Direct naar artikelinhoud

Nam: Halvering gaswinning is overdreven

Nam: Halvering gaswinning is overdreven
Beeld Kees van de Veen

Volgens de Nam is de zware beving van vorige week geen aanleiding om de ‘risico-modellen aan te passen’.

De zware aardbeving van begin vorige week zorgt voor een conflict tussen het bedrijf dat het gas wint en de instantie die waakt over de veiligheid. Volgens Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is na de schok bij Zeerijp (3,4 op de schaal van Richter) sprake van 'code rood'. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (Nam) vindt deze uitspraak 'onbegrijpelijk' en zelfs 'onacceptabel'.

Na de beving, de zwaarste in vijf jaar, hebben meer dan drieduizend Groningers schade gemeld. De boosheid in het gebied over de hoeveelheid gas die nog altijd naar boven wordt gehaald door de Nam is verder gegroeid.

Minister Eric Wiebes (economische zaken en klimaat) beslist binnenkort welke gevolgen de aardbeving bij Zeerijp heeft voor de winning. Het SodM komt eerst nog met een officieel advies. Vlak na de schok heeft de waakhond al laten weten dat in Groningen 'het hoogste alarmniveau' van kracht is. 'Een flinke productievermindering is noodzakelijk'. Bovendien vindt het SodM dat de Nam de risico's blijft onderschatten en vooral oog heeft voor de 'veiligheidsbeleving van de inwoners van Groningen'.

Als er geen risico’s aanwezig zouden mogen zijn, dan is het niet mogelijk om gas te winnen

Het gasbedrijf keerde zich donderdag in felle bewoordingen tegen de toezichthouder. De discussie gaat over wat een acceptabel 'veiligheidsniveau' is. Als de situatie in het bevingsgebied terug moet naar 'code groen', wat het SodM voorstelt, betekent dat een halvering van het huidige niveau van gaswinning: van 21,6  miljard kuub per jaar naar 10,8. De Nam vindt dat overdreven.

Uit de brief die directeur Gerald Schotman van het gasbedrijf naar het SodM heeft gestuurd, blijkt irritatie. Hij vindt dat de toezichthouder zich schuldig maakt aan een 'overgesimplificeerde manier van communiceren over deze belangrijke en gevoelige kwestie'. Volgens Schotman geeft de beving in Zeerijp 'geen aanleiding om onze risicomodellen aan te passen'. En : 'Als er geen risico’s aanwezig zouden mogen zijn in Groningen, dan is het niet mogelijk om gaswinningsactiviteiten uit te voeren in het Groningenveld'.

Wiebes wilde donderdag niet reageren op het conflict. "Ik ben uitsluitend geïnteresseerd in oplossingen", zei hij. Tijdens een Kamerdebat, afgelopen dinsdag, bleek dat het kabinet nog enkele maanden nodig heeft voor een besluit over het gas. De minister wilde geen enkele concrete toezegging doen, ondanks de roep van diverse oppositiepartijen om maximaal 12 miljard kuub te winnen. "De heiligverklaring van die 12 miljard kan ik niet helemaal onderschrijven." Maar hij zei ook: "Waar ik het meest hoofdpijn van heb is de poging om al in deze kabinetsperiode een wezenlijke vermindering te bereiken." 

Fakkeltocht

Groningers houden vrijdag in de binnenstad een fakkeltocht als protest tegen de gaswinning in de regio. De actie is een initiatief van de Groninger Bodem Beweging (GBB) en wordt onder andere gesteund door Milieudefensie,  de universiteit Groningen en voetbalclub FC Groningen.

De organisatie heeft 'enige zorgen' over de verwachte grote opkomst. Voorzitter Jelle van der Knoop van de GBB liet 'RTV Noord' weten dat 1500 mensen zich hebben aangemeld en dat er nog eens 3400 geïnteresseerd zijn. "De ervaring van vorig jaar was dat we het uiteindelijke aantal deelnemers zo'n beetje konden verviervoudigen. Er is nu eindelijk iets zichtbaar van brede solidariteit en woede, wat eerder miste. Het motto van deze fakkeltocht 'Genoeg is genoeg' lijkt goed gekozen."

Lees hier meer over de aardbevingen en gaswinning in Noord-Nederland