Direct naar artikelinhoud

Turkije arresteert 150 critici van operatie in Syrië; media krijgen aanwijzingen hoe ze de actie moeten verslaan

In Turkije zijn de afgelopen dagen 150 mensen gearresteerd omdat zij zich, vooral op sociale media, kritisch hadden uitgelaten over de militaire operatie in Afrin, de Koerdische enclave in het noordwesten van Syrië.

Een demonstrant wordt afgevoerd door de politie in IstanboelBeeld afp

Onder anderen politici, journalisten en activisten werden opgepakt wegens het 'verspreiden van terroristische propaganda'. Woensdag werden opnieuw elf personen gearresteerd.

Onder de arrestanten zijn veel kaderleden van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP. De Turkse regering beschuldigt de partij ervan banden te hebben met de separatistische PKK. Dat geldt evenzeer voor de Syrisch-Koerdische militie YPG, die nu in Afrin wordt aangevallen door de Turkse strijdkrachten.

Proces

Volgens het staatspersbureau Anadolu zijn zeven arrestanten weer op vrije voeten gesteld. Elf personen blijven vastzitten in afwachting van hun proces. De 132 anderen worden nog ondervraagd. 'Politiewoordvoerders zeggen dat de sociale media onophoudelijk in de gaten worden gehouden en dat alle gebruikers die propaganda van terroristische groepen verspreiden, vervolgd zullen worden', aldus Anadolu.

De in Parijs gevestigde organisatie Reporters Without Borders betitelt de arrestaties als een 'heksenjacht tegen critici' van de regering van president Recep Tayyip Erdogan.

Dinsdag werd het kantoor van de krant Afrika in het Turkse deel van Cyprus belaagd door honderden betogers, die ramen ingooiden. De dag tevoren had Erdogan de krant 'immoreel' genoemd, omdat zij de Turkse militaire actie in Afrin een 'nieuwe bezetting' had genoemd.

Turkse agenten in burger arresteren een demonstrant die protesteert tegen Operatie Olijftak in IstanboelBeeld afp

Vaderlandslievende wijze

De hoofdredacteuren van de belangrijkste nieuwsmedia werden zondag opgeroepen op kantoor te verschijnen bij premier Binali Yildirim. Ook een vicepremier en de minister van Defensie waren aanwezig. De hoofdredacteuren kregen een lijst met aanwijzingen om de actie in Afrin 'op vaderlandslievende wijze' te verslaan.

Ook moeten Turkse journalisten 'rekening houden met het nationaal belang' als zij internationale media citeren die kritisch staan tegenover de Turkse regering.


De oorlog na IS: hoe Turkije een nieuw front creëerde bij Afrin in Noord-Syrië

Wie even hoopte dat het na het verslaan van IS eindelijk rustig zou worden in Syrië, komt bedrogen uit. Sinds afgelopen weekeinde kent het land weer een nieuwe frontlijn, bij Afrin.