CJIB waarschuwt: betaal boete niet

FOTO ANP

FOTO ANP

Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) in Leeuwarden waarschuwt dat er valse e-mails zijn verstuurd, zogenaamd uit naam van dit incassobureau.

De mail gaat over niet-betaalde zorgverzekeringspremies en nog te betalen boetes. ‘Deze is vals! Betaal niet!’, laat het CJIB weten.

‘Hebt u een e-mail ontvangen waarin staat dat er vervelende dingen gebeuren als u niet snel betaalt? Zoals blokkeren van uw bankrekening, inschakeling van een deurwaarder of registratie bij het BKR? Betaal niet!’

Het CJIB laat weten nooit te mailen over een boete, aanmaning of betalingsachterstand. Het incassobureau zegt aangifte te doen bij de politie van elke nieuwe mailvariant.

Geld terug

Het boetekantoor meldt geld terug te storten als het een betaling binnenkrijgt die niet voor het CJIB is. Dat gebeurt soms.

Er is in ieder geval een mail in omloop waarin oplichters 79,95 euro aan achterstallige premies willen innen. ‘Indien u niet onmiddellijk uw schuld voldoet op het hieronder opgegeven rekeningnummer, zijn wij genoodzaakt verdere maatregelen te nemen’, staat er.

Gevolgd door: ‘Uw bankrekeningnummer wordt per direct geblokkeerd’. En: ‘Onze gerechtsdeurwaarder zal u bezoeken’ en mogelijk zelfs beslag leggen op ‘uw auto, computer, televisie, sieraden en overige waardevolle bezittingen’.

Benieuwd wat u zelf kunt doen? Het CJIB geeft hier enkele tips .