer onder druk door hun geen of beperkte toegang te geven tot grote delen van het land. Dat meldt de Foreign Correspondents Club of China (FCCC), een vereniging voor buitenlandcorrespondenten in China. De FCCC heeft leden vragen voorgelegd over hun ervaringen met de Chinese regering in 2017.

Op basis van de antwoorden concludeert de vereniging dat bijna de helft (40 procent) van de correspondenten het in 2017 moeilijker vond om in China te werken, vergeleken met 29 procent in 2016. De meerderheid (73 procent) zegt te zijn beperkt in de verslaggeving in de regelmatig onrustige regio Xianjiang, in het noordwesten van het land. Vorig jaar was dat nog 42 procent.

Daarnaast zeggen de journalisten dat ze vaak problemen hebben met het verkrijgen van toegang tot het grensgebied met Noord-Korea en industriële gebieden. 15 procent van de respondenten heeft moeite met het verlengen van visums, vergeleken met 6 procent in 2016. In 6 procent van de gevallen werd gedreigd dat de correspondenten geen visum meer zouden krijgen.

Geweld en intimidatie

Bijna de helft van de FCCC-leden die antwoorden hebben ingestuurd, heeft vorig jaar ervaringen gehad met geweld, intimidatie of andere belemmering van hun werk. De druk die de Chinese autoriteiten lokaal op de journalisten uitoefenen, zou in sommige gevallen ook door diplomaten in hun thuislanden worden uitgeoefend op de mediaorganisaties waar zij voor werken.

De correspondenten zeggen dat hun bronnen ook regelmatig onder druk gezet worden door de Chinese regering. 26 procent van de ondervraagde journalisten zegt dat bronnen zijn lastiggevallen, opgepakt of opgeroepen zijn voor verhoor. Dat cijfer komt overeen met 2016.

Journalisten van vooraanstaande media als de BBC, The Economist, The Financial Times, The New York Times en The Guardian zeggen dat hun de toegang is ontzegd bij belangrijk Chinees nieuws. Zij vermoeden dat dat is gedaan als straf voor opinie-artikelen die de Chinese autoriteiten niet bevielen, hoewel dat nooit expliciet als reden is gegeven.

Regering ontkent

"Ze proberen ons het idee te geven dat je leven moeilijker wordt en dat het ingewikkelder wordt om als nieuwsorganisatie te functioneren wanneer je verslag doet over mensenrechten, het westen van China en andere ongewenste onderwerpen", citeert de FCCC een correspondent van een westerse organisatie.

De Chinese autoriteiten zeggen zich niet te herkennen in de conclusie dat het moeilijker wordt om als buitenlandse journalist te functioneren in China. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt correspondenten die zich herkennen in het FCCC-rapport om naar voren te treden. Omdat dat dat niet is gebeurd, vindt het ministerie dat het rapport geenszins overeenkomt met de werkelijkheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl