Erdogan: "Na Afrin en Manbij gaan we richting Iraakse grens"

Erdogan: "Na Afrin en Manbij gaan we richting Iraakse grens"

De Turkse president Erdogan is niet van plan te stoppen met zijn militaire operatie in het noorden van Syrië. Sterker nog, hij wil de operatie 'Olijftak' verder uitbreiden tot de hele Turks-Syrische grens. En daarmee verhoogt hij de inzet in een dreigend conflict met de Verenigde Staten.

Zoals we eerder al schreven heeft het Amerikaanse leger haar aanwezigheid in het noorden van Syrië sterk uitgebreid met diverse militaire bases en militair adviseurs. Ook hebben ze de Koerden zwaarder bewapend, naar eigen zeggen om Islamitische Staat te bestrijden.

Escalatie dreigt

Met een eventuele uitbreiding van de militaire operatie van Turkije neemt ook het risico op escalatie toe, omdat Amerikaanse eenheden in het Koerdische gebied nu ook in de vuurlinie dreigen te komen. Het is een merkwaardige situatie, omdat zowel Turkije als de VS zonder goedkeuring van de Syrische regering hun gang gaan.

Opvallend is de stilte van zowel Poetin als Assad, die hun handen van dit conflict af hebben getrokken en toekijken hoe Turkije en de Verenigde Staten over de rug van de Koerden de confrontatie opzoeken.

"We gaan verder met operatie Olijftak totdat we ons doel bereikt hebben. En daarna zullen we zoals beloofd Manbij vrij maken van de terroristen. Daarna gaan we verder met onze strijd tot aan de Iraakse grens, net zolang tot er geen terroristen meer over zijn."

Amerikaanse militaire bases in Syrië (Kaart via Liveuamap)

Redactie

Redactie

Dit artikel is geschreven door de redactie van Geotrendlines.

Lees alles van Redactie »