De Catalaanse leider Puigdemont bij aankomst in Denemarken
NOS NieuwsAangepast

Geen nieuw arrestatiebevel tegen separatistenleider Puigdemont

Het arrestatiebevel tegen de afgezette Catalaanse president Puigdemont zal niet opnieuw van kracht worden. Dat heeft het hooggerechtshof in Madrid zojuist besloten.

De Spaanse justitie wilde Puigdemont laten arresteren in Denemarken, waar hij vandaag een toespraak houdt. Het is zijn eerste reis sinds zijn vlucht eind oktober naar Brussel.

In december had Spanje het arrestatiebevel tegen Puigdemont ingetrokken, met als argument dat Puigdemont te kennen had gegeven naar Spanje te zullen terugkeren. Een toelichting op de uitspraak heeft het hof nog niet gegeven.

Bij aankomst op de luchthaven van Kopenhagen wilde Puigdemont geen antwoord geven op vragen van journalisten. Puigdemont kwam naar Denemarken op uitnodiging van de universiteit van Kopenhagen, voor een debat onder de titel "Catalonië en Europa op een tweesprong voor de democratie".

De voorzitter van het Catalaanse parlement heeft juist vandaag Puigdemont gevraagd een nieuwe Catalaanse regering te formeren, hoewel dat volgens juristen pas kan als hij in Spanje is teruggekeerd. Puigdemont zou op 31 januari opnieuw worden benoemd als regiopresident, hoewel hij daarbij zal niet aanwezig zal zijn.

Nieuwe regering

Puigdemont riep op 27 oktober de onafhankelijkheid van Catalonië uit. Omdat Madrid hem daarom wil vervolgen wegens rebellie, opruiing en misbruik van publieke gelden, week Puigdemont uit naar Brussel.

Na de onafhankelijkheidsverklaring nam de nationale overheid tijdelijk de macht over in Catalonië, om nieuwe verkiezingen te organiseren. Grootste partij werd de rechts-liberale Ciudadanos. De partij van Puigdemont kwam als grootste onafhankelijkheidspartij uit de bus. De onafhankelijkheidspartijen behaalden samen een meerderheid van de zetels.

Puigdemont wil weer beëdigd worden als regiopresident, maar loopt het gevaar opgepakt te worden als hij terugkeert.

Voor het einde van de maand moet er in Catalonië een nieuwe regering zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl