Overheid zoekt uit: vooral buitenlandse chauffeurs met omgewaaide vrachtwagen?

Was het toeval dat de truck met de gekantelde lege aanhanger, donderdag op de Wâldwei bij Leeuwarden, een buitenlands nummerbord voerde? De overheid laat het uitzoeken.

Dat liet premier Mark Rutter vrijdag weten in een gesprek met de NOS . Tijdens de westerstorm van donderdag zijn tientallen (lege) vrachtwagencombinaties op de weg gekanteld door de wind.

Volgens Rutte wordt op dit moment ,,precies uitgezocht’’ wie de bestuurders van deze trucks waren en waar zij vandaan komen. De premier wil nagaan in hoeverre buitenlandse chauffeurs bekend zijn met het Nederlandse weeralarm en code rood.

Rijverbod

Een eventueel rijverbod voor vrachtwagenchauffeurs bij code rood is volgens Rutte voorlopig niet aan de orde. Liever ziet hij dat de sector zelf afspraken maakt over rijden bij gevaarlijk weer. Maar als dat niet slaagt, sluit hij een wettelijk verbod niet uit.

De aanhanger van de Tsjechische vrachtwagen die donderdag op de Wâldwei kantelde, bleef overigens op zijn wielen staan. Een tweede windstoot blies de aanhanger kort daarna weer rechtop.

66 gekantelde trucks

Volgens Transport en Logistiek Nederland (TLN) zijn er donderdag in totaal 66 vrachtwagens gekanteld. Een groot deel betrof trucks van buitenlandse chauffeurs, stelt de branchevereniging. Volgens TLN is het ook bij eerdere stormen lastig gebleken om deze groep op tijd te bereiken.

De transportclub wil samen met Rijkswaterstaat bekijken op welke plekken de risico’s bij sterke wind voor vrachtwagens het grootst zijn.