Debat over onafhankelijkheid WODC

Hoe onafhankelijk zijn publicaties van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC)? Daarover hield de Tweede Kamer op dinsdag 23 januari 2018 een debat met minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Verslag en terugkijken

Minister Grapperhaus aan tafel
Minister Grapperhaus tijdens de presentatie aan de pers op 26 oktober, de dag dat kabinet-Rutte III werd geïnstalleerd.

Bemoeienis met rapporten

Het WODC is het wetenschappelijk onderzoeksbureau van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ook geeft het WODC advies over justitiebeleid. De rapporten en adviezen van het WODC spelen een belangrijke rol bij wet- en regelgeving. Op 6 december 2017 bracht Nieuwsuur aan de hand van interne stukken en e-mails naar buiten dat beleidsmedewerkers van het ministerie van Justitie en Veiligheid zich actief zouden bemoeien met WODC-rapporten. Zo zouden publicaties over het coffeeshopbeleid zijn beïnvloed door ambtenaren, tegen de zin van onderzoekers.

Onafhankelijk onderzoek

Inmiddels heeft minister Grapperhaus onafhankelijk onderzoek naar het functioneren van het WODC aangekondigd. Dit moet duidelijk maken in hoeverre WODC-rapporten in het verleden zijn beïnvloed. In het debat op dinsdag 23 januari moet blijken welke maatregelen de Tweede Kamer noodzakelijk vindt om de betrouwbaarheid van WODC-informatie te garanderen.