Direct naar artikelinhoud

Eerste 'brainstorm over immigratie en integratie' trekt meteen volle zaal

Het Nederlands wapen op Paleis Soestdijk.Beeld anp xtra

Rutger van den Noort van De Nederlandse Leeuw trekt vanavond tweeduizend mensen met zijn 'nationale brainstorm' over immigratie en integratie. Hij pleit voor hernieuwde trots op Nederlandse waarden. Niet dat hij andere culturen of religies wil weren. "Maar de uitingen daarvan..."

Hij heeft zijn stichting De Nederlandse Leeuw genoemd. Dat klinkt misschien nationalistisch, het doet misschien denken aan clubs die rechtser zijn dan zijn bedoeling is. Maar dat is niet erg, vindt Rutger van den Noort (35). "Die leeuw staat tenslotte ook op de shirtjes van het Nederlands elftal. En trouwens, zonder een beetje reuring komt er niets van de grond."

De Nederlandse Leeuw is bedoeld als platform voor debat. Daar blijkt behoefte aan te zijn: vanavond heeft de stichting haar eerste bijeenkomst in Rijswijk en die is uitverkocht. Tweeduizend mensen, onder wie veel twintigers, discussiëren over immigratie en integratie en laten zich toespreken door mensen als Afshin Ellian, Rita Verdonk, Adjiedj Bakas, Tanya Hoogwerf en Thierry Baudet. Met debatten als deze wil Van den Noort de 'progressief-liberale denkcultuur doorbreken'.

Wat bedoelt u met progressief-liberale denkcultuur?

"Die heeft zich de afgelopen decennia genesteld in alle grote middenpartijen en alle instituties. Het begon met emancipatie, bijvoorbeeld van vrouwen en minderheden. Dat is een groot goed. Maar die emancipatie lijkt doorgeschoten. Minderheden worden niet meer achtergesteld, maar bevoordeeld. Neem vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. Die krijgen snel een woning. Dat is goed, maar anderen moeten daardoor langer wachten. Maak daar dan ook een plan voor. Of die fietsenmaker in Groningen die verplicht werd op zondag open te zijn. Dat zijn negatieve uitwassen, dat lijkt op dictatuur van het liberalisme. Die willen we doorbreken."

U stelt daar het conservatieve denken tegenover, toch?

"Meer invloed van het conservatisme zou Nederland ten goede komen, ja. Het gaat ons om de oude waarden die altijd al in Nederland aanwezig zijn, de waarden van de joods-christelijke traditie plus die van de Verlichting. Dáár is Nederland groot mee geworden. We moeten niet doen alsof dat niets voorstelt. We moeten weer trots zijn op onze waarden. Dat betekent niet dat we andere culturen of religies willen weren. Ik ben een voorstander van de vrijheid van religie. Maar de uitingen daarvan... Kijk, in Nederland is het gewoon om elkaar een hand te geven. Dat is belangrijk, dat mogen we van iedereen vragen."

U wilt 'door alle ideologieën heen verbinding maken', maar de sprekers komen vooral uit de conservatieve, de rechtse hoek. Waarom?

"Zelf hebben we een bepaalde kleur, maar we wilden inderdaad mensen uit de volle ideologische breedte een podium geven. Alleen, de meeste sprekers uit de linkse hoek die we op het oog hadden, wilden niet. Dat ze de handschoen niet opnemen, zegt misschien ook iets. Dat ze bang zijn dat hun argumenten niet sterk genoeg zijn. Maar de bezoekers komen wel uit de hele breedte. En zij bepalen de uitkomst van het debat. We krijgen trouwens ook aandacht van media van allerlei kleur."

Er wordt nogal eens geschimpt op 'mainstreammedia' die conservatieven niet aan bod laten komen.

"Dat riep ik vroeger ook wel, en tot een jaar of drie geleden klopte dat ook. Kritiek op de islam hoorde je weinig. Maar dat is veranderd, dat kan ik nu echt niet meer zeggen. Het mag van mij zelfs wel weer wat politiek-correcter."

Politiek-correcter?

"Ik ben absoluut voor de vrijheid van meningsuiting en het mag van mij eerlijk, duidelijk en hard. Maar het is ook nodig bruggen te bouwen. De PVV is agendasettend geweest. Maar zo'n uitspraak van een PVV'er dat moskeeën wat hem betreft mogen afbranden, die is niet constructief. Dat helpt ons op geen enkele manier vooruit. Bij ons zal het vanavond anders gaan, met meer nuance."