Direct naar artikelinhoud

Trump reageert op wens Mueller en kijkt zelfs uit naar verhoor: 'Ik doe het dolgraag'

Donald Trump wil zich onder ede laten verhoren door speciaal aanklager Robert Mueller over de mogelijke Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016. Nadat hij het onderzoek eerder een 'heksenjacht' noemde en het ogenschijnlijk belemmerde zegt hij er nu zelfs naar uit te kijken: 'Ik doe het dolgraag'.

Robert Mueller en Donald TrumpBeeld afp

Het verhoor kan wat de Amerikaanse president betreft binnen twee of drie weken plaatsvinden, zo liet hij woensdagavond weten aan journalisten in het Witte Huis.

Trumps ommekeer volgt nu Mueller's team steeds dichter bij het Witte Huis komt. Afgelopen week werd Jeff Sessions, minister van Justitie, urenlang verhoord. Trump zou binnenkort aan de beurt komen om opheldering te geven over het ontslag van veiligheidsadviseur Michael Flynn en FBI-directeur James Comey, zo is al aan zijn advocaten verteld.

Sessions was de eerste minister uit het kabinet van president Trump die door Mueller werd ondervraagd. Muellers team heeft belangstelling voor Sessions omdat hij ook tijdens de verkiezingscampagne al voor Trump werkte en dus mogelijk iets kan zeggen over de contacten met de Russen. Bovendien was hij als minister van Justitie betrokken bij de discussies over het ontslag van James Comey als chef van de FBI.

Het Witte Huis heeft steeds gezegd dat Comey werd afgezet als FBI-chef omdat hij vlak voor de verkiezingen had laten weten dat de FBI het onderzoek naar de emails van Hillary Clinton had hervat. Maar in een tv-interview liet Trump zich later ontvallen dat het 'Rusland-gedoe' ook een rol had gespeeld bij zijn beslissing.

Mueller probeert nu uit te zoeken of het ontslag van Comey neerkwam op een poging van president Trump het onderzoek naar de Rusland-affaire te saboteren. Dat zou een aanleiding kunnen zijn voor een afzettingsprocedure tegen de president.

Flynn

Sessions zelf haalde zich de woede van Trump op de hals doordat hij besloot zich buiten het onderzoek naar de affaire te houden, omdat hij bij zijn benoeming tegenover de Senaat niet had gemeld dat hij zelf contacten had gehad met de Russische ambassadeur in Washington. Trump neemt het Sessions kwalijk dat hij daardoor niet heeft kunnen verhinderen dat Mueller werd benoemd als speciaal aanklager om de zaak te onderzoeken.

Enkele maanden geleden hebben Mueller en zijn team ook Comey verhoord over zijn moeizame relatie met Trump. Comey liet na zijn ontslag uitlekken dat Trump hem had verzocht het onderzoek naar Michael Flynn te staken. Flynn werd al na drie weken door Trump ontslagen als nationale veiligheidsadviseur omdat hij had gelogen over zijn contacten met de Russische ambassadeur Sergej Kisljak.

Flynn heeft inmiddels een deal met Mueller gesloten, nadat hij had moeten bekennen dat hij ook tegenover de FBI had gelogen, een vergrijp waarop jaren gevangenisstraf staat.

Jeff SessionsBeeld afp

'Totaal geen zorgen'

President Trump zei maandag tegenover journalisten dat hij zich 'totaal geen zorgen' maakt over wat Sessions tegenover Muellers medewerkers heeft gezegd. Maar sommige adviseurs en vrienden van de president kijken daar anders naar. Ook maken zij zich ernstig zorgen over wat er gebeurt als Mueller Trump zelf aan de tand zal voelen. 

Roger Stone, sinds jaar en dag bevriend met Trump, waarschuwde dat praten met Mueller op een 'zelfmoordmissie' zou neerkomen. 'Alsof je een doodswens hebt. Waarom zou je je in een meineedval laten lokken?', vroeg hij zich tegenover de Washington Post af.

Muellers team onderhandelt nu met juristen van het Witte Huis over de voorwaarden voor een onderhoud met Trump. Mogelijk zal het uitlopen op een mengvorm, waarbij Trump een deel van de vragen schriftelijk mag afdoen. Medewerkers van Trump zijn bang dat hij zich in een gesprek laat meeslepen door zijn gewoonte er een schepje bovenop te doen, met als gevolg dat hij zichzelf in problemen brengt.

Trump maakt zich vooralsnog 'geen zorgen'.Beeld AFP

Deep State

Uit voorzorg zijn de Republikeinen in het Congres al bezig een strategie te ontwerpen om de geloofwaardigheid van Mueller en zijn team te ondermijnen. Volgens hen maken Mueller en de FBI deel uit van wat zij de 'Deep State' noemen, het ondergrondse establishment dat zich met hand en tand zou verzetten tegen de 'Trump-revolutie'.

Als bewijs daarvoor dragen zij de smsjes aan die een medewerker van Mueller, Peter Strzok, uitwisselde met FBI-juriste Lisa Page. Daarin lieten de twee zich herhaaldelijk neerbuigend uit over Trump. Strzok werd onmiddellijk van het onderzoek afgehaald, maar de Republikeinen willen dieper graven - daarbij aangemoedigd door Trump, die zelfs van 'verraad' sprak.

Nu blijkt dat een deel van de smsjes tussen de twee verdwenen is, volgens de FBI omdat er toen problemen waren met de software voor de dienstmobieltjes van het personeel. Sessions heeft nu een diepgaand onderzoek geëist, terwijl Trump de verdwenen smsjes al 'één van de belangrijkste verhalen sinds lange tijd' noemt.

Deep State
Beeld AFP

Dit schreven we tot nu toe over het Ruslandonderzoek

Vuiligheid
Kremlin-gelieerde Russen hebben in april 2016 'duizenden' e-mails met 'vuiligheid' van Hillary Clinton aangeboden aan het campagneteam van presidentskandidaat Donald Trump. Het is onduidelijk wat er met dat aanbod is gebeurd, maar een lid van het campagneteam is gearresteerd omdat hij erover heeft gelogen.

Spanning loopt op rond Trump-entourage
Mueller onderzoekt of er banden waren tussen de Trump-campagne en de Russen. Tegelijkertijd wordt er grote druk op Mueller uitgeoefend om op te stappen, omdat hij partijdig zou zijn.

De dubieuze klanten van Manafort
Manafort staat voor 11 miljoen euro in de boeken van de verdreven Oekraïense president Janoekovitsj. Bij Republikeinse kopstukken is hij eveneens geliefd. Lees hier het profiel van Paul Manafort.

Clinton financierde Steele-dossier

Deze week bleek dat de Clinton-campagne en de Democraten het rapport met beschuldigingen over de band tussen Donald Trump en Rusland hebben betaald.

Manafort afgeluisterd
De voormalige campagneleider van president Donald Trump, Paul Manafort, is zowel vóór als na de presidentsverkiezingen afgeluisterd door de FBI

Contact met de Russen? 
Eerst was er niks van waar, nu is het wel gebeurd, maar is het niet erg. Het flexibel omgaan met de waarheid begint Trump c.s. medio juli jl. op te breken. (+)

Ontslag Comey
De grootste fout uit de moderne politieke geschiedenis. Zo noemt Steve Bannon, ex-politieke strateeg in het Witte Huis, de beslissing van president Donald Trump om FBI-chef James Comey te ontslaan.

De FBI slaat terug
Donald Trump heeft de oorlog verklaard aan de FBI. En dat zal hij weten ook. De organisatie slaat altijd meteen terug. Lees dit verhaal van onze correspondent uit mei dit jaar terug. (+)