'Iemand met een goed stel hersenen stemt toch niet op Trump?'

© AFP

thumbnail: null
thumbnail:

Donald Trump of Hillary Clinton? De ‘Limburgse Amerikanen’ zijn duidelijk in hun voorkeur.

Genaud Molin & Joris Peeters

Uit een enquête van de webredactie van De Limburger onder Amerikanen die in Limburg zijn geboren of hebben gewoond, blijkt dat bijna 80 procent voor Clinton kiest. De enquête is ingevuld door ruim 100 personen.


Trump stemmers

De 55-jarige Jon Willemsen uit Landgraaf. Hij woont sinds 1993 in Amerika. Samen met zijn gezin in de stad Pawtucket in de kleinste staat van de Verenigde Staten: Rhode Island, goed voor vier kiesmannen. Willemsen stemt met overtuiging Trump. Hij is vrachtwagenchauffeur en heeft genoeg van de Mexicaanse immigratiestroom. „Daar moet onmiddellijk iets aan gebeuren.” 

Sandra Damron (48) is niet geboren in Limburg, maar woonde er wel. In Geleen. Nu is Pikeville, Kentucky haar thuis. Daar is vrijwel iedereen Republikein. „Mijn man, en de meesten hier, stemmen op Trump. De Democraten hebben veel mijnen in Pikeville gesloten. De werkloosheid is torenhoog en veel mensen leven in armoede. We zijn klaar voor verandering.” 

Ook Mark Brandsma (56) steunt Trump. De Maastrichtenaar is sinds 1981 Amerikaan. Hij woont in Snohomish vlakbij Seattle en heeft een eigen kledingmerk. In zijn staat is hij een vreemde eend in de bijt. De meesten stemmen blauw in Washington. Brandsma niet. „Trump kan op mij rekenen omdat ik principieel Republikeins ben. Bovendien ben ik absoluut geen Clinton-fan.” 

Anita Pettit (68) woont al meer dan vijftig jaar in de VS. De Roermondse werkt als kapper en leeft in Fort Myers, Florida. Traditioneel speelt die staat een sleutelrol in de strijd om het Witte Huis. Niet zo gek, want met bijna 20 miljoen inwoners, goed voor 29 kiesmannen, is deze staat cruciaal. Ook dit jaar staat vrijwel vast: win je Florida, dan win je de verkiezingen. Op de stem van Pettit kan Trump alvast rekenen. 

Limburgers


Clinton Stemmers

Anneke Wagner heeft 26 jaar in Heerlen gewoond en is nu gesetteld in Milwaukee. Ze werkt als office manager en is absoluut tegen Trump. ,,Het bestaat toch gewoon niet dat een vrouw, in het bezit van een redelijk stel hersenen op iemand als Trump kan stemmen! He's a joke that has gotten out of hand."

De 21-jarige Kayleigh de Vrij studeert in Amerika. Ze mag helaas niet stemmen, maar heeft wel een duidelijke mening. ,,Als ik zou kunnen stemmen, dan zou ik voor Clinton gaan. Trump is wat mij betreft niets meer dan een vooraanstaand verkoper. Maar dat betekent niet dat je weet waar je het over hebt. Een goede verkoper hoeft niks van zijn product te weten om het te kunnen verkopen."

Vincent Hopkins (23 jaar) woont in Sidney en volgt een studie tot docent biologie. Hij gaat absoluut op Hillary Clinton stemmen. ,,Ik vind haar niet de absoluut beste keuze, maar zeker de beste keuze uit de huidige kandidaten. Ik vertrouw haar niet 100 procent, maar verwacht wel dat ze veel kan doen met de ervaring die ze de afgelopen jaren heeft opgebouwd. Trump is narcistisch, een megalomaan, liegt constant, en gedraagt zich als een vijfjarige. Jill Stein en Gary Johnson, wilden erg graag serieus genomen worden, maar hebben erg duidelijk laten zien dat ze eigenlijk niet geschikt zijn."

Advocaat Carl van der Zandt woont al vijftien jaar in Amerika met zijn vrouw en twee kinderen. Hij is geen fan van Clinton. Maar toch krijgt Hillary zijn stem. ,,Trump is zo slecht dat er geen andere keuze is dan maar op Hillary Clinton te stemmen." 

Klik hier om de kaart fullscreen te openen.