Drentse oplichters opgepakt na fraude met subsidies voor bedrijven in Noord-Nederland

Eise van der Sluis, directeur van SNN.

Eise van der Sluis, directeur van SNN.

In een grootscheeps politieonderzoek naar fraude met Europese subsidies voor bedrijven in Noord-Nederland zijn acht mensen aangehouden.

 Een 45-jarige vrouw en 60-jarige man uit de gemeente Midden-Drenthe worden gezien als hoofdverdachte. Zij worden verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.De fraude kwam aan het licht nadat het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) in 2016 aangifte deed.

Medewerkers kregen het vermoeden dat subsidies voor innovaties in het midden en klein bedrijf in Noord-Nederland niet werden gebruikt als waar ze voor waren aangevraagd. Vermoedelijk is voor één miljoen euro gefraudeerd. Het gaat volgens directeur Eise van der Sluis van SNN om 30 aanvragen, het gemiddelde bedrag per aanvraag lag dus op circa 33.000 euro.

Verdachten zijn als luie studenten tegen de lamp gelopen

Wie subsidie aanvraagt voor een project, moet in een rapport verantwoording afleggen over de besteding van het geld. De verdachten hebben hierbij rapporten van andere bedrijven overgeschreven, constateerde SNN.

Van der Sluis: ,,Wij konden dit vaststellen met een plagiaatscanner.’’ Met een dergelijk instrument kun je op internet controleren of bepaalde teksten zijn dubbel voorkomen. Hogescholen en universiteiten bedienen zich hier ook wel van om luie studenten te kunnen betrappen.

,,Toen dit plagiaat was ontdekt, hadden we nog onvoldoende bewijs’’, vervolgt Van der Sluis. ,,We hadden nog gegevens nodig van de Belastingdienst. Daar kunnen we niet bij, maar dankzij het RIEC, het regionaal Informatie en Expertisecentrum, hebben we onze gegevens met die van de Belastingdienst kunnen vergelijken.’’

Het RIEC is opgericht om dit soort ondermijnende fraude te bestrijden en wordt bestuurd door burgemeesters in een regio. Het RIEC heeft wel de bevoegdheid om onze gegevens naast die van de Belastingdienst te leggen.

Dubbele facturen

De analyse van de SNN-gegevens en die van de Belastingdienst bevestigde het vermoeden van fraude. Het SNN heeft aangifte gedaan bij de politie, die in oktober 2016 de administratie van een verdachte uit Hijken in beslag nam. Daaruit bleek onder meer dat er dubbele facturen waren geschreven. ,,Eentje voor ons en eentje voor de werkelijkheid’’, zegt Van der Sluis.

Ook kwamen de rechercheurs er achter dat met verstrekte subsidies machines en lonen waren betaald, terwijl het geld alleen aan innovatief onderzoek en prototypes had mogen worden besteed.

Eind vorig jaar zijn zes personen aangehouden. Dit waren allemaal eigenaren of aandeelhouders van bedrijven uit het noorden. De zes hadden zaken gedaan met de 60-jarige man die hun advies gaf bij het aanvragen van subsidies bij SNN. De zes zijn verhoord en er is proces-verbaal opgemaakt. Daarna mochten ze het politiebureau verlaten. Er werd wel beslag gelegd op vijf woningen en banktegoeden van deze personen.

Opnieuw huiszoeking

De twee inwoners van Midden-Drenthe zijn dinsdag aangehouden nadat in een woning in Hijken opnieuw huiszoeking werd verricht. Behalve administratie werd beslag gelegd op twee auto’s, twee aanhangers en twee huizen. De man en vrouw zitten vast om verhoord te worden.

SNN heeft batterij aan controleurs

Het SNN beheert honderden miljoenen euro’s aan belastinggeld. Met het geld subsidieert zij projecten die de economie in Noord Nederland versterken. Een deel van het geld komt van de Europese Unie.

,,Daar moeten we uiteraard zorgvuldig mee omgaan en we doen dan ook veel om fraude te bestrijden’’, stelt Van der Sluis. ,,Wij worden ook gecontroleerd door een batterij aan instanties. Tegelijkertijd moeten we voorkomen dat we verzanden in bureaucratie en regelgeving. Het is zaak een goed evenwicht te bewaren.’’