Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Republikeinse senator: "Trump behandelt de pers net als Stalin"

Amerikaans president Donald Trump.Beeld AFP

De verklaring van Amerikaans president Donald Trump dat de media "de vijand van het volk" zijn, is een herinnering aan Jozef Stalin die geen plaats zou mogen hebben in het politieke discours. Dat heeft Republikeins senator Jeff Flake gisteren gezegd.

"Ik zeg je dat hij die woorden geleend heeft", zei Flake aan MSNBC. "Ze werden gepopulariseerd door Jozef Stalin en gebruikt door Mao. Nikita Chroesjtsjov, die Stalin opvolgde, verbood het gebruik van deze woorden omdat ze te geladen waren en een hele groep mensen belasterden. Ik denk niet dat we een zinsnede moeten gebruiken die door een Sovjetdictator werd verboden wegens te geladen."

Flake is binnen de Republikeinse partij een van de grootste critici van de president. Hij besliste zich niet opnieuw kandidaat te stellen voor de senaat nadat zijn populariteit een duik nam in Arizona, deels door zijn kritiek op Trump. Woensdag zal hij in de senaat in een speech wijzen op de behandeling door de president en het Witte Huis van de pers, voor Trumps geplande 'fake news'-awards.

Fake news

Zijn bedoeling, aldus Flake, is Trump weer naar het juiste soort gedrag te leiden wat zijn omgang met de pers betreft. "We kunnen ons niet terugtrekken in twee kampen, zoals we nu doen", zegt hij. "Mensen moeten opstaan en zeggen dat dit niet juist is. Dit is niet normaal."

Volgens extracten zal Flake woensdag zeggen dat 2017 een jaar was waarin "de waarheid - objectieve, empirische, bewezen waarheden - meer dan ooit in de geschiedenis van ons land geschonden en misbruikt werd, door de machtigste figuur in onze regering". 

Wat Trumps favoriete woorden "fake news" betreft, zal Flake waarschuwen dat "wanneer een machtsfiguur in een reflex alle pers die hem niet past 'fake news' noemt, het die persoon is die het onderwerp hoort te zijn van verdenking, niet de pers".