Direct naar artikelinhoud

Kremlin: Nederlandse media stoken anti-Russische hysterie in VS op en zijn 'weinig betrouwbaar'

Het Kremlin heeft de onthulling van de Volkskrant en Nieuwsuur dat de AIVD een Russische hackersgroep op heterdaad heeft betrapt, terwijl deze inbrak in de computersystemen van de Amerikaanse Democratische partij, afgedaan als 'onbetrouwbaar'. 'Als de Nederlandse media de anti-Russische hysterie in de Verenigde Staten willen opstoken, dan is dat niet bepaald een eerzame bezigheid', zei Dmitri Peskov, de woordvoerder van president Poetin.

Dmitri Peskov en Vladimir PoetinBeeld anp

Peskov zei verder niet op het bericht te willen ingaan omdat de Nederlandse media volgens hem 'weinig betrouwbaar' zijn.  Het was voor het eerst dat de Russische autoriteiten reageerden op de onthulling dat de AIVD de hackersgroep Cozy Bear, die voor de Russische buitenlandse inlichtingendienst SVR werkt, stiekem in de gaten hield en de VS op de hoogte stelde van de Russische inbraakpogingen.


Zo zag de AIVD hoe Russische hackers Amerika aanvielen

Hackers AIVD leverden cruciaal bewijs over Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen
Digitale agenten van de AIVD infiltreren in de zomer van 2014 in de beruchte Russische hackgroep Cozy Bear. Ze zien zo als eersten hoe de Russische hackers in verkiezingstijd doelen in de VS bestoken: de Democratische Partij, het ministerie van Buitenlandse Zaken en zelfs het Witte Huis. Het is cruciaal bewijs en aanleiding voor de FBI om een onderzoek te beginnen.

Zo kwam het verhaal over het cruciale werk van de AIVD in het onderzoek naar Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen tot stand
De directe aanleiding voor het onderzoek naar de jarenlange Nederlandse toegang tot de bekende Russische hackgroep Cozy Bear was een tip in de zomer van 2017. Tijdens een zeven maanden durend onderzoek lukte het Volkskrantjournalist Huib Modderkolk en Nieuwsuurjournalist Eelco Bosch van Rosenthal om in totaal vijftien personen - in Nederland en daarbuiten - te spreken. Soms door bij mensen aan te bellen, soms door via-via een gesprek op te zetten, soms met hulp van versleutelde communicatie. Lees hier hoe het hele onderzoek in zijn werk ging

Minister Ollongren over AIVD-onthulling: al eerder gewaarschuwd voor beïnvloeding van buitenaf
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor inlichtingendienst AIVD, wil niet inhoudelijk ingaan op de onthulling dat Nederlandse inlichtingendiensten jarenlang meekeken terwijl Russische hackers de Amerikaanse overheid infiltreerden. Wel benadrukt ze dat ze al eerder heeft gewezen op het risico van 'statelijke actoren die democratieën proberen te beïnvloeden'.

Hoe de Democraten en de FBI blunderden, en Russische hackers profiteerden
Dankzij de hack bij de Democraten vorig jaar kwamen via Wikileaks tienduizenden e-mails op straat te liggen. Enorme onthullingen stonden daar niet eens in, maar de onrust, de onzekerheid en het rumoer hebben de (al zwakke) kandidatuur van Hillary Clinton zeker verzwakt. En Rusland kreeg vervolgens de Amerikaanse president die het wilde. Lees hier hoe de Democratische partij, de FBI en president Obama alle drie steken lieten vallen toen Russische hackers zich met de Amerikaanse verkiezingen gingen bemoeien.

Russen faalden bij hackpogingen ambtenaren op Nederlandse ministeries
De twee Russische groepen die achter de hack bij de Democratische Partij in de Verenigde Staten zaten, hebben ook geprobeerd bij Nederlandse ministeries binnen te dringen. Een daarvan was Algemene Zaken. Voor zover bekend, is het ze niet gelukt om gevoelige informatie te bemachtigen, bleek uit onderzoek van Volkskrantjournalist Huib Modderkolk.

Waarom zijn de hackers van de AIVD zo goed?
Al bijna twintig jaar investeert de AIVD in digitale spionage. Die kennis loont, maar er zijn meer redenen waarom Nederland bij de top zit. Vijf vragen.