Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren
NOS NieuwsAangepast

Van Tongeren geeft adviesfunctie bij bedrijf op

GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren geeft haar adviseurschap op van een bedrijf dat het technisch onmogelijk maakt om te appen als iemand achter het stuur zit. De Telegraaf schreef vanochtend dat Van Tongeren in de raad van advies zit van het bedrijf SafeDrivePod en dat blijkt ook uit het register van nevenfuncties van Kamerleden.

Van Tongeren is in de Kamer een van de pleitbezorgers van het gebruik van innovatieve technieken om appen in het verkeer tegen te gaan. Op haar aandringen kondigde minister Van Nieuwenhuizen vorig jaar maatregelen aan om ervoor te zorgen dat chauffeurs van haar ministerie tijdens het rijden niet kunnen appen. Van Tongeren wees erop dat met eenvoudige technieken elk jaar tientallen levens kunnen worden gered.

Informeel clubje

Van Tongeren wordt niet voor haar nevenfunctie betaald. In antwoord op de vraag of het verstandig is om adviseur te zijn van een bedrijf dat zich bezighoudt met een techniek waarover ze in de Kamer het woord voert, benadrukt ze dat ze zich al jaren inzet om het aantal verkeersdoden en -gewonden terug te brengen. Daarom heeft ze een start-up advies gegeven die die missie deelt.

Volgens Van Tongeren is de raad van advies eigenlijk een "informeel clubje" dat één keer bij elkaar is geweest voor een advies over een start-up. Inmiddels heeft ze besloten om per direct haar betrokkenheid te staken. "Ik wil op geen enkele wijze onduidelijkheid laten ontstaan over mijn onafhankelijkheid als Kamerlid", zegt ze in een verklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl