Direct naar artikelinhoud

Chauffeurs moesten weg op tijdens storm: 'Ben je een watje?'

Een aantal vrachtwagenchauffeurs werd afgelopen donderdag door hun werkgever gedwongen de weg op te gaan tijdens de storm.

Een door de storm gekantelde vrachtwagen afgelopen donderdagBeeld anp

Dat blijkt uit een enquête van CNV-vakmensen onder vrachtwagenchauffeurs na de storm van afgelopen donderdag waarbij code rood werd afgegeven.

Volgens CNV-bestuurder Tjitze van Rijssel kreeg een chauffeur zelfs te horen 'dat hij toch zeker geen watje was.'

"Asociaal en buitensporig onwenselijk," vindt Van Rijssel.

Volgens de vakbond worden de chauffeurs gedwongen om te rijden omdat hun werkgevers een boete krijgen als goederen te laat geleverd worden. "Dat leidt tot onwenselijke situaties. Een chauffeur moet zelf kunnen bepalen of hij veilig de weg op kan gaan."

Symbolen
Uit de enquête blijkt verder dat veel chauffeurs geen enkele instructie hebben gekregen wat ze moeten doen bij code rood. Nadat code rood was afgegeven nam 70 procent van de werkgevers geen contact op met chauffeurs.

Tijdens de storm die afgelopen donderdag over Nederland raasde zijn ten minste 66 vrachtwagens gekanteld. CNV pleit voor een verbod op het rijden met lege vrachtauto's bij code rood.

Veel van de gekantelde vrachtwagens kwamen uit het buitenland. Daarom wil de bond buitenlandse chauffeurs waarschuwen in verschillende talen en desnoods met symbolen op de matrixborden boven de weg.

Donderdagavond hadden 120 chauffeurs de vragenlijst ingevuld. "Een redelijk aantal," aldus Van Rijssel. "Maar veel chauffeurs waren nog aan het werk en kunnen de vragen pas dit weekend beantwoorden."

Onderzoek
Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland liet eerder weten betere afspraken te willen maken over maatregelen voor vrachtverkeer bij extreme weersomstandigheden.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaat onderzoeken waarom vrachtwagens ondanks code rood toch de weg op zijn gegaan, meldde ze donderdag.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.