Hij is een van de weinige Nederlandse politici die Donald Trump openlijk steunt. De voorman van Forum voor Democratie (FvD), Thierry Baudet, vertelt waarom hij denkt dat het goed is dat Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen heeft gewonnen.

Op verschillende plekken in Nederland, waaronder de Melkweg in Amsterdam, zijn mensen dinsdag de hele nacht op gebleven om de Amerikaanse verkiezingsuitslagen te volgen. Hoewel Baudet politiek betrokken is, vindt hij dat niet nodig, vertelde hij dinsdagavond aan Business Insider.

“Nee, ik blijf niet de hele nacht op”, zei de auteur van De aanval op de natiestaat. “Natuurlijk, het eerste wat ik morgen doe als ik wakker word, is kijken wat de uitslag is. Maar zo’n nacht doorhalen vind ik een beetje overdreven. Ik heb ook werk te doen morgen”.

Inmiddels is Baudet vast en zeker met een goed gevoel wakker geworden. Niet alleen uitgerust, maar ook met een overwinning van Donald Trump.

Afgelopen zomer was Baudet bij de Republikeinse conventie, waar Trump officieel werd aangewezen als de Republikeinse presidentskandidaat. De inhoudelijke kwesties die op dat evenement werden besproken kregen volgens Baudet weinig tot geen aandacht in Nederland.

Harold Hamm en Peter Thiel

"Zo hoorde ik op de conventie Harold Hamm spreken, een grote ondernemer in de olie- en gasindustrie, die wil meedenken met het energiebeleid van Trump. Ook sprak daar Peter Thiel, een van de oprichters van Paypal. Hij denkt mee met Trump over innovatie."

De standpunten van zijn partij FvD en team Trump hebben een aantal overeenkomsten, vertelt Baudet. “Grenzen aan immigratie, heroverwegen van handelsverdragen en een multipolaire benadering in buitenlandbeleid”, zo somt hij op.

Het belangrijkste aan de politieke agenda van Trump vindt Baudet dat de Republikein wil nadenken over een “multipolaire” wereldorde.

"Na de val van de Berlijnse Muur is het Westen in een soort power trip gekomen. De gedachte bij deze politici is dat op allerlei plekken in de wereld een regimewijziging moet komen. En Rusland moet vooral zijn mond houden." Baudet doelt op Oekraïne, maar ook de interventies in Libië en Irak.

Havik Hillary Clinton

Clinton zou juist verder gaan met een unipolair beleid. “Zij is een havik die verder op ramkoers zal gaan met Rusland en de agenda van regimewijzingen zal voortzetten. Dat is niet goed voor Amerika, maar vooral niet voor Europa. Wij hebben geen belang bij slechte betrekkingen met Rusland en een instabiele wereld."

Trump benadert de wereld volgens Thierry op een betere manier. "In tegenstelling tot Clinton en haar voorgangers, zal Trump niet Amerikaanse waarden aan andere landen opleggen. Wel zal hij op gelijke voet samenwerken met andere spelers. Een benadering die veel beter past bij de 21e eeuw."

"Hij is dus niet isolationistisch”, legt Baudet verder uit. “Totaal niet zelfs. Zo stelt hij voor om met Rusland samen te werken in de bestrijding van IS. Ook hij zou op zich best verder willen met de NAVO, maar alleen met gelijke inbreng van alle NAVO-leden."

Baudet vindt de angst van veel mensen dat Trump de wereld zou destabiliseren als president onterecht. "Omdat hij ondiplomatieke uitspraken doet? Daar maak ik mij niet zo’n zorgen over. Hij heeft een zakenimperium van een paar miljard opgebouwd, dan lijkt me het evident dat je met mensen normaal kan onderhandelen."

Wel had hij liever gezien dat Trump bepaalde dingen anders of niet zou zeggen. Maar dat doet volgens Baudet niets af aan zijn beleid en waar hij voor staat.

Trump trekt volle zalen

Naast Trumps standpunten, vindt Baudet het bijzonder hoe de miljardair “een ongelooflijk grote groep mensen” bij elkaar heeft weten te brengen. "Echt stadions vol van wel 20.000 mensen. Soms zelfs een paar keer per dag."

De burgerlijke betrokkenheid die Trump heeft weten los te maken in Amerika, vindt Baudet erg bijzonder. "De campagnestaf van Trump bestaat uit 70 man, bij Clinton uit 700 man. Bij Trump wordt het meeste werk gedaan door betrokken vrijwilligers."

Dat enthousiasme onder een brede laag van de bevolking is wat de voorman van FvD ook graag in Nederland bij zijn partij wil realiseren. "Al zal dat hier natuurlijk op veel kleinere schaal zijn. Anders is ook dat we pas sinds kort bezig zijn en voorzichtiger te werk gaan dan de campagne Trump."

Op dat punt heeft Baudet nog wel werk te verrichten, geeft hij toe. "Ik merk heel veel enthousiasme in het land van mensen die ons steunen. Maar het zijn nog vooral mensen die al bovengemiddeld betrokken zijn in het maatschappelijk debat. Ik hoop dat ik net als Trump ook mensen kan mobiliseren die op dit moment niet meer gehoord worden en ver weg staan van de huidige politieke elite."

LEES OOK: Jort Kelder bedankt voor een plek in de partij van Thierry Baudet: ‘Ik ben niet gek’

EN MIS OOK NIET: De politiek versplintert, maar daar profiteert Baudet niet van