Start van hoofdcontent

Stad

nl

'Geweld tegen moskeeën is stelselmatig en bleef te lang onderbelicht'

19 januari 2018, 16.02 uur · Aangepast 19 januari 2018, 17.24 uur

De Partij voor de Arbeid en GroenLinks willen een spoeddebat naar aanleiding van de vondst van een onthoofde pop bij de Emir Sultan moskee in Noord. 'De moskee verdient nu onze steun en alertheid', zegt aanvrager Sofyan Mbarki (PvdA). 'Moslim-discriminatie moet hoger op de politieke agenda'.

De lugubere vondst van donderdagochtend heeft binnen de islamitische gemeenschap in Amsterdam tot veel angst en verontwaardiging geleid, stelt Abdou Menebhi van het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie (CID). 'Walgelijk', schrijft mede-initatiefnemer en GroenLinksvoorman Rutger Groot Wassink op Twitter.

Walgelijke actie. Op geen enkele manier goed te praten. Amsterdam heeft niets aan uitsluiters en haatzaaiers. https://t.co/fyyXJmymV1

— Rutger Groot Wassink (@RutgerGW) January 18, 2018

Toch is het niet de eerste keer dat moskeeën te maken krijgen met xenofobe incidenten. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat meer dan tweederde van de Nederlandse moskeeën hiermee is geconfronteerd. Jaarlijks zijn er 20 tot 25 incidenten, vooral in de vorm van dreigbrieven, brandstichting en afgehakte varkenskoppen die voor de deur worden gelegd.  

Structureel probleem
Maar volgens UvA-onderzoeker Ineke van der Valk, die de incidenten in kaart bracht, worden dit soort boodschappen niet altijd serieus genoeg genomen. 'Het is een structureel probleem geworden, dat niet altijd de aandacht heeft gekregen die het verdient', zegt ze.

'Wel is er de afgelopen jaren meer aandacht gekomen. Maar in vergelijking met bijvoorbeeld incidenten bij joodse instellingen, zijn beleidsmakers minder bereid gebleken om een vuist te maken', zegt Van der Valk.

'Wij willen ook dat de burgemeester komt'
Het gebrek aan aandacht van politici benoemt ook Menebhi. 'Wij willen ook dat de burgemeester komt', zegt hij, verwijzend naar de reactie op de vernielingen van HaCamel, een joods restaurant dat onlangs het doelwit was van antisemitisch geweld.

Menebhi zegt dat in tegenstelling tot antisemitisme, geweld tegen moskeeën regelmatig wordt gebagetelliseerd. 'Dan krijgen we het verwijt dat we het op onszelf hebben afgeroepen', zegt hij.

Toch brengt de onthoofde pop ook onvoorziene toenadering. Zo verklaarde de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam, een gemeenschap van liberale joden, zich solidair met de moskee.

Lees ook: Steunbetuiging met rozen en teddyberen aan Emir Sultan moskee na vondst onthoofde pop

Ook organiseerde Salaam Shalom, een vriendennetwerk van mensen met diverse komaf, een solidariteitsactie. Na het vrijdaggebed hebben tientallen mensen knuffels en rozen uitgedeeld aan de bezoekers van de Emir Sultan moskee. 'Dit soort initatieven helpen. Discriminatie is discriminatie, we hoeven daar geen onderscheid in te maken', zegt Mbarki. 

Het spoeddebat staat gepland op woensdag 24 januari.