Direct naar artikelinhoud
Dieren

Minder, maar nog steeds zorgwekkend veel, neushoorns gestroopt in Zuid-Afrika

Een zwarte neushoorn met haar jong in de Zuid-Afrikaanse provincie Oost-Kaap.Beeld thinkstock

In Zuid-Afrika zijn in 2017 minder neushoorns gestroopt voor hun hoorns tegenover 2016, maar het aantal blijft op een "verontrustend niveau voor een soort die met uitsterven bedreigd wordt". Dat zegt natuurbehoudsorganisatie WWF. 

De organisatie zegt zich zorgen te maken dat de huidige tendensen in het stropen van neushoorns de groeiende bedreigingen verergeren voor andere soorten, maar vooral voor lokale gemeenschappen die aan criminele groepen worden blootgesteld.

WWF haalt de Zuid-Afrikaanse overheidsstatistieken aan. Vorig jaar zijn zo 1.028 neushoorns gedood. In 2016 waren dat er 1.054 en in 2015 nog 1.175. In 2017 is zo het derde jaar op rij genoteerd waarbij de stroperij afnam, na het record van 1.215 gestroopte neushoorns in 2014. Het land is de thuisbasis van ongeveer tachtig procent van de wereldwijde neushoornpopulaties.

Corruptie

Voor Margaret Kinnaird, faunaspecialiste van WWF Zuid-Afrika, is dat nieuws bemoedigend, maar blijft het aantal nog steeds veel te hoog. "We moeten ook de moeilijkheden onder de aandacht brengen van mensen wier veiligheid en levensonderhoud bedreigd worden door de illegale handel in bedreigde soorten", zegt ze in een persbericht van het WWF. "Om stroperij en de schadelijke effecten ervan op het leven van plattelandsgemeenschappen en dieren in het wild te bestrijden, moeten we meer inspanningen leveren om een einde te maken aan de corruptie die deze handel mogelijk maakt."

Ze stelt dat ook gedragsverandering nodig is bij consumenten, vooral in Azië, om de vraag naar illegale producten zoals de hoorn van neushoorn te stoppen.

Olifanten

De plattelandsbevolking rond beschermde gebieden wordt getroffen door het illegale verkeer, aldus WWF. "Lokale stropers zijn verbonden met grensoverschrijdende netwerken die wilde dieren viseren en richten hun inspanningen meer en meer op gebieden buiten de parken, waar het risico op controle kleiner en de winsten groter zijn."

Daarnaast waarschuwt de organisatie voor een nieuwe dreiging. In Kruger National Park zijn vorig jaar zo 67 olifanten afgeschoten, tegen 46 in 2016. "Een tendens die goed moet opgevolgd worden om een escalatie van olifantenstroperij te voorkomen zoals eerder waargenomen voor neushoorns", aldus WWF.