Militairen tijdens een oefening
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Militairen verwijderen lood uit kogels uit Brabants bos

Defensie gaat loodresten uit de bodem van de Langenboomse bossen verwijderen. Dat lood bleef achter op de schietbanen in Oost-Brabant waar militairen jarenlang oefenden met geweren en mitrailleurs.

De kogels zelf zijn eerder al weggehaald, maar in de grond zit nog veel weggelekt lood. Dat kan dodelijk zijn voor insecten en vogels, zegt Natuurmonumenten.

Het metaal zit vooral in de kogelvangers. Dat zijn aarden wallen die defensie aanlegde aan het eind van de schietbanen. "Bij oefeningen kwamen de kogels daarin terecht", zegt boswachter Ellen Luijks. "Zo'n buffer voorkwam dat de kogels het bos in werden geschoten en verloren raakten."

Een kogelvanger

In 1979 stopte de landmacht met de schietoefeningen in de Langenboomse bossen. De achtergebleven munitie werd opgeruimd. Maar daarmee was het lood, dat eruit was gespoeld, nog niet verdwenen.

En lood, zegt boswachter Luijks, is puur gif. Dieren gaan eraan dood. Het lood komt terecht in insecten die in de grond leven. Die worden gegeten door merels en die worden weer verslonden door roofvogels. Een buizerd of havik heeft als laatste in deze voedselketen het meeste last van opgehoopt lood.

Natuurmonumenten is daarom blij dat de kogelvangers worden gesaneerd. Er ontstaat een nieuwe open plek in het bos, waardoor heide de kans krijgt om terug te komen, schrijft Omroep Brabant.

Advertentie via Ster.nl