Signalen voor winterweer

Signalen voor winterweer

Marco Verhoef
Marco Verhoef
Marco Verhoef 28 januari 2018 11:28 uur
Laatste update: 28 januari 2018 12:19 uur
Winterliefhebbers kijken reikhalzend uit naar de pluim. Twee maal per dag hopen ze op signalen dat het een keer echt winter wordt. Die signalen zijn er al een paar dagen, maar de onzekerheid dat het ook echt gaat gebeuren blijft HEEL, HEEL groot.

Eventuele kou pas na volgend weekend

We moeten sowieso nog een week wachten voordat het eventueel zou kunnen gebeuren. Tot en met volgend weekend is het weliswaar minder zacht en komt het kwik in de nacht een keer dichter bij het vriespunt. Maar echte winterkou zit nog niet in de weerkaarten, hoewel er mogelijk wel een keer een vlok natte sneeuw valt, vooral donderdag of vrijdag.

Maandag is het overigens nog heel zacht. Het wordt dan 10 graden. In de middag gaat het regenen en in de avond stroomt dan minder zachte lucht het land in.

Grote onzekerheid

De weermodellen laten per run en per model steeds grote verschillen zien. Soms zie je nauwelijks iets terug van een winterse weerkaart, maar een volgende berekening kan ineens helemaal om zijn. Ook bij de verschillende weermodellen zie je dat ze elkaar soms ondersteunen, maar soms ook volledig onderuit halen. Eigenlijk betekent dit dat we nog absoluut geen zekerheid kunnen geven, maar het is wel duidelijk dat er iets mogelijk is. Het enige wat je dan kan doen is afwachten tot de onzekerheid minder groot wordt. En het mooie aan het weer is dat het uiteindelijk wel duidelijk zal worden wat het weer gaat doen.

onzekerheid in de pluim
Het enige wat je kan doen is afwachten ...
Marco Verhoef, Weerman bij Weerplaza

Ook aan de pluim kunnen we nog lang geen zekerheid ontlenen. Voor maandag 5 februari is de kans net zo groot dat de minimumtemperatuur op +5 graden ligt als dat het kwik met -8 diep de vorst in duikt. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen. Ook de dagen daarna zien we een dergelijke spreiding in de pluim. Er is dus wel iets van winter mogelijk, maar of het ook echt gaat gebeuren blijft heel onzeker. Bij Weerplaza volgen we de ontwikkelingen natuurlijk op de voet en als we meer kunnen zeggen zullen we dat niet nalaten.

Enige houvast

In alle onzekerheid laat de pluim wel zien dat op de termijn waar we naar kijken de kans op neerslag niet goot is. En als er wat neerslag in de pluim zit, dan gaat dat samen met de warmere oplossingen. Dat betekent weer dat als het uiteindelijk toch de kou wordt, dit vrijwel zonder winterse neerslag zal gaan.

Files en vertragingen