NOS SportAangepast

Poetin noemt klokkenluider 'rotzak' en wil hem achter tralies

In de ARD-documentaires, waarin nieuwe dopingpraktijken van Rusland aan het licht kwamen, werd Vladimir Poetin door klokkenluider Grigori Rodtsjenkov genoemd als medeplichtige. Vandaag slaat de Russische president keihard terug richting "die rotzak".

Poetin noemt klokkenluider 'rotzak' en wil hem achter tralies

"Het IOC wist niet wat ze met dat meldonium aan moesten", zegt Poetin bij een campagnebijeenkomst voor de aankomende verkiezingen. "En nu hebben ze die rotzak Rodtsjenkov erbij gehaald en naar voren gehaald."

"Luister", gaat hij verder. "Die man heeft duidelijk problemen. Hij heeft zich met illegale praktijken ingelaten. Hij moet de gevangenis in, maar ze maken 'm hoofd van het antidopingbureau."

In december zei Poetin dat hij het vermoeden heeft dat Rodtsjenkov voor de Amerikaanse geheime dienst werkt. "Welke drugs geven ze hem, om ervoor te zorgen dat hij de dingen zegt die ze nodig hebben? Het is lachwekkend", sprak hij toen.

Documentaire

Rodtsjenkov is voormalig hoofd van het Russische antidopinglaboratorium en stelt dat Poetin wist van het grootschalig dopinggebruik binnen de Russische sport: "Natuurlijk kwam het van boven, van de president." De klokkenluider voelt zich niet meer veilig en zit ondergedoken.

Rusland is geschorst voor de Olympische Spelen, maar er doen in Pyeonchang wel 168 Russische atleten mee onder een neutrale vlag. Poetin hoopt dat Rusland het dopingschandaal snel achter zich kan laten en toont zich daarbij ook schuldbewust.

"Moeten we samenwerken met internationale organisaties? Ja, en dat zullen we ook doen", zegt hij. "Ten eerste, laten we hier geen doekjes om winden: we hebben er aanleiding toe gegeven. We hebben er zelf schuld aan. Er zijn immers gevallen van dopinggebruik geweest."

​Sjoemelen met flesjes​

Tijdens de vorige Winterspelen bleek dat het Russische antidopinglaboratorium op grote schaal gesjoemeld had met de flesjes die toen werden gebruikt. De ARD toonde aan dat dat vandaag de dag nog steeds mogelijk is.

Poetin: "Ik wil dat dit publiek het weet en dat het hele land het weet. Dat soort dingen gebeuren overal ter wereld. Maar normaal wordt het niet opgeklopt voor 'n binnenlandse politieke campagne."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl