André W. in de rechtbank
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

20 jaar én vrijspraak voor roofmoord hare-krisjna-volgeling

De 54-jarige André W. uit Arnhem moet 20 jaar de cel in voor de roofmoord op de Belgische kunstenaar Stefaan Bekaert. W.'s ex-vrouw Sjean K. - die ook verdachte was in deze zaak - werd vrijgesproken. Dat bevestigt de rechtbank in Kortrijk.

Bekaert werd in 2014 dood gevonden op de zolder van zijn huis in het Belgische Menen. Hij was met veertien messteken om het leven gebracht en in een tapijt gewikkeld.

Hare krisjna

Twee maanden daarvoor waren W. en K. met hun 16-jarige zoon door de Belgische kunstenaar in huis genomen. Het dakloze Arnhemse gezin, dat in de clinch lag met jeugdzorg, had Bekaert leren kennen via de hare-krisjna-beweging.

Na de moord is het Arnhemse gezin in de auto van Bekaert naar Nederland gevlucht. De rode Mazda werd teruggevonden in een dorpje bij Antwerpen. Op camerabeelden is te zien dat Arnhemmer W. geld pinde met de bankpas van Bekaert.

Uitgeleverd

De Belgische autoriteiten vonden het stel bij de moeder van K. in een Arnhemse volkswijk. Het duo werd uitgeleverd aan België, maar in oktober vorig jaar mocht K. terug naar Arnhem om daar haar proces af te wachten.

W. geeft toe dat hij Bekaert heeft gestoken, maar ontkent dat hij hem gedood heeft. Volgens hem zou de Belg zijn zoon in de badkamer hebben willen aanranden.

Tegen de 54-jarige Arnhemmer was de maximumstraf van 30 jaar cel geëist, tegen zijn 44-jarige ex was 20 jaar gevangenisstraf geëist, schrijft Omroep Gelderland.

Advertentie via Ster.nl