Donald Trump spreekt het Huis van Afgevaardigden toe
NOS NieuwsAangepast

Optimistische Trump reikt Democraten 'op Trumpiaanse wijze' de hand

Het was een toespraak zoals we die niet vaak horen van de Amerikaanse president. Donald Trumps eerste State of the Union was vooral optimistisch van toon. Volgens correspondent Arjen van der Horst riep hij op "typisch Trumpiaanse wijze" op tot samenwerking tussen Democraten en Republikeinen. Oftewel: voor wat hoort wat.

"Nergens werd dat zo duidelijk als bij Trumps immigratievoorstel", blikt Van der Horst terug. De president stelt voor 1,8 miljoen illegale vluchtelingen (ook wel dreamers genoemd) een legale status te geven. Een langgekoesterde droom van de Democraten, maar daar staan forse maatregelen tegenover.

'Trump is Trump , er moet altijd iets tegenover staan'

Trump schetste zijn gewenste immigratie-aanpak: de veelbesproken bouw van een muur tussen Mexico en de VS, een einde aan gezinshereniging voor migranten en strengere regels voor het verkrijgen van een verblijfsvergunning. "Dat gaat voor veel Democraten te ver. Het is maar de vraag of het gaat lukken", zegt de correspondent.

'Een nieuw begin'

Het viel Van der Horst op dat Trump een stuk positiever was dan in zijn voorgaande, grote toespraken. Tijdens zijn inauguratie vorig jaar sprak de 71-jarige Republikein nog van 'de Amerikaanse slachting'. Nu ging het over 'een nieuw Amerikaans begin'. Van der Horst: "Achterwege bleven de gebruikelijke aanvallen op zijn tegenstanders en de doembeelden die hij schetst van de VS."

Trump benadrukte dat het de goede kant opgaat. De werkloosheid daalt, de beurskoersen stijgen en IS heeft in Irak en Syrië bijna al zijn grondgebied verloren. Amerikaanse media hebben deze uitspraken gecheckt op waarheid. Kort samengevat kloppen Trumps beweringen, maar valt het lastig te zeggen hoeveel invloed zijn beleid daarop heeft gehad.

De anti-Obama

Vlak voor zijn toespraak tekende de president een decreet om Guantanamo Bay open te houden. Zijn voorganger Obama had vergeefs geprobeerd de omstreden gevangenis voor terreurverdachten te sluiten. "Daarmee manifesteerde Trump zich weer als de anti-Obama. Dat is een constante in zijn presidentschap."

Deze koers werd verder benadrukt zodra Trump over het buitenland sprak. Dan stond de veiligheid van Amerika centraal. "Er klonk dus een harde waarschuwing voor Noord-Korea en Iran. En Trump beloofde ook het Amerikaanse nucleaire arsenaal verder uit te breiden", zegt Van der Horst. "Opvallend genoeg kwam de derde grote tegenstander op het internationale toneel, Rusland, nauwelijks aan bod."

Repliek van Kennedy

Joe Kennedy (achterneef van de in 1963 vermoorde president) gaf namens de Democraten het tegenantwoord op Trumps State of the Union. "Hij zette zich af tegen de in zijn ogen valse tegenstellingen die Trump creëert", zegt Van der Horst. Trump schildert volgens de 37-jarige Democraat alles af als een zero sum game. Oftewel: waar winnaars zijn, moeten ook verliezers zijn. Kennedy vindt dat er eigenlijk helemaal geen verliezers horen te zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl