Driemaal slecht nieuws voor aspirant huizenkopers.

Dat de huizenprijzen in 2018 verder zullen stijgen zit er dik in. Ook de hypotheekrente kan na jaren van historisch lage rentes oplopen. Ondertussen blijft de loonstijging relatief matig.

Samen zorgen deze factoren ervoor dat Nederlandse huizen steeds minder betaalbaar worden. Een gezin zonder eigen geld is al snel kansloos op de Nederlandse woningmarkt.

Oplopende huizenprijzen

Huizenprijzen zullen dit jaar naar verwachting verder stijgen. De afgelopen jaren is weinig gebouwd en naast gezinnen zijn ook beleggers actief als huizenkopers op de woningmarkt. Zij kopen graag panden voor de verhuur, nu de spaarrentes zo laag zijn. Huizen verhuren biedt meer rendement.

Een beperkt aanbod en extra vraag leidt tot hogere huizenprijzen. Economen van ABN Amro gaan in de krappe woningmarkt uit van een prijsstijging van woonhuizen van zes procent in 2018, zo blijkt uit de recente Woningmarktmonitor. Ook andere partijen rekenen met prijsstijgingen van zes tot zeven procent.

Tegelijk stijgt het inkomen van de modale werknemer maar beperkt dit jaar, zo verwacht het Centraal Planbureau.

Stijging hypotheekrente

De rente die banken op hypotheken rekenen is doorgaans gekoppeld aan de rente op de kapitaalmarkt. De 10-jaarsrente liep in de afgelopen weken ongeveer 0,2 procentpunt op. Momenteel ligt de 10-jaarsrente bij een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) nog op 1,8 procent.

Wanneer hypotheekverstrekkers de renteontwikkeling in de markt volgen, zou de rente op een 10-jarige NHG-hypotheek straks zomaar 2,0 procent kunnen zijn. Een hogere rente maakt lenen duurder.

Meer eigen geld nodig bij koop van huis

Om meer gevoel te krijgen voor de betaalbaarheid van koopwoningen, vroeg Business Insider Van Bruggen Adviesgroep een berekening te maken voor een maximale hypotheek in 2016, 2017 en 2018, aan de hand van een aantal veronderstellingen.

We gaan uit van een Nederlands tweeverdienersgezin met 1,33 keer het modale inkomen. Het eerste inkomen is een volledig modaal inkomen (37.000 euro in 2018) en het tweede inkomen is een derde van een modaal inkomen.

Voor de 10 jaars hypotheekrente van een NHG-hypotheek rekenen we met 1,8 procent rente in 2016, 1,9 procent in 2017 en 2 procent rente in 2018. Van Bruggen Adviesgroep berekende de maximale hypotheekbedragen per jaar.

De maximale leenbedragen leggen we naast de gemiddelde huizenprijzen, gebaseerd op NVM-cijfers uit 2016 en 2017. Voor 2018 gaan we uit van een gemiddelde prijsstijging van 6 procent.

Alles bij elkaar levert dit het volgende plaatje op:

 

Het maximale leenbedrag ligt in 2018 op 216.800 euro, terwijl de gemiddelde huizenprijs oploopt richting de 276.130 euro.

Huizenkopers zullen dit jaar vergeleken met 2016 meer eigen geld moeten meenemen om een huis te kunnen kopen.

In 2018 moet het gezin uit bovenstaand voorbeeld ruim 59.330 euro spaargeld inbrengen. In 2017 was het benodigde eigen geld nog iets minder dan 38.100 euro. Het jaar daarvoor was het benodigde eigen bedrag 13.200 euro.

Anders gezegd, het gat tussen de maximale hypotheek en gemiddelde huizenprijs was 15 procent in 2017 en loopt op naar 22 procent dit jaar.

LEES OOK: Pas op bij belastingaangifte met lijfrente: je kunt een veelgemaakte fout niet meer simpel corrigeren