De autoriteiten probeerden de inwoners op allerlei manieren gerust te stellen
NOS NieuwsAangepast

Vals alarm Hawaï door medewerker die dacht dat raket in aantocht was

De veiligheidsmedewerker die eerder deze maand in Hawaï een waarschuwing verstuurde voor een inkomende ballistische raket, was ervan overtuigd dat er inderdaad zo'n projectiel werd afgevuurd op de Amerikaanse staat. Hij of zij zou iets verkeerd hebben begrepen tijdens een oefening.

Onderzoekers van de Federal Communications Commission (FCC) komen tot die conclusie in hun voorlopige rapport. Tot nu toe zeiden de autoriteiten dat een medewerker op de verkeerde knop had gedrukt. De FCC is een onafhankelijk Amerikaans overheidsorgaan dat verantwoordelijk is voor alle regelgeving op het gebied van communicatie.

Naar aanleiding van het incident is de directeur van de instantie die de noodprocedure in werking stelde opgestapt. De medewerker die de waarschuwing verstuurde is ontslagen.

Paniek op de eilanden

De inwoners van Hawaï werden op 13 januari via een bericht op hun telefoon gewaarschuwd voor een naderende ballistische raket, maar ruim een half uur later meldden de autoriteiten dat de waarschuwing op een vergissing berustte.

Na de melding brak paniek uit op de eilanden, omdat er al veel spanning was over een mogelijk nucleaire aanval door Noord-Korea.

De valse waarschuwing in Hawaï op 13 januari

Het misverstand ontstond volgens de onderzoekers doordat een leidinggevende van de nachtploeg besloot de opkomende ploeg te testen met een oefening, zegt het rapport.

De chef van de dagploeg was van die alertheidsoefening op de hoogte, maar nam aan dat die bedoeld was voor de mensen die 's nachts hadden gewerkt. Daardoor ontstond een misverstand in de aansturing.

Bij de oefening werd vervolgens een standaardprocedure in gang gezet. Onderdeel was het afspelen van een opname waarin werd gewaarschuwd voor een kernaanval op Hawaï. In de boodschap werd gezegd dat het een oefening was ("Exercise, exercise, exercise") maar er kwam ook de zinsnede in voor: "Dit is geen oefening" ("This is not a drill").

Een van de aanbevelingen uit het voorlopige rapport is dat de teksten die worden gebruikt bij oefeningen nog eens onder de loep worden genomen. Er moet duidelijker uit naar voren komen dat er geen sprake is van een echte calamiteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl