Fakkeltocht: ‘Indrukwekkende ring van vuur en fakkels’

Foto: ANP

Foto: ANP

Terwijl het regende liepen naar schatting 10.000 mensen door de binnenstad van Groningen, naar aanleiding van de recente aardbeving in Zeerijp.

Terwijl de eerste mensen al bij het einde aankwamen, waren anderen nauwelijks vertrokken. Het cirkeltje was bijna rond. De sfeer bleef tijdens de tocht gemoedelijk, ondanks de regen. Alle 4200 fakkels werden vergeven.

De fakkeltocht, die begon en eindigde op de Vismarkt, was flink groter dan die van februari vorig jaar. Toen liepen er zo'n 4000 mensen mee.

Zwaar onder de indruk

Secretaris Susan Top van Groninger Gasberaad is zwaar onder de indruk van de fakkeltocht.  ,,We hebben wel eens gedacht waar doen we het allemaal voor, maar dit? Dit is een signaal. Dit is denk ik de grootste demonstratie in Nederland sinds de jaren tachtig.’’

De schattingen over het aantal deelnemers lopen uiteen van 8.000 tot ruim 10.000. Feit is dat ze met zovelen waren dat ze uiteindelijk de hele route vulden en een ring van vuur en fakkels vormden in de binnenstad. ,,Indrukwekkend en hartverwarmend’’, zo verwoordt Top de massale deelname.

Speeches

Voorafgaand aan de tocht waren er op de Vismarkt toespraken van burgemeester Albert Rodenboog van Loppersum en GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver.

De tocht begon iets eerder dan gepland; het was overvol op de Vismarkt. De demonstranten werd daarom gevraagd alvast te gaan lopen, ook al waren de speeches nog niet afgerond.

Directe aanleiding voor de tocht is de recente aardbeving in Zeerijp. De Groninger Bodem Beweging en Milieudefensie hebben de tocht georganiseerd onder het motto 'Genoeg = Genoeg'. De organisatie heeft 4000 fakkels om uit te delen.

Kan je er zelf niet bij zijn? Dan kan je  hier een digitale fakkel aansteken  om de Groningers een hart onder de riem te steken.