Column

BRIEFJE VAN JAN – Aan Lodewijk Asscher

28-01-2018 06:47

ereader

Beste meneer Asscher,

Ik snap dat u door privé-omstandigheden even wat minder scherp denkt.

Dus ik ga u helpen en ik hou het kort.

Stel: de Ku Klux Klan, de Nationale Alliantie en de uit Blood & Honour voortgekomen Racial Volunteer Force (RVF) roepen op tot een demonstratie om de Palestijnen-moordenaars van de PvdA uit de Tweede Kamer te houden.

Stel: ik zet mijn handtekening ook onder een oproep voor die demonstratie.

Stel: u wordt, als het gezicht van de PvdA, door een verwarde man in uw hoofd geschoten of voor oud vuil achtergelaten op straat met een kartelmes in uw buik met een briefje waarop staat dat dit de prijs was die u moest betalen voor uw medewerking aan de onderdrukking van het Palestijnse volk en dat de schutter/buiksteker gemotiveerd was door de mede door mij gesteunde demonstratie.

De vraag is dan: zou ik me afvragen of ik moreel mede-verantwoordelijk ben voor uw dood? En zou het antwoord dan ‘ja’ zijn? Of zou ik mezelf inprenten dat ik toch van tevoren had gezegd dat ik tegen geweld ben?

Ík zou me dat afvragen. Ík zou me mede-verantwoordelijk voelen. En ík zou mezelf niet wijsmaken dat ik voldoende gedaan had om de moord op u te voorkomen doordat ik van tevoren voor de vorm had geroepen dat ik tegen geweld ben.

Weet u hoe dat komt, meneer Asscher?

Omdat ík niet gewetenloos ben.

U wel.

Gisteren deed de moeder van Annabel Nanninga via Twitter een beroep op u persoonlijk om de handtekening van uw PvdA onder die oproep om te voorkomen dat haar dochter in de gemeenteraad van Amsterdam komt, weg te halen.

U negeerde haar oproep.

U kwam, reagerend op de algehele commotie, met het technocratische argument dat u tegen geweld bent, nota bene een paar uur nadat drie extreemlinkse jongeren een man van 71 van het Forum voor Democratie hadden belaagd.

Uw partij werkt samen met de extreemlinkse tegenpolen van de Ku Klux Klan, de Nationale Alliantie en de uit Blood & Honour voortgekomen Racial Volunteer Force (RVF). Met bewezen terroristen, met genocideontkenners, met moslimextremisten.

Dat maakt u mede-verantwoordelijk als er iets gebeurt met Annabel Nanninga of één van haar mensen.

U bent niet de narcistische dweil Rutger Klein Wassink van GroenLinks die een klein stijfje krijgt bij elke televisiecamera die voor zijn neus verschijnt. U bent verdorie de voormalig vice-premier van Nederland! Amsterdammer! Jarenlang boegbeeld van de PvdA in die stad!

U heeft daar moreel gezag.

Gebruik dat.

En geef de moeder van Annabel Nanninga eens netjes antwoord.

Groet,

JanD

PS. Sorry, dit was niet kort. En u bent geen ‘Palestijnen-moordenaar’. Net als Annabel Nanninga geen ‘racist’ is. Misschien wilt u dat laatste ook nog even benadrukken. Levens gaan voor zetels, meneer Asscher.