Direct naar artikelinhoud

Zelfs bij PVV-demonstratie overwegen deelnemers een stem op Baudet

Tussen de zevenhonderd en duizend mensen verzamelden zich zaterdagmiddag op het Rotterdamse Stationsplein om deel te nemen aan een PVV-demonstratie tegen het kabinet Rutte-III en de 'islamisering' van Nederland.

Demonstranten op het Rotterdamse stationsplein.Beeld anp

Het publiek, dat de vrieskou trotseerde om leuzen te scanderen als 'Geen jihad in onze stad', bestond voor een aanzienlijk deel uit extreem-rechtse groeperingen. Aanwezig waren leden van Pegida, Voorpost, De Nederlandse Volks-Unie en Erkenbrand. Een demonstrant werd aangehouden voor het roepen van racistische leuzen.

Iets na twee uur sloot ook PVV-leider Geert Wilders zich aan. 'Dit is niet het land van Mark Rutte en Aboutaleb' riep hij door een luidspreker. 'We wonen niet in Marokko.'

Daarna ging Wilders - onder zware beveiliging -  de demonstranten voor in een rondje rondom het Stationsplein. Daarbij werd hij geflankeerd door andere PVV-prominenten, en door Filip de Winter, leider van het Vlaams Belang. Tegendemonstranten waren ook aanwezig. DENK-Kamerleden Selcuk Ozturk en Tunahan Kuzu, en een handjevol DENK-aanhang, droegen een poster met de tekst 'Nederland is van ons allemaal'. Even ontstond er een grimmige sfeer toen DENK- en PVV-aanhangers elkaar met leuzen bestookten. Wilders - die op het punt stond de media te woord te staan - werd door zijn beveiligers afgevoerd in een gereedstaande auto.

Kort na drie uur was de PVV-demonstratie voorbij. De prinsenvlaggen - oranje, wit, blauw - werden weer opgerold.

Lees verder onder de foto.

Een DENK-aanhanger en een PVV-demonstrant hebben een woordenwisseling.Beeld anp
Geert Wilders loopt met de demonstranten een rondje rond station Rotterdam.Beeld anp

PVV of Forum voor Democratie?

'Wilders heeft zijn punt kunnen maken, maar of het zal helpen weet ik niet zeker', zegt de Rotterdamse Elly Gerritsen die aan de PVV-demonstratie deelneemt om haar zorgen te uiten over 'al die verkrachtingen en berovingen' door 'getinte Nederlanders.'

Volgens Gerritsen wordt Wilders dwarsgezeten door de Haagse politieke klasse. Dat frustreert haar. Het doet haar afvragen of ze bij de komende gemeenteraadsverkiezingen misschien moet kiezen voor Forum voor Democratie, dat in Rotterdam een alliantie is aangegaan met Leefbaar Rotterdam.

Het geluid klinkt vaker bij de demonstratie: is het frisse Forum voor Democratie niet een betere en slagvaardiger vertolker van de populistische stem dan de PVV?

'Ik zit nu tussen PVV en Forum voor Democratie in,' zegt Sam die deze middag een poster draagt met de tekst 'Keep islam out of Rotterdam.' 'Ik mis bij de PVV de humor van Forum voor Democratie. En Wilders zou wel wat politiek tactischer te werk kunnen gaan als hij zijn doelen wil verwezenlijken.' Sam demonstreert omdat hij een 'geluid' wil afgeven aan de regerende politieke partijen. Concreter: hij wil dat de machthebbers iets doen aan 'de hoofddoekjes op straat' en aan het 'Marokkanenprobleem.'

Sam wil dat de machthebbers iets doen aan 'de hoofddoekjes op straat' en aan het 'Marokkanenprobleem'.Beeld anp

'Zorgen over de toekomst'

Ook Dick en Carla Schlagwein, sociaal werkers uit Leiden, vragen zich af of een overstap van de PVV naar Forum voor Democratie niet een politiek handigere keuze is. 'Ik ben een toekomstig Forum voor Democratie-stemmer. Wilders krijgt toch niet meer de kans om iets gedaan te krijgen.' Misschien lukt het Forum voor Democratie wel om genoeg politieke macht te vergaren om iets te doen de 'islamisering' van Nederland, hopen Dick en Schlagwein. 'Waar ik werk hebben Turken en Marokkanen zelfs hun eigen bidhoekje' zegt Dick.

'Ik ben geen racist, maar de islam krijgt echt te veel ruimte', zegt Schlagwein. 'Ik heb gewerkt met jonge moslimmeisjes die te maken kregen met uithuwelijking, vrouwenbesnijdenis. Dat werd allemaal gedoogd door de PvdA. Ik maak mij zorgen over de toekomst van Nederland. Niet alleen voor mijzelf maar ook voor mijn kleinkinderen.'