Eerste patiënten behandeld met protonen

Het UMC Groningen heeft de eerste kankerpatiënten behandeld in de gloednieuwe protonenbestraler.

Op de noordkant van het UMCG-terrein is de afgelopen jaren een nieuw gebouw neergezet met de eerste bestraler met protonen van Nederland, in plaats van de ‘oude’ methode van bestraling met fotonen. Met de nieuwe techniek kan veel preciezer bestraald worden waardoor omliggend weefsel minder beschadigd wordt. De eerste patiënten zijn er nu behandeld en dat is volgens het UMCG succesvol verlopen.

Het aardbevingsbestendige gebouw heeft metersdikke betonnen wanden, vloeren en dak, een deeltjesversneller van 220 ton en de modernste bestralingsapparatuur. Inmiddels zijn er tientallen laboranten en klinisch fysici aangesteld en opgeleid, landelijke indicatieprotocollen ontwikkeld en is er uitgebreid geoefend in een virtueel protonencentrum om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op de zorgvuldige behandeling van patiënten.

Protonentherapie biedt vooral meerwaarde voor kinderen met kanker en patiënten met schedelbasistumoren en oogtumoren, maar ook andere patiënten met kanker kunnen er baat bij hebben, zoals patiënten met tumoren in het hoofdhalsgebied. Een arts bepaalt op basis van landelijke indicatieprotocollen of een protonenbehandeling voor een patiënt meerwaarde biedt boven de huidige bestralingsbehandeling met fotonen. Naar verwachting komt ongeveer 5-10% procent van de circa 60.000 patiënten die per jaar in Nederland bestraald worden, in aanmerking voor de nieuwe therapie.

.