Guido Weijers
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Wiebes wil met Guido Weijers energietransitie bekijken

Minister Eric Wiebes van Klimaat nodigt cabaretier Guido Weijers uit om met hem Nederland door te trekken om "de praktijk van energietransitie" te bekijken.

Hij bedoelt dat ze samen ondernemers, buurtinitiatieven en coöperaties gaan bezoeken die overschakelen op duurzame, groene energie. "Dan zul je versteld staan."

Weijers nodigde 6 januari in een open brief (.pdf) de VVD-bewindsman uit voor een kop koffie. Hij wil met hem sparren hoe de minister van Economische Zaken en Klimaat het verschil kan maken "voor een betere wereld. Niet voor uzelf, maar in het belang van uw kinderen en kleinkinderen."

De Bredase cabaretier, die het in zijn oudjaarsconference ook al opnam voor het milieu en het vegetarisme, vindt dat "alles draait om dollars, euro's en bitcoins." Hij roept politici, en dus ook Wiebes, op de samenleving "in de goede richting" te duwen, schrijft Omroep Brabant.

De liberaal erkent dat de overheid kan "duwen en trekken", maar volgens hem is het de samenleving - consumenten, ondernemers, reizigers - "die het zal moeten doen."

Eric Wiebes

Wiebes (die ook geen vlees eet) antwoordt eveneens in een open brief dat door de economische ontwikkeling de afgelopen decennia veel verbeterd is, qua inkomen, zorg en onderwijs.

"Eerst waren onze steden zwartgeblakerd van het kolengruis (dat hebben wij niet meegemaakt), toen ademden kinderen dampen in van loodhoudende benzine (zo'n kind was ik, maar jij niet meer), ze vonden gifvaten onder een woonwijk en bossen stierven door zure regen (voor jouw tijd) en onlangs bleek fijnstof schadelijker dan verwacht (daar zitten we op dit moment mee)."

De minister wijst ook op het Klimaatakkoord dat het kabinet dit jaar wil sluiten met industrieën, gemeenten, energieproducenten en -leveranciers, vervoerders en agrariërs.

Advertentie via Ster.nl