Rechter Rosemary Aquilina (links) en voormalig sportarts Larry Nassar
NOS NieuwsAangepast

Rechter 'Barracuda Aquilina' keihard tegen arts die turnsters misbruikte

"U verdient het niet de gevangenis ooit nog te verlaten", zei de Amerikaanse rechter Rosemary Aquilina gisteren tegen voormalig sportarts Larry Nassar die meerdere turnsters seksueel misbruikte.

Ze veroordeelde hem daarop tot 175 jaar gevangenisstraf. "U mag mijn vonnis als een soort van doodstraf beschouwen. Het was me een eer en genoegen die uit te spreken."

Rechter voltrekt 'met genoegen' vonnis over turnarts

Rechter Rosemary Aquilina, bijgenaamd 'Barracuda Aquilina', vanwege haar tijd als militaire rechter, was uitgesproken hard in het live op tv uitgezonden proces tegen sportarts Nassar.

'Heel ongebruikelijk'

Zo zei ze volgens CNN in de rechtszaal: "Onze grondwet laat geen wrede en ongebruikelijke straffen toe. Als dat wel het geval was zou ik kunnen toestaan dat iemand of veel mensen met hem doen wat hij met anderen deed".

En als Nassar tijdens het proces vraagt om te mogen vertrekken uit de rechtszaal omdat het hem te veel wordt, zegt Aquilina: "Vier of vijf dagen naar hen luisteren is niets, gezien de uren aan plezier die u heeft gehad en waarmee hun levens kapot zijn gemaakt".

Tegen CNN zegt een deskundige, een voormalig aanklager, dat de opmerkingen van Aquilina "wel wat ongebruikelijk zijn", maar dat "iedereen de opvattingen van de rechter deelt".

Therapeut

Aquilina nam naast de scherpe kritiek op Nassar ook uitgebreid de tijd om honderden getuigenissen tegen Nassar te horen. Tegen de misbruikte turnsters die zich publiekelijk uitspraken zei ze in de rechtszaal: "Jullie zijn geen slachtoffers meer, jullie zijn overlevers."

Ze werkte soms meer als therapeut dan als rechter en verbergt haar empathie voor de vrouwen niet, schrijft de BBC over Aquilina.

Volgens een andere deskundige die CNN aanhaalt, is het "volkomen gepast" voor een rechter om zo persoonlijk betrokken te zijn bij de slachtoffers. Maar een derde deskundige, een strafrechtadvocaat, denkt er anders over. Ze zegt dat als Nassar haar cliënt was, ze de opmerkingen van de rechter zeker zou gebruiken "in een hoger beroep om aan te tonen dat de rechter vooringenomen is".

Rechter Aquilina heeft mediaverzoeken ontvangen uit de hele wereld. Die wijst ze af, want het verhaal gaat niet om haar, zegt ze. Aquilina is niet alleen rechter, ze schrijft ook thrillers. In december kwam haar eerste boek uit: Triple Cross Killer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl