Direct naar artikelinhoud

Neef van Sadat trekt zich terug uit presidentsverkiezingen Egypte

Mohamed Anwar al-Sadat, het neefje van de vermoorde Egyptische president Anwar Sadat, heeft maandag aangekondigd dat hij niet mee zal doen aan de presidentsverkiezingen die in maart worden gehouden. Volgens hem is er geen sprake van een eerlijke strijd, en bovendien wil Sadat zijn medewerkers 'beschermen tegen intimidatie en arrestatie'.

Mohamed Anwar al-Sadat zegt tijdens de persconferentie dat hij niet meedoet aan de presidentsverkiezingen omdat er volgens hem geen sprake is van een eerlijke strijd.Beeld epa

Afgelopen weekeinde had Sadat, die eerder in het parlement heeft gezeten, campagnemateriaal vrijgegeven en een persconferentie aangekondigd. Verwacht werd dat hij hier zijn kandidatuur bekend zou maken. Maar het is 'een zelfmoordmissie' om het op te nemen tegen Abdel Fatah al-Sisi, de huidige president, zegt Sadat.

Al-Sisi bestuurt het land met ijzeren hand. Hij kwam aan de macht nadat het leger in 2013 president Mohamed Morsi de leider van de Moslimbroederschap, afzette, en werd in 2014 gekozen tot president. Sindsdien wordt elke vorm van oppositie stevig de kop ingedrukt. Alhoewel al-Sisi zich formeel nog niet kandidaat heeft gesteld, is vrijwel zeker dat hij de verkiezingen zal gaan winnen.

'We dromen van verkiezingen waarbij de winnaar pas op het laatste moment bekend wordt', zei Sadat op de persconferentie. Hij werd vorig jaar uit het parlement gezet na beschuldigingen dat hij officiële documenten had gelekt naar buitenlandse diplomaten.

Moslimbroederschap

Sadats oom, Anwar al-Sadat, regeerde Egypte tussen 1970 en 1981. Hij was de opvolger van Gamal Abdel Nasser. In oktober 1981 werd Sadat tijdens een militaire parade in Caïro vermoord door radicaal-islamitische officieren. Sadat had vier jaar daarvoor, in 1977, als eerste Arabische leider een vredesverdrag met aartsvijand Israël gesloten.

Vorige week besloot ook een andere presidentskandidaat, oud-premier Ahmed Shafiq, zich terug te trekken. Shafiq, een voormalige luchtmachtofficier, zei dat hij niet de 'ideale' kandidaat was om Egypte te leiden. De oud-premier werd flink bekritiseerd door de regeringsgezinde media toen hij zich kandidaat stelde. Shafiq eindigde tijdens de verkiezingen van 2012, toen Morsi werd gekozen, met een groot aantal stemmen op de tweede plaats. Hij werd daarom als een belangrijke bedreiging gezien voor Al-Sisi. 

Sinds hij president werd, heeft Al-Sisi duizenden personen laten arresteren, voornamelijk aanhangers van de Moslimbroederschap maar ook seculiere activisten. Onder hen zijn veel activisten die betrokken waren bij de opstand in 2011 tegen president Hosni Mubarak. Onder het bewind van Al-Sisi zijn politieke demonstraties vrijwel verboden. Ook wordt het werk van mensenrechtengroepen onmogelijk gemaakt.

Twitter bericht wordt geladen...