Direct naar artikelinhoud

Vijfsterrenbeweging zet in aanloop naar verkiezingen koerswijziging in: lire niet langer heilig

De meest eurosceptische partij van Italië is zes weken voor de verkiezingen een stuk minder eurosceptisch geworden. In het zondag gepresenteerde partijprogramma van de Vijfsterrenbeweging, de volgens peilingen grootste partij van Italië, is een terugkeer naar de lire niet langer een speerpunt.

Partijleider Luigi Di Maio laat het symbool van zijn partij zienBeeld reuters

De Italiaanse verkiezingen van 4 maart, die gelden als de eerste grote Europese test van dit kalenderjaar, lijkt dankzij deze koerswijziging op voorhand minder zwaar te worden.

Een referendum over de Europese munt was altijd een van de belangrijkste verkiezingsbelofte van de in 2009 opgerichte protestpartij. Maar sinds de 31-jarige Luigi Di Maio in september tot lijsttrekker werd verkozen, wordt het anti-Europese sentiment binnen de club langzaam afgebouwd. Het dit weekend gepresenteerde programma vormt daartoe het voorlopig hoogtepunt. Voor het eerst sinds de beweging werd opgericht, staat daarin niets over de Italiaanse deelname aan de eurozone.

Die ommezwaai heeft volgens Italiaanse kranten vooral te maken met de deplorabele toestand van de economie

Die ommezwaai heeft volgens Italiaanse kranten vooral te maken met de deplorabele toestand van de economie. Het aantal mensen onder de armoedegrens is in tien jaar verdrievoudigd, het jeugdwerkeloosheidscijfer schommelt rond de 33 procent, met uitschieters tot boven de 50 procent in het zuiden. Vrijwel iedere kiezer beseft dat het er niet beter op wordt als Italië de euro verlaat.

Niet voor niets zei Silvio Berlusconi, die zich weer opwerpt als leider van rechts, dat het verlaten van de euro 'niet houdbaar zou zijn voor de economie'. Zelfs zijn coalitiepartner, de extreemrechtse en anti-Europese Lega, zegt niet langer een referendum tegen de euro te ambiëren. In plaats daarvan buitelen die partijen over elkaar heen met de belofte de armoede zo snel mogelijk terug te dringen en de werkgelegenheid tegelijkertijd op te schroeven.

De partij die daarbij het meeste vertrouwen wekt, is volgens de peilingen de Vijfsterrenbeweging. De club kan op een kleine 30 procent van de stemmen rekenen, ongeveer 5 procentpunt meer dan de huidige regeringspartij de Partito Democratico. Die voorsprong betekent niet dat Di Maio straks ook premier wordt. In Italië moet een partij of een coalitie van partijen 40 procent van de stemmen verzamelen voor een parlementaire meerderheid.