Direct naar artikelinhoud
Review

Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid

Donald Trump is gekozen tot de 45ste president van de Verenigde Staten. Amerika en de rest van de wereld houden hun adem in over de gevolgen van die verrassende uitkomst. De Volkskrant hield een liveblog bij dat u hier kunt teruglezen.

President Barack Obama verwerkt met vice-president Joe Biden de schok van de verkiezingsuitkomst.Beeld afp

22:53 woensdag 9 november 2016

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto heeft met de dinsdag tot Amerikaans president gekozen Donald Trump afgesproken elkaar te ontmoeten voor de inauguratie van Trump op 20 januari. Dit meldde het persbureau Notimex.

Mexico is bang dat Trumps presidentschap een economische ramp voor het land betekent en dat hij bovendien, zoals Trump in de verkiezingscampagne aankondigde, talrijke Mexicanen uit de VS zal zetten en de grens met een muur zal dichtmetselen. Trump heeft Mexicanen en Mexico herhaaldelijk grof beledigd.

Het wordt volgens waarnemers daarom ook geen leuk gesprek. Peña Nieto liet zich eerder dit jaar door zijn minister van Financiën overhalen presidentskandidaat Trump te ontvangen. Hij deed dat 31 augustus in de hoop Trump milder te stemmen. Dat mislukte en het werd een politieke blunder die de minister van Financiën (Luis Videgaray Caso) zijn baan kostte en een storm van kritiek over Peña Nieto uitstortte. (ANP)

President Enrique Pena Nieto van Mexico.Beeld ap
Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid
Beeld reuters

22:34 woensdag 9 november 2016

Een beurskrach na de verkiezingszege van Trump? Nee, integendeel: de Amerikaanse beurzen zijn vandaag overtuigend in de plus geëindigd. De Dow Jones noteerde een groei van 1,39 procent, Nasdaq 1,11 procent. Vooral farmaceuten, industriële producenten en de financiële sector profiteerden.

Grote verliezers waren onder meer de wapenfabrikanten. Ook dat valt te verklaren door de winst van Trump. Door de verkiezingsuitslag zijn strengere wetten voor wapenbezit onwaarschijnlijk – Trump is op dat vlak een traditionele Republikein – en daardoor voelen consumenten zich minder noodzakelijk op korte termijn wapens in te slaan.

De positieve beursreactie op Trump werd niet helemaal verwacht. In aanloop naar de verkiezingen toonden beleggers een duidelijke voorkeur voor Clinton. Niet gek: historisch gezien presteren de economie en de beurs beter onder Democratische presidenten. Trump weet het goed te maken met de belofte van minder regels, lagere belastingen en meer investeringen in infrastructuur en industrie.

Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid
Beeld getty
Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid
Beeld reuters

22:22 woensdag 9 november 2016

'O, mijn God, ik kan het nog niet geloven. Vier jaar Trump! Weet je hoe lang vier jaar duurt?' De vele aanhangers van Hillary Clinton in New York verkeren in een shocktoestand, constateert verslaggever Bert Lanting in New York.

Lees hier zijn reportage. (+)

22:04 woensdag 9 november 2016

Op Twitter wordt Michelle Obama letterlijk door duizenden mensen gesmeekt om zichzelf in 2020 kandidaat te stellen voor het presidentschap. Met tweets als: 'Alleen Michelle Obama kan ons nog redden', of: 'Michelle, make the world great again', of een simpel 'Please!', wordt de First Lady gevraagd of ze een politieke carrière wil overwegen. Want: 'Dat Hillary niet de eerste vrouwelijke president is geworden, betekent nog niet dat Michelle het niet kan worden'.

Obama's vrouw is een van de populairste publieke figuren in de VS en ze heeft veel campagne gevoerd voor Hillary Clinton. Maar zelf de politiek ingaan, dat ziet haar echtgenoot niet gebeuren. 'Ze is een van de meest talentvolle en briljante mensen die er zijn - ik kan onmogelijk nog trotser op haar zijn’, zei Barack Obama vorige maand. 'Maar Michelle heeft niet het geduld of de neiging om zelf een kandidaat te zijn. Neem dat maar van mij aan.'

First lady Michelle Obama en president Barack Obama eerder deze week na een dag campagnevoeren voor Hillary Clinton.Beeld photo_news

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

21:50 woensdag 9 november 2016

Uiteraard gaat het Commentaar van de Volkskrant deze keer over Donald Trump:

Er zijn redenen genoeg om zeer somber te worden van zijn uitverkiezing. Als hij al zijn beloften uit de campagne nakomt, gaat de wereld er fors op achteruit. Het met veel moeite tot stand gekomen klimaatverdrag wordt bij het vuil gezet, handelsakkoorden worden herroepen, illegalen het land uitgejaagd, xenofobie wordt aangewakkerd en de armere Amerikanen raken hun ziektekostenverzekering kwijt.

Maar er zijn ook redenen om te hopen dat het zal meevallen. Verkiezingsretoriek krijgt in de VS vaak geen praktische uitwerking. Trump heeft bovendien geen van ideologie doordrenkte machine onder zich.

Lees hier het volledige Commentaar.

Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid
Beeld afp

21:41 woensdag 9 november 2016

Geëmotioneerd maar toch met opgeheven hoofd hield Hillary Clinton vandaag haar verliezerstoespraak. 'Ik wil jullie allemaal op het hart drukken dat dit de beste campagne was die ik me ooit had kunnen wensen.'

Lees hier de complete toespraak nog eens terug.

Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid
Beeld epa

21:19 woensdag 9 november 2016

Het plein voor het Witte Huis is gewoonlijk de populairste selfieplek van Washington. Maar op de dag dat Donald Trump het Amerikaans presidentschap verovert, is de sfeer er desolaat, zag Ilse van Heusden.

Vier demonstranten doorbreken de stilte: 'No Love!', roept een jonge Afrikaans-Amerikaanse vrouw met een bord in haar hand: '11/9/16 Facism Prevails'. 'Word eens boos motherfuckers, in plaats van op je telefoon te staren', gilt ze opeens naar iemand die een foto van haar maakt. 'Hoe heb je deze man aan de macht geholpen?'

Lees hier het hele sfeerverslag.

Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid
Beeld epa

20:54 woensdag 9 november 2016

Nu Donald Trump president wordt, moet zijn ster op de Walk of Fame in Hollywood zo snel mogelijk gerepareerd. Twee weken geleden werd die namelijk gemolesteerd door een man met een hamer. Volgens de gemeente is de ster inmiddels alweer grotendeels gerestaureerd, maar moet deze nog opdrogen en opgepoetst worden.

Trump verdiende de ster met zijn optreden in de het NBC-programma 'The Apprentice'.

Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid
Beeld ap
Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid
Beeld ap

20:40 woensdag 9 november 2016

Verslaggever Robert van de Griend was ook op verkiezingsavond in Washington, Pennsylvania:

'In stripclub Jill's, langs de snelweg naar West-Virginna, smijten breedgeschouderde truckers met dollars alsof ze Donald Trump zelf zijn. Als vlak voor sluitingstijd een blondine in een blauwe bikini het podium opstapt, klinkt er vanachter uit de club: 'Hillary, laat je tieten zien!' En dan, vanuit een andere hoek: 'Grab her by the pussy!''

Lees hier zijn hele reportage. (+)

19:57 woensdag 9 november 2016

Donald Trump wil 'Obamacare', het ziektekostensysteem dat Barack Obama heeft ingevoerd, gaan afschaffen, zo heeft hij tijdens zijn campagne duidelijk gemaakt. Het Witte Huis ziet het niet meteen zo'n vaart lopen, zo blijkt uit een verklaring. 'Obama's ziektekostenwet heeft in het verleden veel grote uitdagingen doorstaan. Het zal niet gemakkelijk worden om hem te ontmantelen.'

Daar denkt Mitch McConnell, leider van de Republikeinse meerderheid in de Senaat, anders over. Het afschaffen van Obamacare 'staat vrij hoog op onze agenda', zei hij woensdag. Volgens McConnell is de zorgverzekeringswet, waarmee Obama het enorme aantal onverzekerden wilde terugdringen, 'de allerslechtste wetgeving' die is doorgevoerd in de beginjaren van de regering-Obama.

Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid
Beeld reuters

19:41 woensdag 9 november 2016

De campagnestaf van de Democraat Bernie Sanders, die tot afgelopen zomer nog meestreed om het presidentschap, wil nog niet reageren op de overwinning van Trump. 'We hebben op dit moment niks aardigs te zeggen', aldus een verklaring aan CNN.

Overigens hebben veel mensen in Sanders thuisstaat Vermont op Sanders gestemd. In totaal brachten in die staat 6,6 procent van de stemmers een zogenoemde write-instem uit, oftewel een stem op een kandidaat die niet op het stembiljet staat.

Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid
Beeld ap

Twitter bericht wordt geladen...

Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid
Beeld afp

19:14 woensdag 9 november 2016

Ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft gebeld met Donald Trump. De aanstaande president van de VS heeft Netanyahu uitgenodigd voor een ontmoeting 'bij de eerste de beste gelegenheid', laat een woordvoerder van de Israëlische regeringsleider weten.

Netanyahu noemde Trump woensdag een 'ware vriend' van Israël. 'De sterke relatie tussen de VS en Israël is gebaseerd op gedeelde waarden, belangen en lot.' De isolationistische Trump zal zich vermoedelijk weinig mengen in het Israëlisch-Palestijnse conflict. Tot genoegen van Netanyahu, die internationale druk ervaart om de status quo te doorbreken, ook vanuit de VS. Een voorteken: Trumps topadviseur zei eerder de tweestatenoplossing niet als een pre te zien.

Trump en Netanyahu in september van dit jaar.Beeld reuters

19:06 woensdag 9 november 2016

Straatvechter, winnaar, volhouder en verzot op de spotlights. Dit zijn de karaktertrekken die Donald Trump (70) vanaf zijn vroegste jeugd in zijn geboortestreek Queens, New York, via een 'selfmade' vastgoedimperium en zijn eigen realityshow het Witte Huis in hebben gekatapulteerd.
Lees hier het profiel van de volgende president van de VS. (+)

Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid

18:58 woensdag 9 november 2016

Donald Trump wordt dus president. Is dit het einde van de wereld? Afgaande op Trumps beloften en uitlatingen tijdens de verkiezingscampagne, valt er een zwart en een iets optimistischer scenario te schetsen over wat de wereld te wachten staat. Lees hier welke dat zijn. (+)

18:13 woensdag 9 november 2016

'Ik heb vannacht Trump gefeliciteerd. Morgen komt hij naar het Witte Huis om de toekomst te bespreken.' Dat zei scheidend president Barack Obama woensdag in zijn toespraak waarin hij reageerde op de overwinning van Donald Trump.

'Het is geen geheim dat er grote ideologische verschillen zijn tussen mij en Trump. Maar dat was acht jaar geleden ook zo tussen mij en George Bush. Toen zijn we er ook uitgekomen. We kunnen zorgen voor een soepele overgang. Ik heb mijn team gevraagd om zo hard mogelijk aan te werken.' Obama zegt 'bemoedigd' te zijn door de oproep van Trump tot nationale eenheid.

'Ik heb ook met Clinton gesproken. Ik had niet trotser op haar kunnen zijn. Ik weet zeker dat zij goed werk voor de VS en de rest van de wereld kan blijven doen.'

'We zijn allemaal in de eerste plaats Amerikanen. We willen allemaal het beste voor ons land. Respect voor elkaar en voor de wet is belangrijk. Ik hoop dat Trump het lukt om die waarden hoog te houden. Uiteindelijk zitten we allemaal in hetzelfde team.'

Verliezen is onderdeel van de verkiezingen, aldus Obama. 'We stoffen onszelf af, doen aan reflectie, likken onze wonden en gaan weer terug de arena in. Zo hebben we het altijd gedaan. Zo hoort het.'

Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid
Beeld reuters
Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid
Beeld afp
Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid
Beeld ap

Twitter bericht wordt geladen...

18:04 woensdag 9 november 2016

Clinton had gehoopt de eerste vrouwelijke president van de Verenigde Staten te worden. Ze betreurt het dat het nu niet is gelukt. 'We hebben nog altijd niet het hoogste en hardste glazen plafond kunnen breken. Maar op een dag zal iemand het lukken', zei ze tijdens haar verliezerstoespraak, waarin ze geëmotioneerd terugblikte op haar campagne, maar zich toch vooral hoopvol op de toekomst richtte.

Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid
Beeld reuters

17:45 woensdag 9 november 2016

'Ik heb Donald Trump gisteren gefeliciteerd. Ik hoop dat hij een succesvol president wordt voor álle Amerikanen. Ik heb hem aangeboden hem te helpen ten behoeve van ons land.' Dat zei Hillary Clinton woensdagmiddag in haar verliezerstoespraak vanuit een balzaal in een New Yorks hotel, waar ze een staande ovatie kreeg.

'Dit is niet de uitkomst die we hadden gehoopt. Maar ik voel hoop en dankbaarheid voor de campagne die we hebben gevoerd. Dit is pijnlijk, en dat zal het nog lang blijven. Maar dit was nooit een campagne geweest voor één persoon. Het ging ons om een beter Amerika. Donald Trump wordt onze volgende president en dat moeten we respecteren. Ik zal er alles aan doen om hem als president te laten slagen.'

Ook heeft ze een boodschap voor de vrouwen voor wie ze het in haar campagne heeft opgenomen. 'Niets heeft me trotser gemaakt dan voor jullie te mogen strijden.' Verder liet ze weten trots te zijn dat ze een 'prachtige' campagne mocht leiden en riep ze haar aanhangers op om hoop te houden.

'Dit verlies doet pijn, maar laten we niet vergeten dat vechten voor het goede het waard is.'

Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid
Beeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid
Beeld ap

17:29 woensdag 9 november 2016

Hillary Clinton is de grootste geworden in het doorgaans Democratische Minnesota. De Democrate kan er tien kiesmannen bijschrijven, waardoor ze uitkomt op 228. Veel maakt het niet uit: Donald Trump heeft de grens van 270 kiesmannen eerder vandaag al doorbroken, en wordt daarmee de 45ste president van de Verenigde Staten.

17:24 woensdag 9 november 2016

'Donald Trump gelooft in een verbonden Republikeinse partij’, spreekt een hoopvolle Paul Ryan, die vaak in de clinch heeft gelegen met de toekomstig president. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden stelt dat de Republikeinse Partij dankbaar moet zijn voor Trump. Het Huis en de Senaat zijn Republikeins gebleven, en dat is grotendeels aan Donald Trump te danken.

Ryan pleit ervoor dat de Republikeinen goed samen gaan werken met de toekomstig president. 'Er is geen twijfel over dat onze democratie rommelig is. Ik denk dat Donald Trump gisteravond de juiste toon heeft gezet om het land te genezen.'

Paul RyanBeeld afp

17:10 woensdag 9 november 2016

De VS en de rest van de wereld wacht nog steeds op de toespraak van Hillary Clinton. Bekijk hieronder de livestream.

17:03 woensdag 9 november 2016

Ook oud-presidentskandidaat John Kasich heeft Donald Trump gefeliciteerd: 'De Amerikanen hebben gesproken en het wordt tijd dat we samenkomen. Gefeliciteerd president.' Kasich was een fel tegenstander van Trump en bleef lang in de race tijdens de voorverkiezingen. Naar verluid had hij aanstaande donderdag een grote toespraak gepland, maar die zou alleen doorgaan als Donald Trump zou verliezen. Analisten zagen dit als een voorteken dat Kasich zich klaarmaakte voor de verkiezingen van 2020.

Lees hier meer reacties van over de hele wereld.

John KasichBeeld epa
Anti-Trump-betogers in OaklandBeeld photo_news

16:53 woensdag 9 november 2016

George Bush Sr. en zijn vrouw Barbara hebben Donald Trump op Twitter gefeliciteerd. Ze wensen hem 'succes bij het leiden van Amerika als onze nieuwe president. Wij bidden voor zijn familie'.

Twitter bericht wordt geladen...

16:45 woensdag 9 november 2016

Donald Trump heeft ook van Hillary Clinton gewonnen als het gaat om het aantal zoekopdrachten. In de VS is er tijdens de campagnes veel vaker gezocht op de naam van de winnende Republikeinse presidentskandidaat dan op de naam van zijn verliezende Democratische tegenstander, zo heeft de zoekgigant woensdag bekendgemaakt.

Nu Trump verkozen is tot president, zoeken Amerikanen echter vooral veel naar manieren om hem meteen weer uit het Witte Huis te krijgen. Er wordt veel gezocht op 'hoe zet je een president af', maar ook naar 'hoe moet ik emigreren', schrijft The Telegraph. Wereldwijd wordt er vandaag veel gezocht naar 'einde van de wereld'.

Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid
Beeld reuters

16:18 woensdag 9 november 2016

Hillary Clinton heeft zich vandaag nog niet laten horen - afgezien van een felicitatie aan Trump. Om 16.30 uur Nederlandse tijd komt daar verandering in. Vanuit een hotel in New York geeft ze haar verliezerstoespraak.

16:05 woensdag 9 november 2016

De Amerikanen hebben gesproken. Het Witte Huis krijgt in januari een nieuwe bewoonster. Al is zij niet de vrouw op wie de Democratische kiezers hadden gehoopt. Geen Hillary Clinton als president, maar Melania Trump als first lady aan 1600 Pennsylvania Avenue.

Lees hier het profiel van de kersverse presidentsvrouw.

15:48 woensdag 9 november 2016

Niet zo heel lang geleden werd het bericht dat Donald Trump zich kandidaat stelde voor de Amerikaanse verkiezingen door menigeen met hartelijk gelach ontvangen. Net als de vorig jaar uitgesproken wens van Kanye West om ooit aan het roer van een van de grootste wereldmachten op aarde te staan. Maar nu de eerste het tegen de verwachtingen in tot het Witte Huis heeft geschopt, lijkt niets meer ondenkbaar.

Maakt de rapper over vier jaar een goede kans? Op sociale media regent het na de overwinning van Trump in ieder geval steunbetuigingen voor #kanye2020. 'Als Trump kan winnen, dan ben ik er zeker van dat Kanye dat ook kan', 'Wat dit me heeft geleerd is dat iedereen president kan worden #Kanye2020' en 'Kanye als presidentskandidaat lijkt ineens niet meer zo belachelijk', zijn enkele van de reacties.

Kanye liet vorig jaar augustus tijdens de uitreiking van de MTV Video Music Awards weten dat hij in 2020 een gooi wil doen naar het Amerikaanse presidentschap. Velen deden daar lacherig over - net als destijds over Trump - maar Kanye was bloedserieus, zo liet hij recent nog weten op BBC Radio 1.

'Toen ik sprak over het idee om president te worden, zei ik niet dat ik enig politiek inzicht heb', zei Kanye. 'Ik heb dat niet, maar ik heb wel een idee over de mensheid, over mensen en de waarheid. Als ik iets kan doen met mijn tijd en het verschil kan maken in dit leven, ga ik dat ook proberen.'

Op de overwinning van Trump heeft Kanye nog niet gereageerd.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

15:41 woensdag 9 november 2016

Het je kunnen verplaatsen in de ander is de kern van beschaving. Luister dus naar Trump-stemmers, naar niet-stemmers, naar politici. En begin met CNN's Van Jones, schrijft tv-recencent Frank Heijnen.

15:33 woensdag 9 november 2016

Het kwam voor velen als een verrassing, maar het is de realiteit: Donald Trump wordt president van de Verenigde Staten. En met een Republikeins congres en een Republikeinse senaat én een aanstaande benoeming in het Hooggerechtshof wordt hij een machtige president.

Hij is moeilijk vast te pinnen, maar dit lijken de plannen die hij in elk geval echt wil uitvoeren.

15:31 woensdag 9 november 2016

'Betalen voor een muur behoort niet tot onze visie.' Dit heeft de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, Claudia Ruiz Massieu, gezegd op de lokale televisie. Ze reageerde op de belofte van Trump om een 'mooie, grote muur' langs de grens met Mexico te bouwen, zodra hij is verkozen als president. Die muur, bedoeld om immigranten tegen te houden, moeten de Mexicanen volgens de nieuwe president zelf betalen.

Ondanks de verschillende visies tussen de twee landen, staat Mexico in nauw contact met Trump. Sinds zijn bezoek aan Mexico in augustus, 'vindt er communicatie op dagelijkse basis plaats met verschillende leden van zijn campagne', aldus Ruiz Massieu.

Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Claudia Ruiz MassieuBeeld afp

15:28 woensdag 9 november 2016

De toespraak van Clinton is een uur uitgesteld. Ze zal om 10:30 plaatselijke tijd (16:30 Nederlandse tijd) haar medewerkers en aanhangers toespreken in een hotel in de wijk Manhattan in New York. Dat heeft haar campagneteam bekendgemaakt.

15:22 woensdag 9 november 2016

Volkskrant-correspondent Michael Persson maakt de eerste balans op na de onverwachte overwinning van Donald Trump:

'Ik heb vanavond veel teruggedacht aan het afgelopen jaar. Wij namen Trump vanaf het begin af aan serieus, maar Amerikaanse media dachten wel erg vaak dat iets zijn nekslag zou betekenen. Hun berichtgeving had daarom vaak een spottend karakter. Van de Mexicaanse muur tot het pussygrabbing, ze dachten steeds: hier komt hij echt niet mee weg. Maar hij overleefde alles. Het kostte hem hoogstens een aantal procentpunten.

'Die denkfout werd eigenlijk steeds weer gemaakt. Dat mensen steeds dachten: dit kan niet, nu hij dit heeft gedaan kan hij niet winnen, dit kan niet. Maar het kan wel.'

Lees hier het hele interview.

15:17 woensdag 9 november 2016

De ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie komen waarschijnlijk zondagavond bijeen in Brussel om de gevolgen van de Amerikaanse verkiezingen te bespreken. Momenteel wordt bekeken of dat agendatechnisch mogelijk is, laten meerdere bronnen weten aan persbureau ANP.

Het voorstel komt van de Duitse minister Frank-Walter Steinmeier. De ministers zijn sowieso maandag en dinsdag al in Brussel voor een reguliere vergadering. Op de agenda staan de recente ontwikkelingen in Turkije, Syrië, Libië en de relaties met zes voormalige sovjetrepublieken. Later op de dag schuiven de defensieministers aan om de Europese veiligheidsstrategie te bespreken. Dinsdag wordt onder meer overlegd over de relatie tussen de EU en de NAVO.

Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter SteinmeierBeeld epa

15:16 woensdag 9 november 2016

Cuba heeft woensdag een vijf dagen durende militaire oefening aangekondigd als reactie op het nieuws dat Trump de volgende Amerikaanse president wordt. Volgens Havana zijn de oefeningen noodzakelijk om zich voor te bereiden op mogelijke 'vijandelijke acties'.

15:08 woensdag 9 november 2016

De smerige verkiezingsstrijd was een groot feest voor de Chinese partijpers. Die greep elk Amerikaans schandaal aan om democratie naar westers voorbeeld 'op sterven na dood' te verklaren.

In principe houdt China niet van alle onzekerheden die Trump met zich meebrengt, maar ambitieus als Peking is, ziet China ook de mogelijkheden als de VS onder Trump zich op zichzelf terugtrekken.

Lees hier de analyse van Volkskrant-correspondent Marije Vlaskamp.

Een Chinese vrouw met een pet met Trump-achtige slogan in PekingBeeld epa

15:05 woensdag 9 november 2016

De eerste internationale regeringsleider die Donald Trump telefonisch gelukwenste, was niemand minder dan de Egyptische president Abdel Fattah al Sisi. Dat stelt althans de Egyptische overheid in een verklaring.

Trump kijkt er volgens de verklaring naar uit om Al Sisi 'snel weer te ontmoeten'. Trump noemde de Egyptische president, die door westerse overheden wordt beschuldigd van schending van mensenrechten, eerder al een 'fantastische kerel' met wie hij een 'goede chemie' heeft.

Ook elders in de Arabische wereld is met blijdschap gereageerd op de verkiezing van Trump. De koning van Saoedi-Arabië hoopt dat Trump 'veiligheid en stabiliteit' in het Midden-Oosten kan brengen.

In Irak, waar het Amerikaanse leger momenteel meevecht in het offensief om Mosul te bevrijden van Islamitische Staat (IS) - een campagne waarvan onduidelijk is of Trump die zal continueren - hoopt men vooral dat zijn buitenlandse beleid in de praktijk niet teveel zal verschillen met dat van Obama.

Abdel Fattah al-SisiBeeld anp

14:48 woensdag 9 november 2016

Trumps campagnemanager Kellyanne Conway zegt dat zijn campagne die van Clinton 'te slim af was'. Clinton heeft veel meer geld in haar campagne gestoken en had meer mensen tot haar beschikking, maar het heeft haar geen overwinning opgeleverd. 'Team Trump heeft ze naar de kroon gestoken', aldus Conway tegen FOX News. 'We waren ze in sommige gevallen te slim af en, eerlijk gezegd, toonden we vaak ook meer klasse.' De kandidaat is belangrijker dan de campagne, aldus Conway. 'Niks kan op tegen een goede kandidaat.'

Tegen CNN riep Conway Trump-critici op om de 'verbale wapens neer te leggen'. 'Geef hem een kans, zoals wij allen deden bij president Obama en President Bill Clinton.'

Trump met campagnemanager Kellyanne ConwayBeeld photo_news

14:44 woensdag 9 november 2016

'Ons stenen-tijdperkbrein heeft gekozen.' Zo reageert hoogleraar evolutionaire psychologie van Mark van Vugt (VU) op de overwinning van Donald Trump in de race om het presidentschap. Zijn team van evolutionair-psychologen voorzag wat peilers misten.

Al een jaar geleden stelde Van Vugts onderzoeksgroep al vast dat Trump, toen nog een van de vele kandidaten, een goede kanshebber was voor het presidentschap. De man heeft 'alle uiterlijke kenmerken van een leider', aldus Van Vugt. En dat zou ons oerinstinct aanspreken.

Lees hier meer over de leiderschapstheorie van psychologen.

14:29 woensdag 9 november 2016

Hillary Clinton zal over een uur haar stilzwijgen sinds Trumps overwinning doorbreken en haar aanhangers toespreken in New York om 9:30 plaatselijke tijd. Dat heeft haar campagneteam bekendgemaakt.

Het was sinds de bekendmaking van haar nederlaag tegen de vastgoedmiljardair stil in het kamp van Clinton. Een officiële verliezerstoespraak heeft ze niet gegeven en er is ook nog geen officiële verklaring van haar hand verschenen. Wel belde ze woensdagochtend vroeg haar Republikeinse tegenhanger om hem te feliciteren.

Clinton-supporters reageren op winst van TrumpBeeld afp

14:28 woensdag 9 november 2016

De overwinning van Donald Trump heeft mogelijk grote invloed op het historische klimaatakkoord dat vorig jaar in Parijs werd gesloten. Hij ziet niets in de klimaatdeal, waarin bijna 200 landen vorig jaar gezamenlijk afspraken de CO2-emissies substantieel te verlagen.

De verwachting is dat Trump - die in zijn campagne sprak van een klimaat-'hoax' - zich niet aan de door president Obama gemaakte afspraken zal houden. Lees hier meer.

14:26 woensdag 9 november 2016

The Simpsons voorspelden al dat Trump het Witte Huis zou halen. In de aflevering uit 2000 reist Simpsons-personage Bart naar de toekomst, om zijn zusje Lisa als president van Amerika aan te treffen. Maar wie was daar haar voorganger? Donald Trump.

'Het leek een logische laatste stap (Trump als president, red.) voordat Amerika echt een dieptepunt zou bereiken. Het was gepitcht omdat het in lijn liep met de visie dat Amerika gek aan het worden was', reageerde schrijver Dan Greany eerder dit jaar in The Hollywood Reporter. 'Wat we nodig hadden waren problemen die voor Lisa niet op te lossen waren. Dat alles zo slecht als mogelijk was gegaan. Daarom bedachten we Trump als haar voorganger.'

14:20 woensdag 9 november 2016

Met de pen als zwaard en humor als wapen reageren cartoonisten wereldwijd op de onverwachte overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Bekijk hier een selectie van de beste cartoons.

Twitter bericht wordt geladen...

14:18 woensdag 9 november 2016

De ministers van Buitenlandse Zaken in de Europese Unie zullen zondag bijeen komen om de toekomst onder de nieuwe Amerikaanse president te bespreken. Dat meldt persbureau AFP.

14:11 woensdag 9 november 2016

De Britse premier Theresa May sprak in haar felicitatie aan Donald Trump de verwachting uit dat de speciale band tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten in stand zal blijven. 'We zijn, en blijven, sterke en hechte partners op het gebied van handel, veiligheid en defensie', zei ze in een persverklaring.

Lees hier meer reacties uit Groot-Brittannië.

14:06 woensdag 9 november 2016

Trumps campagnemanager Kellyanne Conway wilde woensdag niet uitsluiten dat er een bijzondere aanklager wordt benoemd voor de vervolging van Hillary Clinton in de affaire rond haar e-mails. Trump heeft dat tijdens zijn campagne herhaaldelijk beloofd.

Volgens Conway spreken Trump en zijn vicepresident Mike Pence over 'de vereniging van het land, maar dit onderwerp is de laatste dagen niet aan de orde geweest, dat komt te zijner tijd wel'.

De verkiezingsbelofte dat Trump zijn Democratische rivaal achter de tralies zou proberen te krijgen stuitte op kritiek. Hij zou daarmee de scheiding der machten met voeten treden. Op zijn rally's kwam het hem echter op applaus te staan. 'Lock her up', was naast 'build that wall' een populaire leus onder Trump-aanhangers.

Een Trump-supporter verkleed als Clinton in een gevangenispyjama op een rally in MinnesotaBeeld afp

13:56 woensdag 9 november 2016

Angela Merkel heeft de aanstaande Amerikaanse president Donald Trump gefeliciteerd, zoals het hoort. Ze biedt hem 'nauwe samenwerking' met Duitsland aan, op basis van 'gedeelde waarden.' Ook benadrukt de bondskanselier dat Duitsland met geen enkel ander land ter wereld buiten de Europese Unie zo verbonden is als met de Verenigde Staten.

Lees hier meer reacties uit Duitsland.

13:54 woensdag 9 november 2016

In verschillende steden in de Amerikaanse staat Californië zijn tegenstanders van Donald Trump de straat opgegaan nadat duidelijk was geworden dat de Republikein de presidentsverkiezingen heeft gewonnen.

In Los Angeles betoogden zo'n 1.500 mensen bij de campus van de universiteit UCLA. 'Niet mijn president', werd er geroepen. Op Westwood Boulevard staken betogers een op Trump gelijkende op in brand in een vuilnisbak. Verder verliep de betoging daar volgens de politie vreedzaam.

In Oakland gooiden demonstranten een raam in bij de krant Oakland Tribune. Ook staken ze vuilcontainers, banden en een Trump-pop in brand. In San Diego en Santa Barbara gingen honderden mensen de straat op om hun ongenoegen over de verkiezingsuitslag te uiten.

Californië is een klassieke 'blauwe' staat. Clinton won daar zoals verwacht de verkiezingen.

Brand bij protesten in OaklandBeeld photo_news
Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid
Beeld afp

13:45 woensdag 9 november 2016

Alsof we in een aflevering van Black Mirror beland zijn, zo voelt de verkiezingsuitslag voor verschillende twitteraars. De veelgeprezen tv-serie schetst dystopische vergezichten waarin het einde van de wereld zoals we die kennen vaak angstaanjagend dichtbij komt.

'Maar dit is geen aflevering. Dit is geen marketing. Dit is de werkelijkheid', aldus Black Mirror op Twitter.

Twitter bericht wordt geladen...

13:36 woensdag 9 november 2016

De geest van de revolutie waart door de westerse wereld, is de analyse van columnist Derk Jan Eppink. Hij voorspelde in zijn column dat de tendens anti-immigratie, antiglobalisering en anti-establishment geen eendagsvlieg is.

'Trump ving dit Democratisch kiezersvolk op. Hij wilde Amerika's politieke landschap hertekenen en de Trump-trein raasde door de Rust Belt', schrijft hij. Lees hier de hele column (+).

Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid
Beeld photo_news

13:32 woensdag 9 november 2016

De prominente Amerikaanse feministe Naomi Wolf, CEO van het bedrijf Daily Clout, zegt (vanuit New York) tegen Volkskrant-verslaggeefster Marjon Bolwijn:

'De nederlaag van Hillary Clinton ging niet over gender. Ik denk dat de Amerikanen moe zijn van de globalisering die de middenklasse uitrookt en waarin een kleine mondiale elite de beslissingen neemt. Ook de verzwakking van de natiestaat, waar de globalisering belang bij heeft, heeft een averechts effect. Burgers hier in de Verenigde Staten, in Engeland en grote delen van Europa willen hun natiestaat terug en zijn moe van wat commentatoren 'krankzinnige oorlogen' noemen.

'Clinton mag een vrouw zijn, maar veel Amerikanen zagen haar als een globalist, een havik en het eigendom van Goldman Sachs - dus niet degene die een beweging tegen globalisering in gang zou zetten. Volgens mij gingen de verkiezingen vooral hierover en is dit hét thema van deze tijd.

'Wereldwijd, ook hier in Amerika, wijzen burgers het door de globalisering veroorzaakte einde van de natiestaat af, een staat die over zichzelf beschikt en zijn eigen grenzen bepaalt.'

De nederlaag van Hillary Clinton ging niet over gender
Feministe Naomi Wolf, ceo van het bedrijf Daily Clout

13:27 woensdag 9 november 2016

Wat hebben Bryan Cranston, Samuel L Jackson, Amy Schumer en Barbra Streisand met elkaar gemeen? Ze hebben allemaal gezegd dat ze de VS verlaten als Donald Trump de verkiezingen wint. Theladbible.com maakte een lijstje.

Zo zei Breaking Bad-acteur Bryan Cranston in een podcast naar Canada te verhuizen, maar 'ik kan me niet voorstellen dat het zo ver zal komen', aldus Cranston.Tegen de BBC zei de Amerikaanse comédienne Amy Schumer afgelopen september: 'Ik zal mijn voorstelling moeten aanpassen, ik zal Spaans moeten leren spreken, want als dat gebeurt verhuis ik naar Spanje, of waar dan ook.'

Of in Samuel L. Jacksons woorden: 'If that motherfucker becomes president, I'll move my black ass to South Africa!'

If that motherfucker becomes president, I'll move my black ass to South Africa!
Samuel L. Jackson
Immigranten demonstreren voor het Witte HuisBeeld epa

13:23 woensdag 9 november 2016

Columnist Max Pam brandde zich gisteren niet aan de voorspelling dat Clinton zou winnen. Dit in tegenstelling tot de Chicago Daily Tribune in 1948, die ten onrechte kopte op 'Dewey defeats Truman'.

'Dat stukje zal ik niet schrijven. Voor je weet steekt Trump toch de kop op en ben je de risee van de journalistiek geworden. Waarover dan wel? In huis staan alle televisies aan en overal heb ik pijpjes bier en zakken chips neergezet om te kunnen overwinteren in het geval wij met Hillary en Donald door moeten naar de ochtend en naar ver daarna. Maar dat stukje?'

Lees hier zijn column over de triomf van de babyboomers.

Voor je weet steekt Trump toch de kop op en ben je de risee van de journalistiek geworden
Max Pam

Twitter bericht wordt geladen...

13:04 woensdag 9 november 2016

Op de website van The New York Times wordt bijgehouden hoe de stemverhoudingen zijn. De kiesmannen zijn alsvolgt verdeeld: 279 voor Donald Trump, 218 voor Hillary Clinton.

Maar kijken we naar het totaal aantal stemmen staat er: 59.011.452 stemmen (47,6%) voor Clinton, 58.893.697 stemmen (47,5%) voor Trump. Inderdaad: gebaseerd op losse stemmen staat Clinton dus voor.

Overigens zijn nog niet alle stemmen geteld, deze verhoudingen kunnen nog veranderen.

13:00 woensdag 9 november 2016

Dat de overwinning van Trump onverwacht komt is voor sommigen een understatement. Vooraf werden Hillary Clinton verreweg de beste kansen toegedicht. Op sociale media vallen de Trump-stemmers slechts hoon ten deel: het zouden alleen maar witte, oude mensen zijn die Trump het Witte Huis in hebben gekatapulteerd.

Maar is dat zo? Kortom: wie zijn de stemmers van Trump, en wie koos toch voor Clinton? Bekijk hier hoe Amerika stemde.

12:52 woensdag 9 november 2016

Het Vaticaan bidt woensdag voor Donald Trump, de toekomstige president van de VS. Dat meldde de tweede man van het Vaticaan, kardinaal-staatssecretaris Pietro Parolin. Door Trump in het gebed te betrekken kan God hem verlichten, zei hij.

De kerkelijke zetel feliciteerde Trump met zijn overwinning. 'Vandaag moeten we allen samenwerken om de situatie in de wereld, die er een is van verscheurdheid en conflict, te overwinnen.'

Parolin waarschuwde voor te vroege conclusies over Trumps politiek. 'We zullen zien hoe de president het doet.'

12:50 woensdag 9 november 2016

'De wereld gaat een periode van onzekerheid tegemoet', reageerde de Franse president Francois Hollande. Hij feliciteerde Trump wel met het presidentschap. De socialistische minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault toonde zich bezorgd. 'We moeten te weten komen wat hij wil doen, wat hij tot nu toe gezegd heeft, baart ons nogal wat zorgen.'

Marine Le Pen feliciteerde Donald Trump al om 7.20 uur, ruim voordat hij officieel tot winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen werd uitgeroepen. De top van het Front National verkeerde vanochtend in extase. 'Hun wereld stort in, de onze wordt opgebouwd', twitterde Florian Philippot, tweede man van het FN.

'Een klap in het gezicht van de journalist en de 'experts' die het volk minachten. Een grote hoop', meende Steeve Briois, FN-burgemeester van Hénin-Beaumont.

Lees hier meer reacties uit Frankrijk.

Twitter bericht wordt geladen...

12:37 woensdag 9 november 2016

President Barack Obama heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn overwinning. Trumps campagnemanager Kellyanne Conway heeft laten weten dat de zittende president zijn opvolger woensdagochtend vroeg opbelde, toen Trump zijn aanhangers toesprak in New York. Trump belde Obama terug nadat hij van het podium afkwam. Volgens Conway was het 'een heel prettig gesprek'. Waarschijnlijk zullen de twee donderdag bijeenkomen.

In de aanloop naar de verkiezingen heeft Obama zich meermaals fel kritisch uitgelaten over de Republikeinse presidentskandidaat. Zondag herhaalde hij nog eens dat Trump ongeschikt is voor het presidentschap, nadat bekend werd dat Trumps team zijn Twitteraccount had overgenomen om te voorkomen dat de vastgoedmiljardair kort voor de verkiezingsdag zijn eigen glazen zou ingooien met een reeks onhandige tweets. 'Als iemand de verantwoordelijkheid over een Twitteraccount niet aankan, kunnen ze ook de controle over de nucleaire codes niet aan', aldus Obama.

Obama bij het Witte Huis, een dag voor de verkiezingenBeeld photo_news

12:35 woensdag 9 november 2016

Naast Trump staat straks zijn vicepresident Mike Pence. Een bescheiden, onbekende, slechts één keer getrouwde Amerikaan, met oerconservatieve geloofsbrieven en klassiek-Republikeinse economische overtuigingen. In veel opzichten de anti-Trump. Lees hier het profiel.

12:34 woensdag 9 november 2016

De Afghaanse Taliban hebben Trump opgeroepen de Amerikaanse troepen terug te laten trekken uit Afghanistan.

'De Amerikanen mogen geen beleid opstellen waarmee de onafhankelijkheid en soevereiniteit van andere landen wordt ontnomen. Het belangrijkste is dat ze al hun troepen terugtrekken uit Afghanistan', aldus de Taliban in een verklaring.

12:19 woensdag 9 november 2016

De Israëlische premier Benjamin Natanyahu heeft zijn genoegen geuit over de overwinning van Donald Trump, hij noemde de Republikein een 'ware vriend' van Israël. 'Ik kijk ernaar uit om met hem samen te werken om de veiligheid, stabiliteit en vrede in onze regio te bevorderen', zegt Netanyahu in een verklaring.

'De band tussen de VS en Israël is ijzersterk, gesteund door de gezamenlijke belangen en aangedreven door een gemeenschappelijk lot. (..) Ik ben ervan overtuigd dat Trump en ik onze unieke samenwerking zullen versterken.'

De Israëlische premier Benjamin NatanyahuBeeld afp

12:07 woensdag 9 november 2016

In de Amerikaanse stad Oakland in Californië zijn protesten uitgebroken nadat bekend werd dat Donald Trump de presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Anti-Trump-betogers gingen gezamenlijk de straat op om arm in arm te demonstreren tegen de verkiezing van de Republikein.

Elders in de stad ging het er minder vreedzaam aan toe. Persbureau Reuters meldt dat afbeeldingen van Trump in brand werden gestoken. Ook werd er brand gesticht in het centrum van Oakland en sneuvelden enkele ruiten onder de woede van anti-Trump-betogers.

Een paar kilometer verder, op de campus van de Berkley Universiteit van Californië werd geprotesteerd door studenten. Ook op de David Universiteit zijn protesten aan de gang. Studenten blokkeren de straten en roepen anti-Trump-leuzen zoals: 'Jij bent niet Amerika, wij zijn Amerika'.

Ook voor het Witte Huis hebben protesterende immigranten zich na middernacht verzameld. Ze dragen spandoeken met teksten als "Trump is een racist' en 'dump Trump'.

Twitter bericht wordt geladen...

Betogers in OaklandBeeld reuters

Twitter bericht wordt geladen...

12:00 woensdag 9 november 2016

Amerika-correspondent Michael Persson zou eigenlijk een paar uur moeten gaan slapen, maar wordt op weg naar huis steeds aangeklampt. Door mensen die vragen hoe ze naar Nederland kunnen emigreren, door verblufte Clinton-medewerkers en door mensen die gewoon een therapeutisch sigaretje met hem willen roken. In dit interview maakt hij de eerste balans op: 'Dit kan gevolgen hebben voor de komende 40 jaar'.

Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid
Beeld afp

11:57 woensdag 9 november 2016

Na Donald Trumps overwinning zal een onzekere periode volgen, zegt de Franse president François Hollande. Hij feliciteerde de Republikein en zei dat Frankrijk waakzaam en eerlijk zal zijn in gesprekken met de Verenigde Staten over internationale kwesties. 'Frankrijk moet sterker worden en de Europese Unie moet worden herenigd', aldus Hollande.

De Franse president François HollandeBeeld afp

11:50 woensdag 9 november 2016

Sinds het duidelijk werd dat Trump op een definitieve overwinning afstevende, is het stil in het Clinton-kamp. De Democraat koos ervoor geen speech te houden in het campagnehoofdkwartier van haar partij in New York. Wel heeft ze al vrij snel na de bekendmaking van de uitslag Trump gebeld om haar verlies toe te geven en hem te feliciteren.

Haar laatste tweet is van bijna 9 uur geleden, toen duidelijk begon te worden dat alleen een wonder haar nog het Witte Huis in zou krijgen.

Clinton-supporters zijn in de rouwBeeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

11:47 woensdag 9 november 2016

Trumps overwinning als nieuwe president van de Verenigde Staten is al een feit, maar nog niet alle stemmen zijn geteld. De resultaten van New Hampshire, Michigan, Minnesota en één van de districten van Nebraska moeten nog bekendgemaakt worden.

Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid
Beeld ap

11:38 woensdag 9 november 2016

Donald Trump wordt president van de Verenigde Staten. En met een Republikeins congres en een Republikeinse senaat én een aanstaande benoeming in het Hooggerechtshof wordt hij een machtige president. Hij is moeilijk vast te pinnen, maar dit lijken de plannen die hij in elk geval echt wil uitvoeren.

11:33 woensdag 9 november 2016

De prijzen van onder meer goud, andere edelmetalen en bitcoins zitten woensdag na de verkiezingswinst van Trump flink in de lift. Investeerders en spaarders zoeken een veilige bestemming voor hun geld, in reactie op de onzekerheid over onder meer het economisch beleid van Trump.

De stijging van de prijs van goud, een belangrijke vluchthaven voor investeerders in tijden van onzekerheid, piekte op 4,8 procent, de grootste toename sinds het brexitreferendum eind juni. Ook zilver, koper en aluminium stegen sinds ongeveer middernacht, toen de voorsprong van Trump in de voorlopige uitslagen duidelijk werd, enkele procenten in waarde.

Ook andere alternatieve beleggingen zoals de digitale munt bitcoin werden meer waard. De waarde van de bitcoin steeg van krap 645 euro naar 662 euro.

Juichende Trump-supporters in Newport Beach, CaliforniëBeeld photo_news
Maskers van Trump en ObamaBeeld afp

11:27 woensdag 9 november 2016

In januari zal Obama het belangrijkste ambt ter wereld overdragen aan Donald Trump. Wat is het eerste dat hij moet aanpakken?

Jort Kelder: 'De focus moet in eerste instantie liggen op het aanpakken van de relatie met Rusland. Als daar niet snel iets aan wordt gedaan, gaan we een wereldoorlog krijgen. Trump is 'buddy buddy' met Poetin, dus met die relatie komt het misschien wel goed.'

Lees hier de antwoorden van politici, journalisten en opiniemakers op de rondvraag tijdens President's Night in de Amsterdamse Melkweg.

11:23 woensdag 9 november 2016

Turkije feliciteert Donald Trump met zijn verkiezingsoverwinning en vraagt hem meteen om een gunst. 'Ik vraag aan de nieuwe president, de op de bodem van de Verenigde Staten levende Fethullah Gülen onmiddellijk aan ons land uit te leveren', zei de Turkse premier Binali Yildirim woensdag in Istanbul.

Gülen wordt gezien als het brein achter de mislukte staatsgreep. Turkije had al eerder gevraagd om uitlevering, maar de VS wilden eerst bewijs zien van diens betrokkenheid bij de couppoging.

11:20 woensdag 9 november 2016

'Barack, kom naar huis.' Op de ochtend na de verkiezingen was dit een van de hartekreten die in Kenia op de sociale media klonken. Ook elders in Afrika overheerste de teleurstelling van burgers over de winst van Donald Trump. Maar bij Afrikaanse leiders kan Trump mogelijk op de nodige sympathie rekenen. Lees hier het artikel van Volkskrant-correspondent Kees Broere.

11:17 woensdag 9 november 2016

Op het Binnenhof is de verbijstering groot over de winst van Trump als nieuwe president van de Verenigde Staten. Zowel links als rechts hadden de uitslag niet verwacht, blijkt uit de opmerkelijk bedrukte of juist lyrische reacties.

PVV-leider Geert Wilders kan zijn geluk niet op, net als andere rechts-populistische partijen in Europa. 'Een historische overwinning! Een revolutie! Ook wij zullen ons land teruggeven aan de Nederlanders', schrijft hij op Twitter.

Premier Rutte toont zich van zijn optimistische kant en wenst Trump 'van harte geluk'. Hij 'kijkt ernaar uit om de goede samenwerking voort te zetten met de nieuwe Amerikaanse regering.'

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

11:15 woensdag 9 november 2016

'Het resultaat valt niet te onderschatten. Het resultaat is anders dan wat de meeste mensen in Duitsland hadden gehoopt, maar we moeten het accepteren', zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier. 'Het zal voor Trump een uitdaging worden om te voldoen aan de verwachtingen die hij heeft geschapen.'

'We weten nog niet hoe Trump zal regeren. Er zijn nog veel dringende kwesties die open blijven en natuurlijk moeten we proberen daarover te praten', aldus Steinmeier. 'Het zal niet eenvoudig zijn, maar ik weet zeker dat onze relatie belangrijk is.'

11:05 woensdag 9 november 2016

De overwinning van Trump is een zege voor de zelfverklaarde 'gewone Amerikaan', maar een teleurstelling voor wie hoopte op een voortzetting van het sociale beleid van Obama.

Toch gloort er voor Democraten hoop in de toekomst. Op Twitter zingt een kaartje rond waaruit zou blijken dat als alleen de stemmen van de jongere generatie millennials zouden meetellen, Clinton een overweldigende meerderheid zou hebben behaald. Net als bij de Brexit lijken de jongere kiezers meer links georiënteerd, maar net als bij de Brexit waren hun stemmen niet genoeg om doorslaggevend te zijn.

Twitter bericht wordt geladen...

11:02 woensdag 9 november 2016

Premier Mark Rutte gaat ervan uit dat de nieuwe Amerikaanse regering 'op basis van de gedeelde waarden en uitgangspunten de samenwerking met Nederland en de rest van de wereld zal voortzetten, in lijn met de sterke Amerikaanse traditie'. Dat laat hij weten in een eerste reactie op de verkiezing van Trump.

De samenwerking is nodig op veel terreinen, van het bestrijden van terrorisme en klimaatverandering tot het werken aan onze welvaart, aldus Rutte. 'De handel- en investeringsrelatie met de VS levert ons land heel veel banen op. Ik kijk er naar uit om de goede samenwerking voort te zetten met de nieuwe Amerikaanse regering.'

10:56 woensdag 9 november 2016

'Ik zweer dat ik een president van alle Amerikanen zal worden', zei Donald Trump in zijn overwinningsspeech. Het verdeelde Amerika moet volgens de nieuwe president van de Verenigde Staten weer een eenheid worden. Hij sprak ook verzoenende woorden richting rivaal Hillary Clinton. 'We moeten haar bedanken voor haar belangrijke werk voor ons land.'

Lees hier wat Trump nog meer zei in zijn toespraak.

10:50 woensdag 9 november 2016

De Turkse president Tayyip Erdogan hoopt dat Trumps winst zal leiden tot positieve ontwikkelingen voor het Midden Oosten en fundamentele rechten en vrijheden in de wereld, de democratie en de ontwikkelingen in zijn regio. Dat zei hij tijdens een toespraak in Istanbul.

De Turkse president Recep Tayyip ErdoganBeeld afp

10:48 woensdag 9 november 2016

Iran wil dat Trump zich houdt aan de atoomdeal met het land. 'De verenigde Staten moeten de toezeggingen in de atoomdeal vervullen als een internationale overeenkomst', zei minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif tijdens een bezoek aan Roemenië, meldt Iraans persbureau Tasnim.

Trump heeft zich in het verleden kritisch uitgelaten over de deal die onder het presidentschap van Obama met Iran werd gesloten en heeft gezegd deze van tafel te zullen vegen als hij de strijd om het Witte Huis wint.

10:34 woensdag 9 november 2016

Chinese media mogen maar mondjesmaat aandacht aan de verkiezingsuitslag besteden. Livestreams van de Amerikaanse uitslagenavond zijn verboden. Livestreams van de uitslagenavond op de drie internetsites Tencent, Sohu en Netease zijn volgens de website China Digital Times inmiddels door de autoriteiten stopgezet.

De drie nieuwswebsites worden 'ernstig bekritiseerd en krijgen een bijpassende straf'. 'Tref je andere websites aan die live-streamen, geef die dan onmiddelijk aan', aldus een instructie aan Chinese staatsmedia.

Twitter bericht wordt geladen...

10:31 woensdag 9 november 2016

De Europese beurzen lijken de koersval na het nieuws van de verkiezing van Donald Trump tot president van de Verenigde Staten weer deels goed te maken. De Amsterdamse beursgraadmeter AEX noteert een uur na opening van de aandelenhandel 445 punten, een daling van 1,2 procent. Meteen na het begin van de beurshandel was dat 2,9 procent. Grootste daler was verzekeraar Aegon met 3,8 procent. Het bedrijf heeft veel belangen in de Verenigde Staten. De graadmeter AMX voor middelgrote bedrijven noteert een verlies van 1,8 procent.

Ook elders in Europa zijn eerdere verliezen deels goedgemaakt. De Duitse Dax noteert een verlies van 2 procent, de Franse CAC 1,4 procent, de Britse FTSE 1,0 procent. Ook de Amerikaanse futures, die vooruitlopen op de aandelenkoersen in de Verenigde Staten, laten een minder fors verlies zien. De futures voor de Dow-Jonesindex liggen 4 procent lager, een uur later was dat 1,4 procent. De S&P future daalde aanvankelijk met 4,5 procent, dat verlies liep terug tot 1,4 procent.

De Japanse beursindex, de Nikkei, stond even 6.1 procent in de min. Even later was dat 5,4 procent. De Euro staat 0,9 procent hoger ten opzichte van de dollar, op 1,11 dollar. Eerder op de ochtend was dat nog 1,6 procent. De Mexicaanse peso verloor 11 procent aanvankelijk ten opzichte van de dollar met het vooruitzicht op het opzeggen van het Amerikaanse vrijhandelsverdrag met Mexico. Een uur later was dat 8,5 procent.

De Amsterdamse beurs opende scherp lager na de verkiezing van TrumpBeeld anp

10:27 woensdag 9 november 2016

In Rusland is verheugd gereageerd op de overwinning van Donald Trump. President Poetin feliciteerde Trump kort na diens overwinningsspeech. In een bericht aan de Amerikaan zegt Poetin vertrouwen te hebben dat hij met Trump een 'constructieve dialoog' kan opbouwen.

Op de Russische televisie overheerst lof voor Trump. Hij is populair vanwege zijn uitspraken over Rusland. Een commentator op de staatstv: 'Trump moet geprezen worden voor het feit dat hij nooit gestopt is met uiten van respect voor Rusland en de Russische president.'

Russische journalisten benadrukken dat het Kremlin niets te maken gehad heeft met de Amerikaanse verkiezingen. Irina Galoesjka, journaliste van RT (Russia Today), ergert zich op sociale media aan opmerkingen van Amerikaanse politici die zeggen dat Rusland de stemming gemanipuleerd heeft. Galoesjka: 'Het moet heel rot zijn om te zien hoe ver je verwijderd bent van je eigen mensen.'

De Amerikaanse politieke elite zit in een 'crisis', zegt ook de leider van de communistische partij, Gennadi Zjoeganov. Tegen persbureau TASS zegt hij: 'De uitslag toont aan dat de sociale verschillen veel groter zijn geworden in de VS, het bolwerk van imperialisme en kapitalisme.'

Twitter bericht wordt geladen...

10:15 woensdag 9 november 2016

Wat gaat de verkiezing van Donald Trump voor de rest van de wereld betekenen? In vrijwel alle Europese hoofdsteden houden regeringsleiders hun hart vast, terwijl in Rusland Poetin de keuze van het Amerikaanse volk met genoegen aanziet.

Lees hier de analyse over de betekenis van Trumps presidentschap voor de internationale betrekkingen.

Een muurschildering in Litouwen van kussende Poetin en TrumpBeeld epa

10:14 woensdag 9 november 2016

EU-president Tusk en voorzitter van het Europees Parlement Juncker hebben Trump uitgenodigd voor een EU-VS-top, 'zo snel als mogelijk'. Tusk voegde hieraan toe een 'sterkere transatlantische band' met de VS te willen.

10:10 woensdag 9 november 2016

Een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Peking heeft zich in neutrale bewoordingen uitgelaten over Trumps overwinning. Peking en Washington zullen onder Trump vlijtig werken aan een 'gezonde' relatie. Dat er tijdens de campagne 'wat discussie was over een mogelijke relatie tussen de Amerikaanse werkgelegenheid en de handel met China' speelt volgens het Chinese ministerie van buitenlandse zaken 'geen belangrijke rol'.

10:08 woensdag 9 november 2016

Met de onverwachte verkiezingswinst van Donald Trump heeft het witte ongenoegen Amerika in de greep gekregen. De Amerikaanse proteststem heeft luider geklonken dan de politieke peilers dachten te horen - het is dus toch het Brexit-scenario geworden.

Het is de verdienste van kandidaat Trump dat hij dat ongenoegen als eerste gesignaleerd en gekanaliseerd heeft. Nu is de vraag of president Trump er echt naar gaat luisteren. Lees hier de analyse (+).

Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid
Beeld afp

10:02 woensdag 9 november 2016

Human Right Watch-directeur Kenneth Roth is niet blij met de overwinning van Trump. 'Hij heeft een weg naar het Witte Huis gevonden door een campagne die werd gekenmerkt door vrouwenhaat, racisme en xenofobie, maar dat is niet de weg naar succesvol regeren', aldus Roth.

'Trump moet van de krantenkoppen-zoekende retoriek van haat verschuiven naar regeren met respect voor iedereen die in de VS woont en de VS leiden op een manier die de mensenrechten voor iedereen volledig respecteert.'

Twitter bericht wordt geladen...

09:57 woensdag 9 november 2016

De Chinese nationalistische tabloid Global Times noemt de overwinning van Trump 'wereldschokkend'. De krant vergelijkt de impact van de politieke aardverschuiving met China¿s Culturele Revolutie, Mao Zedongs meedogenloze campagne tegen bureaucraten en de partij-elite. Die vergelijking voorspelt voor de doorsnee Amerikaan niet veel goeds, want de Culturele Revolutie bracht China aan het randje van de afgrond.  

Verder stelt Global Times dat een Amerikaanse president zonder diplomatieke ervaring, zoals Trump, zich zal concentreren op zakendoen met China, niet op politieke stekeligheden. Mocht Trump in zijn China-beleid zijn hand overspelen, dan zal hij de gevolgen direct voelen, waarschuwt de krant.

09:55 woensdag 9 november 2016

Bert Koenders heeft gezegd dat hij vertrouwt op een voortzetting van de samenwerking met Amerika. In een eerste reactie zegt de minister van Buitenlandse Zaken te wachten op een beleidsagenda, waarbij hij Donald Trump zal beoordelen op zijn daden. 'Het Amerikaanse volk heeft gesproken, na een spannende verkiezingsstrijd die ook veel spanningen en verdeeldheid zichtbaar heeft gemaakt', zegt Koenders.

Overigens heeft de PvdA-minister wel zijn zorgen geuit over de uitspraken die Trump tijdens de verkiezingscampagne deed. Die staan 'haaks op hoe wij onze samenleving en wereldorde graag zien.' Hiermee doelt hij op uitspraken die Trump deed over de NAVO en de relatie met Rusland.

09:50 woensdag 9 november 2016

Het ziet er wellicht niet zo uit, maar dit is Donald Trumps 'overwinningstaart'. Aan het eind van de verkiezingsdag werd #TrumpCake gespot. Die werd onder politiebegeleiding naar de Trump Tower in Manhattan gebracht. Dat leende zich uitstekend voor vermaak op Twitter. Wellicht een schrale troost voor Clinton-aanhangers.

Trumps overwinningscakeBeeld afp

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

09:42 woensdag 9 november 2016

President Poetin van Rusland heeft een telegram aan Trump gestuurd waarin hij hem feliciteert. Ook zegt hij dat een aanhoudende dialoog tussen Moskou en Washington van belang is voor beide landen.

'Wat een geweldig nieuws, de democratie leeft nog', schrijft de Hongaarse premier Viktor Orbán op zijn Facebookpagina. In juli noemde Orbán Trumps plannen voor migratie en buitenlands beleid 'van essentieel belang' voor Hongarije. De plannen van Hillary Clinton noemde hij 'dodelijk'.

Trump ontving ook al felicitaties van onder meer de Turkse premier Yildirim, de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz en rechtse politici Marine Le Pen en Geert Wilders.

09:37 woensdag 9 november 2016

350.org, de belangrijkste actiegroep rond de klimaattop in Parijs, noemt de verkiezing van Trump 'een ramp'. 'Maar het kan niet het einde zijn van het internationale klimaatproces. We geven het gevecht niet op en de internationale gemeenschap zou dat ook niet moeten doen. Trump zal op de rem proberen te trappen van klimaatactie, wat betekent dat wij ons hele gewicht op het gaspedaal moeten gooien.'

09:34 woensdag 9 november 2016

De wereld wordt een beetje gekker nu Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen heeft gewonnen. Dat twittert De Duitse minister van Justitie, Heiko Maas.

'Het zal niet het einde van de wereld zijn, maar het zal gekker worden', aldus Maas.

Twitter bericht wordt geladen...

09:28 woensdag 9 november 2016

Nog meer felicitaties: UKIP-politicus Nigel Farage feliciteert Trump met zijn overwinning, die doet denken aan de net zo verrassende zege van de Brexiteers in Groot-Brittannië van wie Farage één van de meest prominente gezichten was.

09:22 woensdag 9 november 2016

Uit andere delen van de wereld stromen de felicitaties binnen. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, feliciteert Amerika's nieuwe president. Ankara wil de 'op vertrouwen gebaseerde betrekkingen en de samenwerking versterken', aldus de minister op Twitter.

Ook Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi feliciteert Trump en zei uit te kijken naar Trumps presidentschap als een tijdperk waarin de Egyptisch-Amerikaanse betrekkingen worden aangehaald.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu.Beeld epa

09:20 woensdag 9 november 2016

Voorzitter Schulz van het Europees Parlement reageerde als eerste in Brussel op de overwinning van Trump: 'Het zal moeilijker worden om met de VS samen te werken.' Normaliter laat Schulz zich minder diplomatiek uit.

De Groenen in het Europees Parlement constateren dat de EU nu met Trump moet leren leven. Fractieleider Lamberts riep de lidstaten op niet in een hoekje te gaan zitten treuren. ‘We worden hier geconfronteerd met dezelfde uitdagingen als in de VS, met rechtspopulistische leiders die massale steun en aandacht krijgen. We moeten ervoor zorgen dat ze verslagen worden, zowel bij verkiezingen, in de rechtszaal als in de publieke opinie.’

De Waalse socialistisch leider Di Rupo zei in een afgemeten reactie ‘kennis te nemen’ van de keuze van de Amerikaanse burgers. Hij noemde die keuze ‘zeer verontrustend’ voor de rest van de wereld. ‘Als Trump uitvoering geeft aan zijn isolationistische, oorlogszuchtige, xenofobe en seksistische verklaringen, hebben we reden om ons zorgen te maken’, aldus Di Rupo.

Volgens de Waalse socialist moet de overwinning van Trump de Europese politici wakker schudden en wegleiden van het pad van vrijhandel en ongelijke welvaartsverdeling. De Walen verzetten zich onlangs tegen het vrijhandelsverdrag met Canada, pas na toegevingen op het laatste moment zette de Waalse regering alsnog haar handtekening onder het verdrag.

EU-president Tusk en voorzitter Juncker van de Europese Commissie komen later op de dag met een gezamenlijke verklaring over de Amerikaanse verkiezingsuitslag.

Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid
Beeld afp

09:18 woensdag 9 november 2016

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft Donald Trump gefeliciteerd met zijn overwinning. Hij liet weten ernaar uit te kijken om samen te werken en de relaties tussen beide landen te verbeteren.

Duterte, die vrijwel dagelijks zijn ongenoegen over het beleid van Obama uitte, prees het succes van het Amerikaanse democratische systeem en de Amerikaanse manier van leven.

09:12 woensdag 9 november 2016

Trump mag zich in zijn toespraak dan verrassend milde woorden hebben gesproken over Hillary Clinton, na afloop gaf hij nog een subtiele trap na. 'You can't always get what you want' van de Rolling Stones werd gedraaid na afloop van zijn speech.

Twitter bericht wordt geladen...

Trump-aanhangers vieren alvast de ophanden lijkende overwinning van hun kandidaat in het Hilton Hotel in New YorkBeeld afp

09:07 woensdag 9 november 2016

Trump zei in zijn overwinningstoespraak uit te kijken naar het presidentschap en onmiddellijk aan het werk te gaan voor de Amerikaanse burgers. Hij zei 'really historic te zullen zijn' als president en sprak de hoop uit dat na 2, 3, 4 of 8 jaar zijn aanhangers trots op hem zullen zijn.

Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid
Beeld afp

09:06 woensdag 9 november 2016

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan zegt dat de overwinning van Trump een afwijzing betekent van de status quo van het progressieve liberale beleid.

09:02 woensdag 9 november 2016

De AEX-index is 3 procent gezakt nadat bekend werd dat Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen heeft gewonnen.

De Aziatische beurshandel gaf eerder al een voorschot met donkerrode koersenborden. De toonaangevende Nikkei-index in Japan eindigde 5,4 procent op 16.251,54 punten. Marktpartijen zochten massaal hun vlucht in veilige havens zoals goud, zilver en platina.

09:00 woensdag 9 november 2016

Trump zegt gezamelijke grond te zullen zoeken, geen vijandigheid; partnerschap, geen strijd.

08:56 woensdag 9 november 2016

'De vergeten mensen van ons land zullen niet langer vergeten worden. We gaan onze groei verdubbelen en de sterkste economie worden. We pakken de toekomst en ons land terug, en we worden weer succesvol.'

08:55 woensdag 9 november 2016

Geert Wilders feliciteert Trump op Twitter met zijn overwinning. Hij noemt de overwinning van de Republikein 'een revolutie'.

Twitter bericht wordt geladen...

08:51 woensdag 9 november 2016

Trump adresseert ook de mensen die niet op hem hebben gestemd, 'en dat zijn er nogal wat', en roept op tot samenwerking om de Verenigde Staten te verenigen. 'Samen zullen we da natie opnieuw opbouwen en de Amerikaanse droom nieuw leven inblazen', spreekt de nieuwe president.

Teruglezen - Trump, Clinton en Obama leggen nadruk op eenheid
Beeld afp

08:49 woensdag 9 november 2016

Trump neemt het podium als president. Hoewel de strijd tussen Trump en Clinton ongekend hard was, feliciteert hij haar nu met een goed gevoerde campagne. 'Nu is het tijd dat we samenkomen als een volk. Ik beloof dat ik een president zal zijn voor alle Amerikanen'.

08:47 woensdag 9 november 2016

'Dit is een historische dag', zegt Trumps running mate Mike Pence tijdens zijn overwinningstoespraak in New York. Het volk heeft gesproken. Hij voelt zich vereerd te mogen dienen als vicepresident en presenteert Donald Trump, de nieuwe president van de Verenigde Staten.

08:45 woensdag 9 november 2016

Ook Arizona lijkt naar Trump te gaan.

08:43 woensdag 9 november 2016

Clinton heeft Trump gebeld en haar verlies toegegeven. Dat meldt CNN.

08:37 woensdag 9 november 2016

Donald Trump heeft de tien kiesmannen van de staat Wisconsin gewonnen, meldt AP. Daarmee is de strijd gestreden. Donald Trump heeft de verkiezingen gewonnen en kan zich na een lange nacht de 45ste president van de Verenigde Staten noemen.

Met overwinningen in Florida, North Carolina, Ohio en andere cruciale swing states sneed hij zijn Democratische tegenstrever Hillary Clinton de pas af naar het machtigste ambt van de wereld. De zakenman en voorvechter van de witte man, lost daarmee in het Witte Huis de eerste zwarte president van Amerika, Barack Obama, af.

08:32 woensdag 9 november 2016

Donald Trump is officieel gekozen tot de 45ste president van de Verenigde Staten. Dat meldt persbureau AP.

08:28 woensdag 9 november 2016

De grote vraag waar Amerika mee gaat slapen: hoe konden de opiniepeilers en journalisten er zó naast zitten. Of beter: hoe konden ze er wéér zo naast zitten. Want de politiek analisten misten de opkomst van Donald Trump in de Republikeinse voorverkiezingen, trokken het boetekleed aan en zouden het in de presidentsverkiezingen beter doen. Maar de enige die de temperatuur bij de kiezer goed bleek te peilen, was Donald Trump zelf.

Amerikaanse media voorspelden tot dinsdagnacht een redelijk overtuigende winst voor Democraat Hillary Clinton. Inmiddels proberen ze koortsachtig redenen te bedenken waarom ze er zo naast zaten. Lees hier de eerste voorzichtige eerste verklaringen.

08:22 woensdag 9 november 2016

Bekijk hier de toespraak van Clintons campagneleider John Podesta terug:

08:16 woensdag 9 november 2016

De Amsterdamse beurs gaat een bloedrode handelsdag tegemoet, meldt het ANP. De vrijwel zekere overwinning van Donald Trump zorgt voor een zeer nerveuze stemming bij beleggers. De openingsindicator voor hoofdindex AEX staat voorbeurs op een flinke min. Ook elders in Europa worden grote verliezen voorzien.

Kenners voorzien momenteel een opening voor de AEX rond de 430 punten. De graadmeter eindigde dinsdag nog op 450,18 punten. Een woordvoerder van BinckBank voorziet een hectische handelsdag. Volgens marktanalist Ron van der Does van IG Markets zorgt een overwinning van Trump de komende tijd voor druk op de beurzen. 'Trump brengt grote onzekerheid met zich mee en daar houden beleggers niet van', zo gaf hij aan.

08:11 woensdag 9 november 2016

Campagneleider John Podesta kwam net op het podium om te zeggen dat de resterende staten ‘too close to call’ zijn, en hij er daarom verder niets over gaat zeggen, legt correspondent Michael Persson uit. Morgen meer, zei hij, nu lekker slapen. Hij suggereerde dat er nog een pad naar de overwinning is, maar zei niet dat dat nog maar een heel smal paadje is.

Dit was het enige commentaar van de Clinton-campagne op de verkiezingsuitslag. Een anticlimax, en een tikje onbeleefd, naar al die fans die hier al uren hun teleurstelling aan het verbijten zijn. Nu loopt de zaal leeg.

John Podesta spreekt het publiek toeBeeld epa

08:00 woensdag 9 november 2016

Dit is een nieuw liveblog. Eerdere posts vindt u in ons oude blog.