Democratische senatoren houden een persconferentie over de shutdown
NOS NieuwsAangepast

'Shutdown' in de VS, begrotingsvoorstel in Senaat haalt het niet

In de VS is de begrotingsdeadline om een zogenoemde 'shutdown' te voorkomen verstreken. Dat betekent dat een deel van de overheid om middernacht de deuren heeft gesloten, omdat de Amerikaanse overheid geen geld meer kan lenen.

Om een shutdown te voorkomen hadden de Republikeinen en Democraten in de Senaat begrotingsafspraken moeten maken. Ze overlegden voor en tijdens het verlopen van de deadline koortsachtig op de vloer van de Senaat om een akkoord te bereiken, maar dat lukte niet.

Een begrotingsvoorstel dat donderdag door het Huis was goedgekeurd, haalde in de Senaat kort voor de deadline niet de benodigde 60 stemmen. 50 senatoren stemden voor het voorstel en 49 tegen. De laatste shutdown was in 2013.

De leiders van de Republikeinen en de Democraten in de Senaat geven elkaar de schuld van de 'shutdown':

Zo schuiven de Democraten en Republikeinen elkaar de schuld in de schoenen

Onderhandelen na shutdown

De Republikeinse leider in de Senaat Mitch McConnell gaf de Democraten de schuld en zei dat de shutdown "100 procent vermijdbaar" was. Hij zegt nog steeds open te staan voor onderhandelingen.

De Democratische leider Chuck Schumer zei dat hij de hele dag heeft geprobeerd om een akkoord te bereiken met president Trump en de Republikeinen. Volgens hem deinsde Trump op het laatste moment terug voor het sluiten van een deal en gaf de president weinig sturing aan zijn partij. Hij sprak van chaos en wees erop dat de Republikeinen een meerderheid hebben in het Huis en de Senaat.

Het Witte Huis bracht kort na middernacht een verklaring uit waarin president Trump liet weten pas weer te willen onderhandelen over immigratie na het einde van de shutdown.

Eén jaar Trump

Alleen de belangrijkste overheidsdiensten, zoals het leger, de luchtverkeersleiding en de post blijven draaien bij een shutdown. De rest, zoals bijvoorbeeld nationale parken, musea, bibliotheken en nationale monumenten gaan dicht en honderdduizenden ambtenaren worden naar huis gestuurd. De Republikeinen en de Democraten zijn elkaar al dagen de schuld in de schoenen aan het schuiven van de moeizame onderhandelingen die niet hebben geleid tot een akkoord.

Trump stelde gisteren zijn reis naar zijn golfresort Mar-a-Lago in Florida uit. Daar is vandaag een feest; het is precies een jaar geleden dat hij als 45ste president werd geïnaugureerd.

Donderdag werd in het Huis een tijdelijke begroting aangenomen, die loopt tot halverwege februari. Maar dat voorstel haalde het dus niet in de Senaat. Zowel Democratische als Republikeinse senatoren zijn het zat dat de overheidsfinanciën telkens voor een korte periode worden geregeld. Ze willen een meerjarenbegroting waarbij ook afspraken worden gemaakt over hete hangijzers zoals bijvoorbeeld immigratie.

Immigratie heet hangijzer

Een van pijnpunten in dat dossier zijn de 'Dreamers', zo'n 700.000 mensen die als kind illegaal naar de VS zijn gekomen. Trump schafte een regeling waardoor zij in de VS mochten blijven af, maar hij zei daar toen meteen bij open te staan voor een oplossing. De Democraten hebben de afgelopen weken gezegd niet voor een begroting te zullen stemmen, zolang er geen afspraken zijn gemaakt voor deze groep.

Even leek het er deze week op dat er een compromis was over immigratie, maar dat werd door Trump afgekeurd. Hij wil onder andere meer geld om een muur langs de grens met Mexico te bouwen. Tijdens een overleg daarover maakte de president ook een opmerking over 'shithole countries', wat zorgde voor veel ophef en de aandacht in de dagen erna afleidde van de begrotingsonderhandelingen.

Ook al hebben de Republikeinen de meerderheid in de Senaat (51 tegen 49), er zijn 60 stemmen nodig om een begrotingsvoorstel aan te nemen. De begrotingsdirecteur van het Witte Huis, Mick Mulvaney, verwacht dat er dit weekend verder wordt onderhandeld en dat er waarschijnlijk voor maandag een akkoord is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl