Voor nog geen kop cappuccino per inwoner per dag ben je lid van de Europese Unie, beweert de Europese Commissie in Brussel. Maar klopt dat ook?

Onderzoeksjournalisten van de website Politico namen de proef op de som. Wat blijkt? De verschillen in EU-bijdrage per inwoner per land zijn groot. Maar de kosten zijn in alle EU-landen inderdaad fors lager dan een kop koffie met melkschuim.

Nederland betaalt per burger 0,79 euro per dag aan de Europese Unie. Daar koop je volgens Politico in ons land nog geen derde kop cappuccino voor.

De verschillen aan bijdrage per land zijn inderdaad groot. Luxemburg betaalt met 1,56 euro per dag het meest per inwoner en Bulgarije met 0,18 euro het minst.

Maar hoe verhoudt zich dat tot koopkracht in de Europese landen?

Naar analogie van de Big Mac-index van weekblad The Economist voor koopkrachtverschillen tussen landen komt Politico met een eigen cappuccino-index. Hierbij zijn de gemiddelde kosten voor een cappuccino in verschillende EU-landen als uitgangspunt genomen. Vervolgens is gekeken hoe de EU-bijdrage per persoon per dag daar in past.

Italië is relatief het duurst uit. De EU-bijdrage is 0,75 euro per dag en dat blijkt 56 procent van de prijs van een Italiaanse cappuccino te zijn.

Nederland is een duidelijke middenmoter: de kosten van de EU is nog geen 31 procent van de kosten van een cappuccino.

De Britten hebben eigenlijk een hele goede deal. Voor nog geen kwart van een Britse cappuccino genieten zij van de voordelen van de Europese Unie.

LEES OOK: Deze grafiek geeft een belangrijke waarschuwing: dikke kans dat hypotheekrente binnenkort stijgt