Gevaarlijk veel veldmuizen in Zuid-Friesland: 'code oranje' voor boeren

De zachte winter zorgt voor hoge aantallen veldmuizen in vooral het zuiden van Friesland. De LTO roept boeren op alert te zijn voor een mogelijke nieuwe plaag.

Met name in het gebied tussen Heerenveen, Lemmer en Sneek worden verhoogde populaties aangetroffen. Boeren rond Vegelinsoord en Koufurderrige hebben al schade aan hun percelen.

Kans op plaag

Van een muizenplaag zoals in 2014 en 2015 is nog geen sprake, zegt directeur Eddy Wymenga van onderzoeksbureau Altenburg en Wymenga. ,,Een muizenpiek is normaal, en kan door ingrijpen van de natuur - kou, nattigheid en predatoren - ook zomaar weer verdwijnen.’’

Maar mocht de natuur dit keer niet hard ingrijpen, dan kan de muizenpiek uitgroeien tot een plaag. ,,We zitten in een opbouwjaar’’, legt Wymenga uit. ,,We hebben een warm najaar gehad waardoor het gras lang is doorgegroeid en deze winter zijn al veel muizen geteld. De beginomstandigheden voor muizenoverlast zijn aanwezig.’’

‘Code oranje’

Om die reden worden Friese boeren gewaarschuwd met ‘code oranje’: wees alert. Bij gebrek aan vorst kunnen boeren muizen bestrijden met nattigheid, door als dat mogelijk is het waterpeil aan te passen of land onder water te zetten.

Andere signalen: veel (zilver)reigers op het land of kerkuilen die vanwege het grote muizenaanbod heel vroeg aan het broeden slaan.

Veldmuizen houden van lang gras. Wymenga: ,,Op dit moment kan je nog niet maaien, maar het is raadzaam om in zo’n geval met zo kort mogelijk gras de winter in te gaan.’’

Muizenwaarschuwingssysteem

Het alarmeren met behulp van kleurcodes maakt deel uit van een uitgebreider muizenwaarschuwingssysteem dat Altenburg en Wymenga ontwikkelt. Dit is over enkele maanden klaar.

Het provinciebestuur maande Friese landbouwers vorig jaar nog tot snelheid om zo’n systeem op te zetten.

Meldpunt

LTO Noord roept boeren die verhoogde activiteiten van veldmuizen zien dit online door te geven op een meldpunt voor muizen .