​Duits parlement wil antisemitische asielzoekers uitzetten

Het Duitse parlement wil dat asielzoekers die oproepen tot Jodenhaat het land worden uitgezet. Het is een van de maatregelen die staan in een motie tegen antisemitisme, die de Bondsdag met grote meerderheid heeft aangenomen. "Wij willen het Joodse leven in Duitsland zien bloeien. Voor mensen die dat niet willen, is in Duitsland geen plaats", zegt initiatiefnemer Stephan Harbarth (CDU).

De motie komt voort uit angst dat met de komst van asielzoekers uit Arabische en islamitische landen het antisemitisme in Duitsland toeneemt. Onlangs waren er demonstraties in Berlijn tegen de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, waarbij Israëlische vlaggen werden verbrand. "Voor mij was dat de druppel", zegt Harbarth. "Iedereen die het bestaansrecht van Israël ontkent, hoort hier niet thuis."

​Duits parlement wil antisemitische asielzoekers uitzetten

Is de angst voor een toenemend antisemitisme door asielzoekers terecht? In de Duitse criminaliteitscijfers is geen stijgende lijn van het aantal misdrijven of overtredingen tegen Joden te zien. In de eerste helft van 2017 was er een lichte toename in vergelijking met dezelfde periode in 2016, van 654 naar 681.

In de afgelopen twintig jaar schommelde het aantal voorvallen rond de 1500 per jaar. Daarbij komt dat meer dan 90 procent van deze strafbare feiten aan rechts-extremistische daders wordt toegedicht. Minder dan 4 procent is gepleegd door migranten.

Volgens experts betekent dit niet dat de angst ongegrond is dat Duitsland door de komst van asielzoekers antisemitischer wordt. Eigenlijk zijn ze het er wel over eens: in de landen waar het grootste deel van de asielzoekers vandaan komt, komt veel meer antisemitisme voor dan in Europa. "Het conflict in het Midden-Oosten speelt in deze landen een grote rol", zegt Ayman Maczek van de moslimraad. "De kritiek op Israël vermengt zich vaak met anti-Joodse ideeën, die overigens weer van de nazi's komen."

Benjamin Steinitz van het meldpunt antisemitisme deelt de zorgen. "Antisemitische opvattingen worden daar ook door politici, religieuze leiders, media en scholen verspreid."

Ook uit persoonlijke verhalen komt naar voren dat je als Jood in Duitsland niet altijd veilig over straat kunt. De NOS sprak met twee van hen in Berlijn.

Noam Leichtentritt, Israëlische student die sinds drie jaar in Berlijn woont

"Ik zat in de metro toen een groep jongens me uit begon te schelden. Vieze rotjood, nog een aantal scheldwoorden die ik niet wil herhalen. Tussendoor riepen ze nog 'Free Palestine'. Ze sloegen op de banken en de ruiten van de metro en kwamen steeds dichterbij. Ik voelde me zo bedreigd, dat ik aan de noodrem heb getrokken. De jongens vluchtten toen. Niemand van de andere reizigers hielp me. Ik kreeg alleen boze opmerkingen omdat ik aan de noodrem had getrokken."

"Ik woonde in de wijk Neukölln, waar veel moslims en arabieren wonen. Ik ben uitgescholden, weggejaagd, bespuugd. Zodra het donker was, durfde ik er met mijn keppeltje niet meer over straat. Ik ben intussen verhuisd naar een andere buurt. Nu word ik niet meer lastiggevallen."

"Ik vraag me weleens af of mijn toekomst wel in Duitsland ligt. Misschien moet ik verhuizen naar een land waar een grote joodse gemeenschap is. Ik wil niet dat mijn kinderen door hoeven te maken, wat mij hier overkomt."

Yorai Feinberg, eigenaar van een Israëlisch restaurant

Yorai Feinberg kwam onlangs in het nieuws toen een buurman in een ruzie een enorme lading jodenhaat over hem uitstortte. Beelden daarvan werden veel gedeeld:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

"Een man van rond de vijftig, Duits, stond hier te schreeuwen dat we niet welkom waren. Of we niet hadden geleerd van de zes miljoen doden? Dat ze allemaal maar weer terug moesten naar de gaskamers. Verschrikkelijk. Ik ben naar de politie gerend en heb aangifte gedaan."

"Antisemitisme komt van alle kanten. Deze man woont gewoon bij ons om de hoek. Maar de meeste opmerkingen en problemen komen toch van migranten. Er werken twee vluchtelingen bij mij in de keuken, maar veel anderen weigeren de baan ook. 'Ik werk niet voor een jood', zeggen ze dan."

Zowel Mayzek als Steinitz waarschuwt voor het idee dat het probleem alleen bij migranten ligt. Steinitz: "Mijn kritiek op deze motie is dat we hiermee het probleem buiten onszelf plaatsen. Terwijl antisemitisme onder Duitsers ook nog veel voorkomt. Dat blijkt wel uit het feit dat de Alternative für Deutschland nu in de Bondsdag zit. Een partij die een 180-gradendraai in het herinneren van de Holocaust wil en partijleden die zich expliciet antisemitisch uitlaten niet uit de partij zet."

"We moeten ook oppassen dat rechts-extremisten dit gaan gebruiken om de bevolking tegen moslims op te zetten", vult Mayzek aan. "In de islam is jodenhaat verboden."

Auschwitz

In de Bondsdag-motie wordt ook opgeroepen om lessen over antisemitisme op te nemen in de integratiecursussen voor vluchtelingen. Ook Ayman Mayzek van de moslimraad is al bezig om het probleem aan te pakken. "We organiseren onder meer reizen naar Auschwitz, ook speciaal voor vluchtelingen. We krijgen daarvoor nu al meer aanmeldingen dan er mensen meekunnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl