abonnement Unibet Coolblue
  woensdag 2 november 2016 @ 08:06:38 #26
72545 Megumi
Go Rin No Sho
pi_166362496
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2016 08:01 schreef Arjan1113 het volgende:
Wat word het nu ?

Surinaamse Nederlander , Marokkaanse Nederlander , enz enz

?
Ik heb begrepen dat het nu iemand met een migratie verleden gaat heten. :')
Wordt als iemand die voortdurend dood is. De ware volgeling van bushidõ sterft elke ochtend en avond opnieuw. En wordt niet gehinderd door angst voor de dood. Yamamoto Tsunetomo's hagakure.
  zaterdag 5 november 2016 @ 12:28:17 #27
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_166429864
Er zit wel een sluitende redenatie achter:

quote:
Overheid schrapt 'allochtoon' per direct uit vocabulaire

Begrip is niet precies genoeg en stigmatiserend

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zien met onmiddellijke ingang af van het woordgebruik allochtoon en autochtoon. Daarmee zetten zij een nieuwe norm voor de overheid.

Het gebruik van het begrippenpaar, in 1989 bepleit in het spraakmakende WRR-rapport Allochtonenbeleid en de laatste jaren al minder gangbaar, is niet langer precies genoeg en te stigmatiserend voor specifieke bevolkingsgroepen.

Dat schrijft de Raad in Migratie en classificatie: naar een meervoudig migratie-idioom, een zogenoemde WRR-verkenning die vandaag verschijnt. De publicatie is formeel nog geen advies aan het kabinet, maar bepaalt wel de lijn in het woordgebruik. De vandaag verschijnende publicatie is de opmaat naar een eindrapport over de grote diversiteit in migratie dat volgend jaar herfst afgerond moet zijn. Voor het bijna dertig jaar gehanteerde jargon komt geen alternatief in de plaats.

'Als dat toch nodig is', schrijft de WRR, 'bijvoorbeeld bij bevolkingsstatistieken, dan spreken we over inwoners met een migratieachtergrond en inwoners met een Nederlandse achtergrond. Ook kinderen van migranten kunnen vallen onder inwoners met een migratieachtergrond.'

Die formulering is overlegd met het CBS om continuïteit in de statistieken te waarborgen, zegt WRR-lid Mark Bovens, hoogleraar bestuurskunde in Utrecht. Ook het CBS zal in zijn binnenkort te verschijnen Jaarrapport Integratie de woorden allochtoon (in het buitenland geboren, of met minstens één in het buitenland geboren ouder) en autochtoon niet meer gebruiken.

Bovens: 'In de publieke sector worden allochtoon en autochtoon steeds minder gebruikt. De diversiteit en beweeglijkheid onder migranten is zo groot, dat het geen zin heeft over hen in generieke termen te spreken. In de top-10 van geboortelanden van immigranten over 2015 staan Polen op 1, Syriërs op 2 en Duitsers op 3. Die hebben onderling weinig gemeenschappelijks, dus in de praktijk heb je er niets aan die allemaal allochtoon te noemen.'

Verder speelt de negatieve klank van het woord allochtoon een rol. Het was ooit bedacht door de socioloog Hilda Verwey-Jonker als een neutraal begrip, om de woorden buitenlander of etnische minderheid te vermijden. Maar die beoogd objectieve werking is verloren gegaan - allochtoon werd zelf een beladen kwalificatie.

'Niet versluieren, maar verhelderen'

Godfried Engbersen, ook WRR-lid en hoogleraar sociologie in Rotterdam: 'We bepleiten niet dat je een achtergrond nooit mag noemen, zoals in Frankrijk gebruik is. Maar doe het heel nauwkeurig. Spreek over Turkse-Nederlanders, of kennismigranten, asielmigranten of economische migranten. Niet versluieren, maar verhelderen.'

De Tweede Kamer nam in maart een motie aan van de leden Ahmed Marcouch (PvdA) en Sadet Karabulut (SP), die minister Lodewijk Asscher (Integratie, PvdA) opriep de woorden allochtoon en autochtoon onder de loep te nemen. De WRR-onderzoekers zeggen nog geen contact met Asscher te hebben gehad. Bovens: 'Wij zijn niet van de taalpolitie. Vaak zijn sociaal-economische factoren veel belangrijker bij criminaliteits- of werkloosheidscijfers, maar soms kan herkomst relevant zijn.'

De WRR wil ook af van de begrippen westers en niet-westers. Nu nog zijn Japanners en Indonesiërs westers, en Surinamers en Antillianen niet-westers. Engbersen: 'Zo nu en dan moet je grote opruiming houden.'
http://s.vk.nl/s-a4406224/
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  dinsdag 8 november 2016 @ 18:56:12 #28
446288 AQUILA.
Arbiter elegantiarum
pi_166506092
AANTAL AUTOCHTONEN IN NEDERLAND NEEMT AF
8 november 2016

Het aantal autochtonen is aan het afnemen, begin 2015 telde Nederland 13,235,405 autochtonen. Begin 2016 waren er daar nog 13,226,829 van over (bron: CBS).

Dit wordt veroorzaakt doordat het geboortecijfer van Nederland te laag is om op lange termijn een bevolkingsdaling te voorkomen. De zogenaamde ''total fertility rate'' moet 2.1 bedragen om de bevolking op peil te houden, de total fertility rate (TFR, of vruchtbaarheidscijfer) van Nederland is 1.653. Er is dus sprake van denataliteit. In de demografie spreekt men over denataliteit wanneer het geboortecijfer dermate laag is dat de bevolking veroudert en niet in stand gehouden wordt. Denataliteit kan leiden tot vergrijzing, ontgroening en op den duur een bevolkingsdaling.

In Nederland is dit nu al het geval (anno 2016) onder autochtone (lees: blanke) Nederlanders. In Nederland was er tot voor kort (een aantal jaren geleden) sprake van een zogenaamd ''population momentum''. Het geboortecijfer onder autochtonen was tot ongeveer 2012 nog nét hoog genoeg om het aantal ''etnische Nederlanders'' op peil te houden en de sterfte te compenseren.

De migratie speelde eveneens een rol in de afname van het aantal etnische Nederlanders. Over 2015 vertrokken er 30,000 autochtonen uit Nederland, een verwaarloosbaar deel daarvan keerde later terug (remigratie). De natuurlijke bevolkingsgroei van Nederland bedroeg 23,376, maar dit is een getal waar ook allochtonen in zijn meegenomen. Per saldo vond er in 2015 een daling van het aantal etnische Nederlanders plaats van ongeveer 9,000.

Nu zullen er ieder jaar meer ''babyboomers'' of mensen die voor 1945 geboren zijn overlijden terwijl het geboortecijfer gelijk blijft of daalt. De afname zal tot ongeveer 2025 nog vrij beperkt zijn, ongeveer 10,000 autochtonen gaan er ieder jaar per saldo af. Na 2025 zal de daling geleidelijk gaan versnellen, en tegen 2040-45 zullen er rond de 12 miljoen autochtonen over zijn. Volgens de tot nu toe gehanteerde definities zal rond 2050 minstens één op de drie inwoners van Nederland allochtoon zijn.

Grafiek ter illustratie:


Overigens kan het nog veel slechter, in Duitsland is er sprake van een zeer lage TFR, 1.5. In Oost-Europa is de TFR zelfs zo laag dat de bevolking in landen als Polen en Hongarije afneemt.

[ Bericht 5% gewijzigd door AQUILA. op 08-11-2016 19:15:13 ]
''Aquila non capit muscas.''
  maandag 14 november 2016 @ 21:21:51 #29
448036 Achterhoker
Hauptsache Alkohol
pi_166657965
quote:
0s.gif Op woensdag 2 november 2016 08:01 schreef Arjan1113 het volgende:
Wat word het nu ?

Surinaamse Nederlander , Marokkaanse Nederlander , enz enz

?
Kutbuitenlander(s).
Fade to Black
pi_166669052
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 november 2016 07:04 schreef Lyrebird het volgende:

[..]

Zeg het maar, wat zijn de nieuwe woorden die over tien jaar niet meer gebruikt mogen worden?
Natuurlijk... men laat de minderheden weer eens voorschrijven wat de meerderheid wel of niet mag zeggen.
pi_166676654
Ik moet al enorm op mijn tenen lopen om te bedenken welke woorden ik wel en niet mag zeggen.

Als ik 'neger' zeg, bedoel ik iemand met een donkere huidskleur en met 'blanke' bedoel ik iemand met een lichte huidskleur. Ik suggesteer helemaal niet dat de één meer waard is dan de ander en zo voel ik het ook helemaal niet.

Maar juist als je op elke slak zout gaat leggen uit angst dat je een woord zegt wat iemand racistisch vindt, bemoeilijk je de communicatie.

Het gaat erom wat je met je hart zegt.
pi_166677015
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 november 2016 19:14 schreef Zaebos het volgende:
Ik moet al enorm op mijn tenen lopen om te bedenken welke woorden ik wel en niet mag zeggen.

Als ik 'neger' zeg, bedoel ik iemand met een donkere huidskleur en met 'blanke' bedoel ik iemand met een lichte huidskleur. Ik suggesteer helemaal niet dat de één meer waard is dan de ander en zo voel ik het ook helemaal niet.

Maar juist als je op elke slak zout gaat leggen uit angst dat je een woord zegt wat iemand racistisch vindt, bemoeilijk je de communicatie.

Het gaat erom wat je met je hart zegt.
Precies.

abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')