NOS VoetbalAangepast

Jol: zeer opvallend, een trainer bij Ajax die niet in Cruijff-stijl denkt

Martin Jol stopte in augustus 2016 bij Al-Ahly in Caïro. Hij had er voor tweeënhalf jaar getekend, maar vertrok al na vijf maanden uit de Egyptische hoofdstad. Daarna verdween de Hagenaar uit de schijnwerpers.

Tot gistermiddag. Jol was een van de prominente gasten tijdens het door Voetbal International georganiseerde congres over de trainingsintensiteit en inhoudelijke aanpak van Nederlandse profclubs.

Martin Jol

De 62-jarige Jol, voormalig trainer van onder meer Tottenham Hotspur, Hamburger SV en Ajax, liet ook zijn licht schijnen over de aanstelling van Erik ten Hag als eindverantwoordelijke in Amsterdam.

"Het is natuurlijk zeer opvallend dat Ajax nu is teruggekeerd naar een situatie met een trainer die niet in de Cruijff-stijl denkt. Iemand die bijvoorbeeld 4-4-2 met een ruit op het middenveld laat spelen, of vaak met drie of vijf man achterin."

"Als ik terugdenk aan mijn Ajax-tijd, dan denk ik dat er mensen zijn die tegen Ten Hag hebben gezegd: we hebben wel vier of vijf goede spelers op de flanken lopen. Ik hoop niet dat je het in je hoofd haalt op om dezelfde wijze te gaan spelen zoals bij FC Utrecht. Maar zeker weten doe ik dat niet."

Martin Jol als trainer van Fulham

Op het congres sprak Jol duidelijke taal over de staat van het Nederlandse voetbal.

"Fysiek, technisch en tactisch hebben we een achterstand. In het buitenland zeggen ze: het is fantastisch als je 3-5-2, 3-4-3 en 4-4-2 kan hanteren."

"Bij Fulham moest ik 4-4-2 spelen, of ik nou wilde of niet. Die jongens wisten niet anders. De ploeg was de oudste van Europa, gemiddeld 31 jaar. Waarom ik niet van dat systeem afstapte? Omdat een goede trainer alle voor- en nadelen van iedere veldbezetting moet kennen", aldus Jol.

Danny Blind (l), John van 't Schip en Martin Jol in dienst van Ajax in 2009

Keert Jol zelf nog terug als trainer? Want sinds zijn vertrek bij Al-Ahly bleef het stil. "Ik zit niet meer de hele dag bij de telefoon. Ik heb heel lang in het vak gezeten en hoef niet meer te werken. Maar ik vind het nog wel heel leuk om te trainen."

Misschien ergens als redder in nood fungeren, zoals Dick Advocaat in Rotterdam bij Sparta? "Ik heb last gehad van een hernia, dus het liefst een wat warmer klimaat...", lacht Jol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl