door Havermout in Politiek  ·  28 Reacties

  • 2
  • 482x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Zadel veel mensen maar weer op met extra kosten, hoor!

6
1 upanddown

Beginnen ze eindelijk wakker te worden en in te zien dat het aardgas razendsnel op aan het raken is?! Wellicht is het dan ook wel handig om eens wat aardiger tegen Rusland te gaan doen?!

6
2 Topperz

** gebruiker verwijderd **

@2 Welnee, ze verkopen het liever aan het buitenland dan dat ze het aan de eigen burgers verkopen.

3 verwijderd5929219

Sorry hoor maar ik blijf lekker op gas stoken en koken.

2
4 Interessant

@4 Hoewel wij al jaren elektrisch koken moet ik toegeven dat eten dat gekookt/gebakken is op gas toch altijd beter smaakt.

Waarom gebruiken restaurants alleen gas????

2
5 upanddown

Ze roepen maar weer eens wat. Hebben er in ieder geval niet al te veel over nagedacht zoals gebruikelijk.

1
6 Nicks R. Van

Daar gaan de huizenprijzen flink van dalen.
Wie wil dat?

2
7 Hein2

Zo wordt de logische weg, omschakeling naar waterstofgas afgesloten.

2
8 Prof. Zuurbekje

Eindelijk gaan de ogen open. De gaskraan in Slochteren moet dicht vanwege de aardbevingen en dus ontstaat er een aardgas tekort daar dit NIET kan worden aangevuld met b.v. Russisch gas. Daar werken onze fornuizen niet op. Nederland is afhankelijk van gas uit Groningen maar de kraan moet dicht. Dat is gewoon zo. Dus moeten nieuwe huizen voortaan zonder gas aansluiting opgeleverd worden. In Goes doet men dit al. Ze hebben daar al 3 verschilende systemen voor uitgevonden. 1 met warmtepomp, 1 met ijswarmte en 1 met rioolwarmte dus rest warmte uit afvalwater

En @2 aardiger tegen Rusland? Wat heeft dat voor zin? Onze gastoestellen zijn niet geschikt voor Russisch gas. Dat is een totaal ander mengsel. Of jij moet een gasfornuis uit de Oekraïne willen? Je wil toch niet dat we allemaal een ander gasfornuis kopen voor Russisch gas?

2
9 Jan met de korte achternaam

@7 : De partij van D'Appartementen en die van de Huisjesmelkers. Want je huis verwarmen met iets anders dan gas wordt lastig; er zijn geen goede alternatieven dus is er geen keus. Op deze manier kunnen de kosten voor aansluiting lekker worden opgejaagd, da's goed voor *de economie*.

2
10 Ness

@9 :
Van hoog calorisch gas (russische) kan door bijmengen vrij eenvoudig het laag calorisch gronknger gas gemaakt worden. Anderom is lastiger. Logisch is de electriciteit van windmolens op bijv. de noordzee om te zetten in waterstofgas en dat distribueren, daarvoor kan de normale gasleiding worden gebruikt na minimale aanpassing.

0
11 Prof. Zuurbekje

@10 onzin. In ons dorp wordt een nieuwe wijk gebouwd geheel zonder gas.
En alle huizen zijn prima verwarmd evenals het warme water en men eet iedere dag prima.
En door de hoge isolatie in die huizen is de energie rekening minimaal.
Gas is het duurste deel van de rekening.

1
12 streek

Ik blijf dit een ontzettend slecht idee vinden, en wel om het volgende:

1. Allereerst zou ik willen weten wat het energetische verschil is tussen Gas gestookt koken/verwarmen en de alternatieven. Want als (en ja ik weet het dus niet, maar heb ook nog geen openbare informatie in de pers gezien) de het meer energie kost om op een alternatieve manier te koken/verwarmen, dan direct op Gas, dan wordt het probleem dus momenteel enkel verplaatst, van het huis naar de gascentrale. Alhoewel dat theoretisch wel voordelen heeft, ivm. efficiëntie en puntbelasting, ligt dat wel enorm aan de energetische balans.

2. Het achteraf aanleggen van een 'vluchtige stof' infrastructuur is VELE malen duurder dan deze reeds bij de bouw aanbrengen. En hierbij gebruik ik bewust de woorden 'vluchtige stof' want hoe weten we nu dat we in de toekomst niet alsnog een 'vluchtige stof' bij mensen thuis willen afleveren (gebruik ik het woord 'gas', dan wordt dat helaas geïnterpreteerd als zijnde de brandbare stof, ondanks dat 'gas' een wetenschappelijke benaming is voor de fase waarin deze stof zich bij kamertemperatuur bevind).

3. GAS is niet het probleem !! ... De HUIDIGE HERKOMST van dat gas is een probleem. Maar met een voortdurende inspanning om alternatieve bronnen te vinden en reeds bestaande te optimaliseren en uit te breiden, zou het goed mogelijk zijn dat 'Biogas uit vergisters' of 'Houtgas' op eniger wijze een alternatief biedt. Ook is het zeer goed mogelijk dat een overschot aan duurzame energie in bepaalde jaargetijden zal leiden tot het opslaan van die energie in synthetisch gas (2CO2 + 4H2O -> 2CH4 + 3O2 ), dat aldus gebruikt kan worden in huizen.

4. De aansluiting op het gasnet levert geen voor of nadelen op, en sluit alternatieve bronnen in het geheel niet uit. Echter, het NIET aanleggen sluit wel het gebruik van 'vluchtige stoffen' via het netwerk uit. Er wordt hier dus wederom een symptoom bestreden, middels symbool wetgeving waar uiteindelijk de maatschappij de dupe van kan worden.

Aldus, dit is een slecht idee, dat geen enkele 'voor' argumenten telt, behoudens een aanspraak op de 'onderbuik'. Maar goed, aangezien we 1.4miljard weggeven op basis van het vezelrijke dieet van de Premier, ben ik bang dat ook hier de symbolisch onderbuik van het hier en nu, het wint van de objectieve visie op de toekomst.

0
13 mightimouse

Het politieke idee is om tegen 2050 geen één huis meer op gas aangesloten te hebben.
Daarvan uitgaande is het verspilling om wijken nu nog op gas aan te sluiten.

Zelfs als geen enkele nieuwe wijk meer aangesloten wordt (gemeentes mogen afwijken)
dan zal dat tegen 2050 nog maar een klein deel van het totaal aantal huizen zijn.
Dus ook als gas (ook in andere vormen) blijft dan maakt het op het geheel niet zoveel uit als een deel alleen elektriciteit heeft.

Een ander voordeel is, dat ze nu gedwongen worden om een zwaardere elektriciteit voorzieningen aan te leggen. Als gas eruit moet gaat dat namelijk een mogelijk probleem worden. Het centrum van Amsterdam bijvoorbeeld heeft eigenlijk al te weinig capaciteit.
Dat laatste wordt een groot probleem als al het gas eraf moet, maar anders moet een groot deel van het huidige gasnetwerk vervangen moet, er ligt veel in de grond wat niet lang meer mee kan.

@13 : punt 1: Een warmtepomp met een rendement rond de 400%, zonnepalen gecombineerd met zonnecollectoren en eventueel een powerwall om piekbelasting op te vangen, doen het heel wat beter dan gas.

0
14 Jackd

@14 Nee, het is geen verspilling, het is een dom politiek idee op basis van een korte termijn visie. Waarschijnlijk ten dele gemotiveerd (D66/VVD) op basis van een relatief miniscule hoeveelheid kosten voor de aanleg van die voorziening. En ten tweede op basis van 'symbool wetgeving dmv. symptoombestrijding' (Gehele Regering/Overheid) aangaande het CO2 probleem (ofwel ze lijken hiermee wat te doen maar doen eigenlijk niets, mogelijk zelfs iets enorm doms).

En helaas wordt dit idee waarschijnlijk ook nog gesteund door GroenLinks, die hiervoor ook twee 'argumenten' hebben. Het idee dat Gas per definitie slecht is omdat het CO2 uitstoot, ofwel idealistische blindheid. En natuurlijk mogen we niet vergeten dat de opkomst van duurzame energie (zonne panelen en wind) vele geitenwollen sokken GL idealisten in een Armani pak heeft gestoken. Afsluiting(en) van Gas is gewoon goed voor hun zaken...

Groot of klein aandeel, maakt dat wat uit als je er woont en je keuzes beperkt zijn. Het is in die zin het creëren van een 'netwerk monopolie', ook sluit het woningen bij voorbaat af voor nieuwe ontdekkingen en ontwikkelingen, iets dat de waarde van het huis mogelijk niet ten goede komt.

Die zwaardere energie voorziening is wel enigszins in tegenspraak met het idee van een lagere energie behoefte, ook gaat het uit van centrale 'netwerk aanvoer', iets overigens dat loodrecht staat op de 'oplossingen' die je tav. Punt1 aandraagt, hetgeen vooral 'lokale' of 'woon eenheid' specifieke oplossingen zijn. Overigens is het zeer waarschijnlijk dat 'ongeacht' de status van de gas aansluiting de capaciteit van bepaalde netwerken dient te worden vergroot, simpelweg omdat de behoefte compleet is veranderd tov. het moment dat deze stroom netwerken werden aangelegd. Dit maakt vervolgens dat het aanleggen van een redelijke stroomvoorziening in nieuwe wijken eigenlijk sowieso wel moet.

Niet geheel duidelijk wat er nu in Amsterdam niet lang meer mee kan, de stroom of het gas, volgens mij bedoel je de stroom. Maar dat gaat dan nog altijd om vervanging, terwijl dit gaat om de aanleg bij nieuwbouw.

0
15 mightimouse

@15 : Heb je het argument warmtepomp met een rendement van 400% ook gezien?

Zwaarder elektriciteitsnetwerk is vooral om piekbelasting op te vangen. O.a. tijdens het koken, maar dat zou ook met powerwalls kunnen, of met de accu's van auto's, die tijdens het koken tijdelijk energie leveren aan het netwerk om dat 's nachts weer terug te nemen.
Het is niet in tegenspraak met een lagere energie behoefte. De totale behoefte wordt lager, maar het gas gedeelte moet wel opgevangen worden door elektriciteit.

Belangrijker: Ik zie nog steeds geen enkele realistische reden om de gas leidingen nu wel neer te leggen in nieuwbouwwijken
Waterstofgas wordt genoemd, maar de productie daarvan is voorlopig nog niet efficiënt en als het gebruikt zal worden, zal het zeker niet voor heel Nederland gebruikt worden. Eerder in steden waar het elektriciteitsnet het anders niet aankan.

We hebben ongeveer 7.000.000 woningen.
Met 60.000 nieuwbouw woningen per jaar, zijn er over 10 jaar pas 600.000 woningen zonder gasaansluiting. Dat is minder dan 10%. Ook ols een vorm van gas toch gebruikt gaat worden, maakt het niks uit als 10% alleen op elektriciteit blijft draaien.

0
16 Jackd

Een warmtepomp is een lokale oplossing, een prima oplossing, maar geen argument om dan maar geen aansluiting op een netwerk voor vluchtige stoffen te hebben.

Ons energie verbruik wordt enkel meer ... dat is al jaren het geval ... en wederom allemaal lokale of 'huis-unit' gerichte oplossingen, die ook prima naast een aansluiting op het netwerk kunnen bestaan. Een 'aansluiting op' betekend immers nog geen gebruik van die aansluiting, en toekomstige ontwikkelingen maken het goed mogelijk dat er geen gebruik gemaakt hoeft te worden van 'fossiele brandstoffen'.

Ehrm, jij ziet ze niet, maar je draagt ook geen argumenten aan om ze NIET aan te leggen. Want die zijn er niet ... ja hooguit een €1500,- oid per gebouwd huis besparen, ofwel toe te voegen aan de winst op de bouw van een woning omdat de prijzen door het kunstmatig laag houden van het bouwvolume waarschijnlijk toch niet zullen dalen.

Waterstof kan niet door deze leidingen, het grote probleem met waterstof is dat het zo'n enorm klein molecuul is dat vrij gemakkelijk door allerlei stoffen heen gaat. Het heeft heel specifieke opslag methoden nodig of wordt slechts over kleine afstanden vervoerd (bv. in een verbrandingsmotor door het via mierenzuur op te slaan, om het dan in de auto om te zetten in waterstof en dat te verbranden. Of door het te gebruiken bij Methaan synthese in een fabriek, waarbij je het maakt uit demi-water door electrolyse en het dan over korte afstand transporteert om het om te zetten in Methaan gas, dat veel beter beheersbaar is).

Overigens is de efficiëntie van waterstof geen enkel probleem, als we het vooral gebruiken als we energie overschotten hebben, die overschotten lozen we anders in de aarde, met een rendement van 0. Dus alles dat meer oplevert is winst... al is het winst motief het meest domme motief dat er bij dit soort noodzakelijke voorzieningen is.

In die steden zullen die 'lokale' en 'huis-unit' oplossingen toegepast worden. Opslag in huisbatterijen, in elektrische auto's, met lokale smart-grids. Al is vervanging door renovatie ook niet onwaarschijnlijk.

Dat laatste argument van jou gaat dan wel enkel op voor diegenen die NIET in zo'n woning wonen, beetje als die oude boerderijen op het platte land. Geen riool, Geen Kabel/Glasvezel, Net aan elektriciteit en een telefoon aansluiting. Omdat die toevallig zijn aangelegd in een periode van onze geschiedenis waarin we nog wel begrepen dat het geheel meer is dan de som der delen, en niet enkel keken naar dat deel van het geheel dat meer oplevert dat het geheel.

Ook is het argument erg zwak, want met hetzelfde argument kunnen we ook gewoon alle stimulering van het werken afschaffen, het gaat immers om minder dan 10% van de Nederlanders die geen werk hebben. Die groep is al jaren ongeveer even groot en het maakt dus niets uit als die 10% op de bijstand blijft draaien. (enkel 'leuk' en tegenaan te schoppen vanuit de luxe van het WEL hebben van een baan, zo'n situatie creëer je dus ook voor al die woning bezitters, ofwel (ver)huurders; zolang je er niet (in) zit is het geen probleem 'voor jou'. Maar goed, alt-right, een stroming die wel meer problemen heeft met empatische gedachtegangen).

0
17 mightimouse

@17 : Maar 1500,-?
Vind ik veel voor iets wat voor niks aangelegd wordt.
En dat is geen besparing op de bouwkosten, o.a. de cv-unit wordt duurder in aanschaf. (en veel zuiniger)
Of wil jij in huis alles op gas aanleggen en dat er over 20 jaar weer uit slopen om te vervangen door iets anders?

"Ons energie verbruik wordt enkel meer" Heb je daar een bron bij, of zeg je maar wat?
Gasverbruik is sterk aan het dalen, vooral door nieuwbouw, maar ook door isolatie.
Elektriciteitsverbruik is de laatste 10 jaar bijna stabiel. Het totale verbruik daalt dus sterk.
https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen/grip-op-je-energierekening/gemiddeld-energieverbruik/

Waterstof: 50% van de energie weggooien, terwijl dat met slechts 10% verlies in (auto)accu's opgeslagen kan worden? Met de huidige technieken is waterstof onzin en andere opties zijn er nog niet. Dat zal in de toekomst mogelijk veranderen, maar nog waarschijnlijker is het dat accu's nog beter worden.

0
18 Jackd

@18 1500,- oid (of iets dergelijks) voor de aanleg van de infrastructuur voor een gas aansluiting, doorberekend per woning. Dat is dus het aanbrengen van koperleidingen in de woonwijk en de huizen. Dat is niets op een 'natte vinger' gemiddelde verkoopprijs van 250.000 euro. Of daar een CV ketel op aangesloten wordt lijkt mij een keuze van de koper ofwel verhuurder, en lijkt mij geheel afhankelijk van eventuele andere keuzen die er beschikbaar zijn.

Hoezo slopen? en waarom vervangen, het is een holle buis, daar kan mogelijk ook water doorheen, of elektriciteit, of glasvezel. Het is in die zin dus het aanleggen van een voorziening waarvoor het gebruik nog niet vast ligt, en waarvan het vervoer van Gas een optie is. Momenteel worden er in huizen al dergelijke voorzieningen mee aangelegd, ofwel, pvc buizen die nog geen directe bestemming hebben, en de reden om die bij de bouw aan te leggen is dat het achteraf aanbrengen vele malen duurder is.

Natuurlijk heb ik daar ook een bron bij: https://en.wikipedia.org/wiki/World_energy_consumption#/media/File:Bp_world_energy_consumption_2016.gif ... en ja, ik kijk iets wat verder dan de dijk.

Die van die 50% vindt ik altijd zo grappig, weet je hoe rendabel een diesel is, en benzine? ... blijkbaar hebben we geen enkel probleem met energie weggooien als het een nut dient. Want nogmaals, als we die energie die we in bepaalde seizoenen teveel opwekken niet opslaan dan gooien we het weg met 100% verlies, daarmee is quite spelen dus al enorme winst ... Ook 'teveel' zeg ik toch, dat is dus inclusief korte termijn opslag...

Nee waterstof is geen onzin, het gaat om het maken van keuzes en welke normen en waarden je meeneemt bij die keuzes. Waterstof heeft specifieke uitdagingen, maar er wordt momenteel al in allerlei industrien mee gewerkt als een grondstof. Ikzelf zou enorm zijn voor het gebruik in de synthese van methaan gas, omdat 'we' al enorme ervaringen hebben met dat gas, er een stuk simpeler mee om te gaan is, ook leent het zich een stuk beter voor lange termijn opslag dan bv. een accu.

Accu's en capaciteiten zullen ongetwijfeld onderdeel zijn van onze toekomstige stroomvoorziening, vooral door de iets wat onbetrouwbaardere aanvoer van Duurzame Energie (als zijnde wind/zon). Maar zowel accu's als capaciteiten hebben een beperkte opslag duur, dat in tegenstelling tot een gas dat vrij makkelijk is op te slaan.

0
19 mightimouse

@19 : Koper? Dat wordt al een tijdje niet meer gebruikt. Zegt ook iets over jouw kennis op dit gebied.

Kijk wat verder dan de dijk. Dit gaat over Nederland.
De wereldconsumptie heeft hier niks mee te maken.

Er wordt op het moment in Europa nog geen energie teveel opgewekt, op geen enkel moment, er wordt dus niks "weggegooid", en het zal nog heel lang voordat dat probleem ontstaat.

0
20 Jackd

@20 https://www.warmteservice.nl/Installatiemateriaal/Leidingen/Koperen-leiding/c/67 en nee ik ben geen installatie monteur...

Dit gaat over een mondiaal probleem waar wij lokaal een steentje aan bij kunnen dragen, door onze energie voorziening zinnig, nuttig en duurzaam in te richten. Gas kan daar een onderdeel van zijn zolang de bron niet 'aardgas' (fossiel) gas is.

De afgelopen jaren heeft Duitsland zomers meerdere malen een te hoge productie aan energie gehad. Het teveel aan energie is waarschijnlijk 'weggegooid', en het 'probleem' bestaat nu dus al, iets dat mogelijk aangeeft hoe groot jou kennis op dit gebied is...

0
21 mightimouse

@21 : Kijk eens als een wijk of ergens in een straat leidingen aan het leggen zijn, daar kom je die uit je link niet tegen. Er gaat voornamelijk kunststof de grond in.

Gas zal nog lang een onderdeel zijn, precies dat: een onderdeel voor een steeds kleiner deel van de aansluiting.
Prima dus om de komenden 10 jaar minder dan 10% van het totaal aantal woningen er niet meer op aan te sluiten.

Duitsland heeft vooral een windenergie overschot, dat gaat dan naar het buitenland en dat is inderdaad een probleem aan het worden.
https://fd.nl/economie-politiek/1110576/energiewende-in-duitsland-stelt-nederlands-stroomnetwerk-op-de-proef
Dat heeft echt niks met het niet aansluiten van een deel van de woning.
Ik denk dat minder dan 20% van het totaal aantal woning een andere vorm naast elektriciteit nodig zal hebben, voorlopig zitten we daar nog lang niet aan.

0
22 Jackd

ps. Als er gele buizen liggen, dan is het voor gas.

0
23 Jackd

Ik heb toch wel het idee dat op Gas koken goedkoper is dan op stroom.
Op stroom is wel veiliger . Van mij mogen ze het gas wel afsluiten als ze de stroomkosten ook omlaag doen want als je kijkt wat die kookplaten aan stroom vreten dan is dat geen leuke verrasing op de eindafrekening.

0
24 techcenter

@21 is het misschien met kunststof omhuld koper, om het tegen bodem invloeden te beschermen die jou een verkeerde conclusie doet trekken? deze waarschijnlijk: https://www.warmteservice.nl/Installatiemateriaal/Leidingen/Koperen-leiding/Hetcu-buis-12-mm/p/40852125

Nee, niet prima, omdat je daarmee voor 10% een optie afsluit die mogelijk beter is of een noodzakelijk onderdeel van de totaal oplossing. Hetgeen die woningen en eigenaren opzadelt met problemen die nu makkelijk voorkomen kunnen worden. Ook lost het eigenlijk niets op (muv. het verschil tussen punt en diffuse belasting en mogelijkheden tot reiniging van uitstoot), omdat de stroom nog altijd grotendeels door gas wordt opgewekt. En achteraf de leidingen aanbrengen is een enorme kostenpost.

Duitsland heeft de afgelopen zomers, meerdere malen een overschot gehad. En inderdaad ook de wind energie levert op dagen een overschot (vooral eigenlijk omdat kolen centrales niet snel kunnen schakelen en dus altijd een 'basis hoeveelheid' energie produceren). Maar goed, jij zij dat het niet bestond. Dat bleek niet waar... Zowel zon als wind geven afhankelijk van de situatie een overschot omdat het totaal systeem voorzien wordt door een basis productie die niet zomaar kan worden stil gelegd. Die overschotten gaan daar waar mogelijk de grenzen over, of verdwijnen 'in de grond'.

Dat heeft wel degelijk iets te maken met het aansluiten van een woning op een netwerk voor vluchtige brandbare stoffen. Omdat die extra energie zoals gesteld kan worden omgezet in methaan gas, en mogelijk zelfs maar nu nog afhankelijk van technologische ontwikkelingen (uitvindingen en ontdekkingen) altijd op die wijze wordt gedistribueerd. Ofwel, we produceren methaangas met de overvloeden aan wind in de lente en herfst, en de zon in de zomer, en gebruiken dat gas vervolgens om de winter door te komen. Met een soortgelijk mechanisme (enkel dan middels lichaamsvetten) overleeft het leven als miljarden jaren.

Het valt te hopen dat alle huizen uiteindelijk energie neutraal (of positief) worden, en dat het geheel aan energie opwekking en voorziening duurzaam kan geschieden. Daar is echter niet een enkele oplossing voor nodig, maar een 'energie mix'; bij die mix hoort ook korte en lange termijn opslag, daarbij hoort iets als een 'Europese Energie Backbone (mogelijk gelijk stroom)' waar netten hun overschotten aan kunnen leveren en tekorten aan kunnen onttrekken. En ook 'Gas' als zijnde niet fossiele gassen, maar circulair opgewekt gas, zal daar zeer waarschijnlijk een onderdeel van zijn. DAAROM is het zo dom om woningen niet aan te sluiten op een gas netwerk, ongeacht of alle deelnemers daar uiteindelijk gebruik van maken.

Het draagt ook niets bij aan de oplossing, hooguit naar een hogere vraag naar elektriciteit ipv. naar gas. Daarmee is het dus ook niet nodig, en twijfel ik in zeer grote mate aan de achterliggende motivatie van de voorstanders. Vooral de VVD die zich nog nooit een voorstander van duurzame noch milieu vriendelijke oplossingen heeft getoond. En aangezien D66 daar ook nauwelijks van is, maar juist van 'keuze vrijheid voor de burger' stelt te zijn, is het dus raar dat ze die een keuze vrijheid willen ontnemen... Aldus, draait dit niet om goede oplossingen voor het Energie vraagstuk, maar waarschijnlijk om geld en macht van de traditionele Energie boeren en Mogelijk van Project Ontwikkelaars (investeerders in vastgoed) die hiermee op de aanleg een paar centen kunnen besparen en uiteindelijk de koper met een probleem opzadelen waar zij dan tegen 3x het oorspronkelijke bedrag wel een oplossing voor kunnen aanleggen...

0
25 mightimouse

@24 : Koken op gas is nu nog goedkoper, maar voor 2018 is via diverse belastingen gas duurder en elektriciteit goedkoper geworden, dit is waarschijnlijk een trend die doorgezet zal worden.
Ideaal is nieuwbouw energie neutraal.

@25 : Nergens gaat meer koper de grond in, veel te duur.
Dit gaat er bijvoorbeeld in https://pvcvoordeel.nl/tyleen-gasleiding/
Hier kan je op de foto's inzoomen, gewoon hard kunststof.
http://weblogs.nos.nl/radio1journaal/2014/06/02/wanneer-komt-groningen-weer-binnen-in-apeldoorn/

Overschotten verdwijnen in de grond?
Heb je enig idee hoe? Enig idee hoeveel?
Enig idee hoe duur een installatie is om methaan te maken? En die gaat dan enkel ingezet worden voor een paar keer per jaar?
Dat werkt natuurlijk niet. Die moet dan standaard draaien om huizen van gas te voorzien en dan zal ie niet veel harder kunnen als er een overschot is, waarmee je dus met hetzelfde probleem blijft zitten. Op dit moment is het vol pompen van stuwmeren trouwens ook nog eens een stuk efficiënter.

Ik krijg steeds meer het idee, dat je VVD hebt zien staan en dat dat jouw belangrijkste argument is om overal tegen te zijn.

0
26 Jackd

De kosten van koken vallen mee.
Uit mijn hoofd: Gas rond de 20,- per jaar. Elektriciteit rond de 35 a 50,-
https://www.want.nl/wat-is-de-toekomst-van-onze-keuke-gas-versus-inductie-koken/
Maar dan wordt niet meegerekend dat bij elektrisch koken er minder afzuiging nodig is en dat scheelt weer stookkosten, want je trekt veel koude lucht naar binnen als een afzuigkap aanstaat.

0
27 Jackd

*dat was dus niet uit mijn hoofd, ik dacht dat het ietsjes meer was..

0
28 Jackd

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Strongoli
COA: belang doorgang van 'asielhotel' Albergen is groot

@3Het wordt financiëel nòg erger:Statushouders zoveel mogelijk naar hotels, ook zonder goedkeuring gemeenten - https://nos.nl/l/2514610�...

4 uur geleden geplaatst door Strongoli

Strongoli
De Jonge onderzoekt buitenlandse en Russische inmenging in Nederlandse publieke debat

@1Rond "contacten" met Rusland, maar ook China, zijn altijd al wild-west verhalen geweest. Er zijn echter op het geheel, maar weinigen, die è...

4 uur geleden geplaatst door Strongoli

Strongoli
Ernstig tekort aan 'pufjes' voor astmapatiënten: 'Nul tot twee weken op voorraad'

Schandalig dit weer.Gek dat deze "tekorten" alleen maar in Nederland spelen. Ook de prijzen van medicatie, zijn in het buitenland vaak goedkop...

5 uur geleden geplaatst door Strongoli

ongelovenloos
Israël executeert Palestijnse burgers met behulp van drone - The Rights Forum

@17Bij oorlog aan oorlogsrecht doen , betekent verlies.Nog geen ene oorlog meegemaakt waar ze zich volledig aan oorlogsrecht hebben gehouden...

7 uur geleden geplaatst door ongelovenloos

Magister Nivardus
Onderwijsminister bij Op1 over 'neerkijken op mbo'ers': 'We pikken dit niet meer'

@7 Dat is juist en dat komt door een oerdomme constructie. Aan elk mbo-diploma hangt een zak geld voor de school, zo’n 5000 euro dacht ik, maa...

7 uur geleden geplaatst door Magister Nivardus

MARCUSAURELIUS
Onderwijsminister bij Op1 over 'neerkijken op mbo'ers': 'We pikken dit niet meer'

@6Dat laatste is maar al te waar.Wel is het MBO uitgekleed door telkens het niveau omlaag te halen.Wat trouwens in ons hele onderwijs ...

8 uur geleden geplaatst door MARCUSAURELIUS

Magister Nivardus
Onderwijsminister bij Op1 over 'neerkijken op mbo'ers': 'We pikken dit niet meer'

Er is altijd onderscheid m.b.t. educatie. Wie een doctorstitel heeft is opgeleid t/m het hoogste niveau in deze zin dat er niets anders meer is ...

8 uur geleden geplaatst door Magister Nivardus

Rinze
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

Weten jullie ook welke partijen niet getekend hebben tegen het antisemitisme deze week ?Het door de Turken bestuurde Denk en het door de Russe...

8 uur geleden geplaatst door Rinze

Rinze
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@59Iedere keer weer over mijn ziekte beginnen zoals in @57 Wat ben jij toch een goor achterlijk stuk vreten ...

8 uur geleden geplaatst door Rinze

Rinze
Geschokte reacties op dreigende uitspraken Baudet: 'Intens treurig'

@59Waar ben je nou met die gore vieze bek van je ?...

8 uur geleden geplaatst door Rinze

NK. App
Bf Video ClipThickassdaphineHorny Older WomanAlejandra Rico XxxXvídeos Ao VivoSexy Women VideoSoogsx BlowjobTelugu Tamil SexPorn Near MeBokep PornEporner VrMylf.ckmSeegasmWww Xvldeos ComFuta X Male Porn ComicsWrech It Ralph PornXxx MomsCrussing Gay PornXxxgratisReddit Boob DropFuck VideoXnxx BrazerseXxx Story VideoLesbiam Strap On PornXxx Porn StoryEmplixErome..comGay Furry Porn ComicSmash Or Pass PornCuckold Gone WrongTwitter Vazados 18+Sexmex Step MomYoga Sex XxxAmma Sex KathaiBengali Xxx Video NewBest Doggy PornXxx In Hindi IndianBest Porn StarzCeleb Hijad아자르 야동Naked Mimi RogersDee Williams Payback For StepmomAshly Anderson OnlyfansRape Fantasty PornAnimae Rape PornIndean Saxسكس يبانيCastrate FemdomJapan Sex FilmBigtits Tik TokBald PussypicsBig Booty White Chick PornMasturbation PicsSxi MoviSexvodeosBangbros FreeKelly FtvBrunette DoggystyleMadison Ivy 2022Free PorntubeSxyprn.cokmNastya Nass Only FansLuna JaneBlacked Raw HdSexy Film Sexy Film Sexy Film Sexy Film Sexy FilmFootsexCoozehoundLadies And SexMy PronBoobs Suck XxJapanese IncestChudaifilmStormy Daniels Xnxx VideosXxx CexyOutdoor Hot SexIndian Having Sex VideoKim Basinger NudaOne Piece HenthaiAlura Jenson AnalYoupournAudery BotiniLatina Hairy PussyWwwxxxvdHard Sex Porn HdSsbbw Chan.nlSexy Model SexThe IncrediblespornX Videos.Hindi Xxx Bf VideoSunny Leone Sex Video Clip3d HdpornHentaiimagePunjabi Lady Sex VideoXxx New PunjabiSexveosWife FlashingBangla Deshi XxxMidget PornstarsPornographie. PhotosThreesomegifsHate Story XxxIndian Porns SitesOrihime HentaiXxx Video GandEbony Big Boobs StripteaseBlack Bachelor PornSheswallowsGirlfriendgalliresHeantiaXhamsters FrenchBig Gulp GirlsAv4. UsPorn BrizalOne Piece Yamato PornGemstar PornDr XnxKkandccMallu BhabhiElebrity PornTamil Hot Full MovieFootiob PornFree Online Porn GameWebcam Pronпонн хабErotiska FilmSofia VivanaDocter Gay PornVibrator Porn VideosSophia Leone OnlyfansAlena CroftSasha Grey CreampieLesbian Porn MessageJapanase Porn VideoReal Sexing VideosSex Video RapWww Sexy Hd VideoIndian Brother And Sister Hot SexHd Sex MilfCelebrity Pron VideosTeen Sex KeralaJav GameshowKissing Cousins PornSolo FistingPornô AntigaHot CurvyTwo Man XxxEvelynpiersSexmomsexBirthing PornCojiendo Con La Secretaria