In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Waterschap: duizend knotwilgen kappen was te rigoureus

Het waterschap Hollandse Delta betreurt bij nader inzien de kap van duizend knotwilgen. Dat gebeurde de afgelopen twee maanden langs de rivier Bernisse, die de scheiding vormt tussen de eilanden Voorne en Putten.

Bewoners en bezoekers van het natuurgebied hebben diverse keren protest aangetekend. De bomenkap was te rigoureus, zegt het waterschap nu. Met de gemeente Nissewaard en andere partijen wordt overleg gevoerd "hoe de natuurbeleving terug te brengen".

Vandaag moet heemraad Lies Struik van het waterschap met een herstelplan komen. Of en hoeveel wilgen er opnieuw geplant worden, staat niet vast. Het duurt hoe dan ook jaren voordat er weer fatsoenlijke exemplaren staan. "Ik wil niet flauw doen, maar dit komt de komende twintig jaar niet meer goed", zegt bewoner Ko Rodenburg tegen RTV Rijnmond.

Rietkraag

De knotwilgen in het gebied tussen Zuidland en Geervliet waren zo'n veertig jaar oud. Ze werden ooit neergezet om de oevers van het recreatiegebied te versterken. Het waterschap liet de bomen kappen omdat die de oever kunnen aantasten. Als bomen omwaaien, kunnen de wortels de kant kapot trekken, zegt een woordvoerder van het waterschap.

Daarnaast nemen de knotwilgen het zonlicht weg voor de rietkraag. En die koestert het waterschap juist, omdat het riet goed is voor de waterkwaliteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl