Apotheker stelt eigen productie duur medicijn uit (fd.nl)


Beschrijving niet beschikbaar ...

door Wilmama in Gezondheid  ·  34 Reacties

  • 3
  • 567x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

Denk persoonlijk dat de Apotheker door de farmaceutische industrie financieel op andere gedachten is gebracht.

7
1 Zwartwit

Betaalmuur....

3
2 jodelatedieho

@2 Inderdaad

Zeg Nieuwskoerier, die betaal muren hier.

Kunnen jullie dit niet gaan filteren ?

1
3 Dragonton
4 Wilmama

@4

yep

0
5 Endandit

En ik zie geen andere bronnen.

0
6 Endandit

Is een apotheker moreel niet verplicht om zich in te zetten om goede betaalbare medicijnen te leveren als eerste zorgplicht.

2
7 Verwonderd

@5 @6

Wat vreemd. Ik heb er geen enkel probleem mee, ook niet na herhaald aanklikken van de link.

Maar goed. Dan maar zo:
(**) Voorlopig in de ijskast
Lebbink heeft het plan om Orkambi na te maken, voorlopig echter in de ijskast gezet. Het kopiëren van het dure medicijn is volgens hem niet meer nodig omdat het ministerie van Volksgezondheid een prijsakkoord met producent Vertex heeft bereikt. 'Het middel is nu beschikbaar voor alle patiënten. De noodzaak om het na te maken, is veel minder.'

De Haagse apotheker erkent ook dat hij Orkambi alleen zou kunnen leveren aan zijn eigen patiënten. Dat is hooguit een handjevol van de 750 patiënten die baat hebben bij het middel. Als hij het middel zou willen aanbieden aan meer patiënten, moet Lebbink aan veel strengere eisen voldoen. 'Dat is niet mijn ambitie', aldus de apotheker uit Den Haag. De NOS meldde* eerder dat Lebbink het middel voor alle 750 patiënten wilde namaken. (**)

*link onder meldde: https://nos.nl/artikel/2204087-kamer-bekijken-of-apotheker-medicijnen-kan-maken.html

0
8 Wilmama

Zonder te betalen kom ik ook niet veel verder.


Apotheker Lebbink was 'lekker provocatief'

Ergernis over 'geheime deals' van minister met farmaciebedrijven was drijfveer voor apotheker Paul Lebbink om te roepen dat hij dure medicijnen zelf ging maken.

1
9 Verwonderd

@8
Andere quote uit artikel:
(**) Grootspraak en bluf
'Het was volgens mij vanaf het begin grootspraak en bluf', reageert Henk Jan Out, voormalig hoogleraar farmaceutische geneeskunde en auteur van het boek Leve het geneesmiddel. 'De grondstof zou uit China moeten komen, maar de kwaliteitscontrole daarop is uiterst onduidelijk. Het lijkt me erg waarschijnlijk dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg onmiddellijk zou ingrijpen.'....(**)

0
10 Wilmama

@9
Maar Lebbink erkent nu ook dat hij er niet zeker van is dat hij Orkambi werkelijk kan namaken:
(**) Lebbink heeft zijn plan om Orkambi na te maken, nog niet helemaal opgegeven. Hij wil 'de druk er nog even ophouden', om farmaceutische bedrijven te dwingen tot meer openheid over hun prijzen. Maar Lebbink erkent ook dat hij er niet zeker van is dat hij Orkambi werkelijk kan namaken. Een eerste poging moet nog plaatsvinden. De apotheker heeft kleine hoeveelheden grondstoffen voor Orkambi in China besteld, maar deze ingrediënten zijn nog niet aangekomen. (**)

0
11 Wilmama

Hij zou het kunnen maken voor een fractie van de originele prijs, dat was al erg onwaarschijnlijk.
Het aankopen van de twee werkzame stoffen en de kwaliteitscontrole ervan is erg duur. Waarschijnlijk komt de productie prijs dicht bij de door de minister afgesproken prijs.

0
12 kwatta

@9 daarvoor hebben farmaceuten toch te veel macht, zo een klein apothekertje kan echt niet procederen tegen een farmaceut reus.

5
13 Rattocasi

@13
De apotheker geeft zelf een andere reden op.
Het lijkt me dat juist deze apotheker zich niets aantrekt van de grote farmaceuten.

0
14 kwatta

@11 U weet meer dan ik! Ik heb alleen maar die zin kunnen vinden en hier geplakt.

0
15 Verwonderd

@14 Natuurlijk, afgeplast worden door farmaceuten is nooit leuk daar ga je dan niks over zeggen.
En van de overheid kan je ook niet veel steun verwachten in dit geheel want die staan achter de multinationals.

3
16 Rattocasi

@16 , deze apotheker zou er juist _wel_ wat van zeggen als hij zou worden tegengewerkt door de farmaceuten.

De redenen die zijn gegeven, lijken mij duidelijk.

0
17 Intellector

@17 O ja waar staat dat, ik zie alleen staan!

Registreer nu en lees:
Apotheker stelt eigen productie duur medicijn uit.

3
18 Rattocasi

@18
Quote uit @8 :
(**) .....Dat is hooguit een handjevol van de 750 patiënten die baat hebben bij het middel. Als hij het middel zou willen aanbieden aan meer patiënten, moet Lebbink aan veel strengere eisen voldoen. 'Dat is niet mijn ambitie', aldus de apotheker uit Den Haag. (**)

0
19 Wilmama

@19 Quote uit link @8

Gisteren werd bekend dat een Haagse apotheker het dure taaislijmziekte-medicijn Orkambi zelf gaat bereiden, hoewel hij weet dat hij daarmee mogelijk het patentrecht schaadt. De apotheker zegt het middel te kunnen maken voor alle 750 Nederlandse patiënten die mogelijk baat hebben bij het middel. Het zou jaarlijks een besparing van tientallen miljoenen euro's opleveren.

3
20 Rattocasi

@20
Lees @8 nog eens goed door en probeer het te begrijpen.

0
21 kwatta

Volmondig mee eens:
"Volkomen voorspelbaar, wat een afgang.... Nog verontrustender is hoe vrijwel elk medium deze man kritiekloos een podium geboden heeft (vorige week nog bij EenVandaag)"

0
22 Wilmama

Quote link @8

We worden gegijzeld door de industrie.

Een groot deel van de Kamer is de "woekerwinsten over de ruggen van patiënten" zat. Bijna alle partijen willen meer openheid van fabrikanten over enerzijds de kosten om middelen te maken en anderzijds de verkoopprijzen en winsten.

Maar sommige partijen wijzen ook op nadelige effecten van meer vrijheden voor apothekers.

Volgens de VVD hebben fabrikanten er vaak al tientallen jaren van investeringen en onderzoek op zitten als middelen op de markt komen. Kamerlid Rutte vraagt zich af of bedrijven nog wel zullen blijven investeren als apothekers hun middelen zomaar mogen namaken. Hij vreest dat patiënten dan ook de dupe worden. D66-Kamerlid Bergkamp sprak van een "duivels dilemma".

4
23 Rattocasi

quote link @8

Als we mogen gaan namaken, denken we dan dat er nog één bedrijf bereid is een nieuw geneesmiddel in Nederland op de markt te brengen?
Arno Rutte, VVD
Minister Bruins voor Medische Zorg zei in het debat de "grenzen te willen onderzoeken van wat mogelijk is". Hij wil "de weg verkennen" voor de mogelijkheden van dwanglicenties en het zelf bereiden, oftewel magistraal bereiden. Mochten Europese regels belemmerend zijn, dan wil Bruins dat in Europees verband aan de orde stellen.

De Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving adviseerde Bruins begin deze maand ook al meer druk op medicijnfabrikanten uit te oefenen.

*O ja sukkels hebben niet door dat je boven de link niet kan openen of je moet je aanmelden, volgende keer een link geven die een ieder kan lezen en kom dan niet met een onnozele andere link aan. question

@20 Lees het zelf eens goed ik gaf duidelijk aan dat de link van de topic niet te openen was.

4
24 Rattocasi

@23 @24

Die link staat in de tekst -onder het blauw gedrukte woordje *meldde*- van het bovenstaande bronartikel in het FD dat ik wel volledig kon en nu nog steeds kan lezen. Waarom weet ik ook niet. Ook niet waarom er nu onnodig zo'n heisa van gemaakt wordt, nadat ik in @8 @10 en @11 al een samenvatting van gegeven had:
[ *O ja sukkels hebben niet door dat je boven de link niet kan openen of je moet je aanmelden, volgende keer een link geven die een ieder kan lezen en kom dan niet met een onnozele andere link aan. ]

Als ik het goed begrijp, kun je je bij het FD dus gratis aanmelden (voor wss een beperkt aantal gratis artikelen per maand), zoals bijvoorbeeld bij het NRC en Trouw ook het geval is.

0
25 Wilmama

@25 Oh zeg dat dan meteen moeten jou op je woord geloven echter de link is niet te openen kan je alles neer kalken valt dan toch niet te controleren, zou jij dit van andere mensen pikken over homeopathie ......ik denk het niet

En zal ik het zelf even bepalen of ik mij ergens "gratis" bij aanmeld, wat nu gratis is kan je morgen voor moeten betalen, en nog iets niets is gratis op de lucht na die je in ademt maar tja dat is ook niet commercieel, de rest is een verdienmodel en die doen het echt niet gratis dat is juist het probleem stinken veel oudjes in.

Zorg er gewoon voor dat je een link hebt die een ieder kan lezen in plaats je gewauwel in de ruimte en dat je zo nodig nieuws koerier aan de gang moet houden, o ja is ook een verdienmodel waarom denk je anders dat lijntjes tot 1000 aan de praat gehouden worden.

Voor de rest een goede nachtrust.

4
26 Rattocasi

@26
Opmerkelijk dat bijvoorbeeld @21 mijn tekst in @8 die begon met "Wat vreemd. Ik heb er geen enkel probleem mee, ook niet na herhaald aanklikken van de link." prima begreep. Punt.

0
27 Wilmama

@allen
Het bericht van gisteren nog maar een keer langs deze weg dan:
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/apotheker-zet-namaken-orkambi-stop.htm

Apotheker Paul Lebbink gaat het dure geneesmiddel Orkambi voor patiënten met taaislijmziekte toch niet namaken.

We hebben nu even andere prioriteiten’, zegt Lebbink in het FD. Lebbink kreeg veel media-aandacht, nadat hij in het najaar aankondigde het geneesmiddel zelf te bereiden. Dat plan heeft hij nu voorlopig stopgezet. Volgens hem is dat niet langer nodig nu het ministerie van Volksgezondheid een prijsakkoord met producent Vertex heeft bereikt.

De Haagse apotheker erkent ook dat hij Orkambi alleen zou kunnen leveren aan zijn eigen patiënten. Als hij het middel zou willen aanbieden aan meer patiënten..........

Kritische kanttekening van mij:
Dat prijsakkoord met de producent was er al in okt. en op 1 november j.l. werd Orkambi al toegelaten in het basispakket. Lebbing kondigde pas op 21 november aan Orkambi zelf op grote schaal te gaan bereiden. Dat kan dus nu niet DE reden zijn om het uit te stellen nietwaar?

0
28 Wilmama

quote

Leuk zinnentje.

**Het was volgens mij vanaf het begin grootspraak en bluf’, stelt Henk Jan Out, voormalig hoogleraar farmaceutische geneeskunde en auteur van het boek Leve het geneesmiddel. Ook andere deskundigen die het in discussies vaker opnemen voor de farmaceutische industrie zien hun scepsis bevestigd.**

Er is nog niks bevestigt want die persoon heeft de spullen nog niet binnen.

Wat ik eerder scheef een steeltje angsthazen stel je voor dat de farmaceuten de rug naar je toe gaan keren, angst is een heel naar ding.

Jaja wat macht al niet doet en kijk ze hebben nog meer macht gekregen want de ander kronkelt en vallen elkaar aan. question

4
29 Rattocasi

@28

"De Haagse apotheker erkent ook dat hij Orkambi alleen zou kunnen leveren aan zijn eigen patiënten. Als hij het middel zou willen aanbieden aan meer patiënten.........."

En zelfs dat klopt niet. Want ook dat is een schending van het patent.

De enige uitzondering is wanneer een dringend noodzakelijk geneesmiddel niet tijdig geleverd zou kunnen worden voor een incidentele patiënt. Het hele klantenbestand van een apotheker valt daar niet onder.

Hij heeft gewoon een veel te grote broek aangetrokken met zijn aankondiging.

0
30 Endandit

@30 , je laatste zin - dat is, ook zonder jouw (terechte) conclusie, inderdaad de teneur van het artikel.

Met "macht van de farmaceuten" heeft dat allemaal weinig te maken.

0
31 Intellector

@30 @31
[Hij heeft gewoon een veel te grote broek aangetrokken met zijn aankondiging.]
Mogelijk zelfs dat niet. Hat kan ook zijn/worden: "Kijk nou toch goed, keizer Lebbink heeft helemaal geen kleren aan!"

0
32 Wilmama

@30
Volgens mij mag de apotheker ook een afwijkende doseervorm afleveren.

0
33 kwatta

@30
Ik vind de quote die ik hierboven in @10 al gaf, nog een heel stuk duidelijker:
(**) Grootspraak en bluf
'Het was volgens mij vanaf het begin grootspraak en bluf', reageert Henk Jan Out, voormalig hoogleraar farmaceutische geneeskunde en auteur van het boek Leve het geneesmiddel. 'De grondstof zou uit China moeten komen, maar de kwaliteitscontrole daarop is uiterst onduidelijk. Het lijkt me erg waarschijnlijk dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg onmiddellijk zou ingrijpen.'....(**)

In 1e instantie zou Lebbink, of who-ever, te maken krijgen met de inspectie (IGJ) en daar staat de farmaceutische industrie dus helemaal buiten.

0
34 Wilmama

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
LoydMorris
Extra maatregelen bij Nationale Herdenking op de Dam dit jaar

Zo ziek, verrot is de huidige samenleving inmiddels. . . Hier zijn de mensen voor gevallen, die wij op deze 4e mei herdenken. . . ...

33 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

LoydMorris
Amsterdam op 4 mei: minder mensen op de Dam, iedereen gefouilleerd en verbod op vlaggen

@1 Er liep nog nooit iemand met een Nederlandse vlag demonstratief te zwaaien op 4 mei, tijdens de dodenherdenking op de Dam. . . ...

35 minuten geleden geplaatst door LoydMorris

eh
Muziekdraadje

@2912 aj, sterkte....

2 uur geleden geplaatst door eh

Sarcoff
Amsterdam op 4 mei: minder mensen op de Dam, iedereen gefouilleerd en verbod op vlaggen

De Nederlandse vlag is dus ook verboden? dus zij vielen blijkbaar niet voor onze vrijheid?...

2 uur geleden geplaatst door Sarcoff

Sarcoff
Eliot Higgins van Bellingcat: ‘Voor dit werk moet je obsessief zijn’

Bellingkat, werd alom gelauwerd, omdat het door westerse overheden gewenst nepnieuws bracht. ...

2 uur geleden geplaatst door Sarcoff

Strongoli
Muziekdraadje

@2912Lieve Nighthawk, ik wens je veel sterkte bij dit persoonlijke verlies van een geliefd familielid. 😘😢Speciaal nummer:Eric Clap...

2 uur geleden geplaatst door Strongoli

Sarcoff
Mensen die aanstoot nemen aan ‘woke’, zijn de echte sneeuwvlokjes - Joop - BNNVARA

@61 Psychotische narcisten die overdreven veel aandacht eisen en helaas ook krijgen, word er geen aandacht aan geschonken bloed het snel dood, h...

4 uur geleden geplaatst door Sarcoff

eh
Mensen die aanstoot nemen aan ‘woke’, zijn de echte sneeuwvlokjes - Joop - BNNVARA

#62Ik had iets overgeslagen, religie zou je kunnen zien als een vorm van waanzin.Dan ga ik iets te snel, want er zijn ook mensen die er baat...

4 uur geleden geplaatst door eh

eh
Mensen die aanstoot nemen aan ‘woke’, zijn de echte sneeuwvlokjes - Joop - BNNVARA

Gekken met goede bedoelingen, daar moet je volgens mij uit de buurt van blijven.Één van de opvallende veranderingen de laatste tijd is dat...

5 uur geleden geplaatst door eh

Graaier1000
Muziekdraadje

@2912 Nighthawk,Mijn oprechte deelneming 😔https://youtu.be/BKiwbpRvh84?si=h5SzZXTCraZJxhie...

5 uur geleden geplaatst door Graaier1000

NK. App
ListcrowerKatrina BlackedGay Cruseing PornWtfpass.com- Cottage Party With Nasty College ChicksXxx Male SexPorn Viral IndianVirgo Peridot Gem JewelsBikini AnalCherokeedazzMtvkayExtra Small PussyErotica SeatchPorntube.vcomPecerse FamilyMature EscorysNithya Menon Sexy VideosPorn LaughRapper PornhubCelebity NudesFappelliTwitter BbwProstitute PornosXnxnnxFanbus OnlyfansLa Bella Da SemanaPorn Download SitesBrother And Sister SexJapan Big SexPorn Stories Hindi AudioShane Diesel BjAdult Freind FinderExtramile Reddit마나또끼Sexiest Woman On TwitterPainal PornhubFarla CraneMuy Zorr.comGay Crusimg PornCuming In PantyhoseGem XxxNew Beeg ComPornos PornosGfrevengeLidt CrawlersBuity PornXnxx ExercisePronky VideoMost Nude Scenes MoviesHollywood Blue Film VideoCeleb JihafWwwxxxconFlignsterSite De AcompanhantePorn WikiKatrina Xxx PhotoVickyhyuga PornPron BloodEbony GapingHentsi HqGigi Hadid NudNina Agdal Nude LeaksNpc GirlMadhvi Bhabhi XxxSex UrinSis Love Me Porn VideosHot Sexy Japanese PornIndian Gay Sex XxxSwx VidoesVideo Amateur Francaise SexeSalman Khan SexyChubby MaturesexGrace Charis Of LeakedTessa Lane VideosKerala Mallu Aunty HotKoreanpornsVideos Poerno GratisXhamster GamesSara Ames NudeJapanese Mom PussySexe Model .comVivastrreetMadison Riley NudeJr Nude PageantOld Heroine Sex VideosPakistan Bhabhi PornRomenticpornPorn Video NxnnBen 10 Sex ComIfeelmyself VideosLiberty.valentine PornCheating Wife FuckesRed Light Area Sex VideoWww Xxx Video ConBye 2 WebseriesJasmine Fiore NudePornhub DanloderMadurai Aunty SexPunjabi Sex ComNepali Girl FuckDesi Sali PornDvdes 644Marilyn Chambers VideosLesbians FucFamous People Sex TapesPorn Hub Video Download OnlinePorn SupergirlSarah Silverman NudesSex Oil VideoXxxey VideoHentai Manga RapeEroticax VideosDescargar Videos PornValentine DemyXvidzoqEmma Mackey NudePorn VirgianThreesome Porn VideosKareena Kapoor Xxnx VideoXxxbbcWıntage PornKenya Moore NudeJen Selter NakedFree Poran VideoFree No Sign Up PorngamesGonewildaudio TedditAnal ViolentosHindhi Porn VideosJaimie Smiles NudeTherealmonroesweetsDeepnudwH动漫.Niecy Nash BoobsPotrnStephanie Rodriguez PornLiberty SlotsZendaya TitsOily HandjobTamilsexvidioXxnx BhojpuriHeydouga 4017-ppv226Indian Girl Xxx Video ComSybil A VideosFreya Von Doom Creampie台湾vcd电影在线看หนังโป๊ะญี่ปุ่นPornográfico MexicanoJustina Valentine LeakedKagney LinnPunjabi Adult VideoChristmas Pornos