Een sollicitatiegesprek bij een uitzendbureau
NOS NieuwsAangepast

Kamer wil 'naming and shaming' discriminerende uitzendbureaus

  • Marleen de Rooy

    Redacteur economie

  • Marleen de Rooy

    Redacteur economie

Het is nu echt tijd dat de namen van discriminerende uitzendbureaus bekend worden gemaakt, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. De partijen zijn voor naming and shaming, het publiekelijk aan de kaak stellen van deze ongewenste praktijken. Een maatregel waar de sector al jaren voor vreest.

Partijen reageren geschokt op de onthullingen van Radar maandag. Uitzendbureaus bleken bereid om te discrimineren op afkomst, als een opdrachtgever daarom vraagt.

"De maat is echt vol", zegt D66-Kamerlid Van Weyenberg. "Vijf jaar beloofden al die uitzendbureaus beterschap, daar is niets van terechtgekomen." De politiek moet nu maar harder ingrijpen, bijvoorbeeld door maar gewoon te publiceren wie er over schreef gaat, zegt hij.

Ik ben voor 'naming and shaming' en vervolgens flinke boetes uitdelen.

PvdA-Kamerlid Van Dijk

Ook PvdA-Kamerlid Van Dijk wil de namen weten van de uitzendbureaus. "Ik ben voor naming and shaming en vervolgens flinke boetes uitdelen." Zeggen dat discriminatie op de arbeidsmarkt niet kan, doen politieke partijen al jaren. "Maar blijkbaar helpt dat niet", onderkent Gijs van Dijk. "Daarom moeten we nu de volgende stap zetten."

Kamerlid Peters van het CDA ziet dit ook als een goede oplossing. "Als je iets doet wat niet mag, dan moet dat hardop gezegd worden." Dat lost ook het probleem op dat nu de hele uitzendbranche in een kwaad daglicht staat, voegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk toe.

De belangen van de uitzendbureaus zijn stomweg te groot.

Denk-Kamerlid Azarkan

Eerst zien dan geloven, zegt Denk. Kamerlid Azarkan spreekt van politieke onwil. "De belangen van de uitzendbureaus zijn stomweg te groot", zegt hij. "Die belangen worden op allerlei plekken in de samenleving door zeer krachtige lobbyisten vertegenwoordigd."

Makkelijk zal het niet worden om het in de wet vast te leggen. Volgens het ministerie van Sociale Zaken mogen discriminatieonderzoeken van de Inspectie uit privacyoverwegingen niet zomaar openbaar gemaakt worden. Daar zullen de partijen dus een oplossing voor moeten vinden.

Overigens werkt het ministerie al aan een groter plan over het bestrijden van discriminatie op de gehele arbeidsmarkt. Dat plan wordt in het voorjaar verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl