Migranten uit Ethiopië en Somalië in Jemen
NOS NieuwsAangepast

Smokkelaars schieten op bootvluchtelingen, dertig doden

Voor de kust van Jemen zijn zeker dertig Afrikaanse migranten verdronken, toen de overvolle boot waarin ze zaten op volle zee kapseisde. Overlevenden vertelden naderhand dat de boot overhelde nadat mensenhandelaren op de boot het vuur openden op de Afrikanen. Ze hadden eerder geprobeerd extra geld voor de overtocht naar Djibouti uit de passagiers te persen, bevestigt de VN-organisatie voor migratie IOM.

De slachtoffers verdwenen tijdens de beschieting in de golven.

Aan boord zaten circa 100 Ethiopiërs en 50 Somaliërs, meldt de IOM. Zij waren bij Aden aan boord gegaan om de Golf van Aden over te steken en Djibouti te bereiken.

Klem door de oorlog

Veel migranten uit de Hoorn van Afrika hopen via het door oorlog verscheurde Jemen naar Saudi-Arabië te reizen om daar werk te vinden. Diegenen die in Jemen vast komen te zitten door de oorlog, proberen met behulp van mensenhandelaren terug te keren naar hun eigen regio. Vorig jaar waagden 87.000 mensen de oversteek.

Het IOM en de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR hebben de overlevenden van de dramatisch verlopen tocht van deze week geholpen met voedsel, medicijnen en psychisch-sociale steun.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl