(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Interessant wetenschappelijk onderzoek, dat ook van belang is voor het aangekondigde Nederlandse experiment met gereguleerde wietteelt. In Amerikaanse staten waar (medicinale) cannabis legaal is neemt het aantal gewelddadige misdrijven flink af, gemiddeld zelfs met 13 procent. En dat komt omdat de drugskartels minder marktaandeel krijgen, zo simpel is het…

Zoals jullie weten heeft het kabinet aangekondigd dat er nog deze regeerperiode een experiment met gereguleerde wietteelt komt in 10 middelgrote en grote Nederlandse coffeeshop-gemeenten. Daarbij is vermindering van de (drugsgerelateerde) criminaliteit een van de doelen, naast de gezondheid van de consument.

Wij raden de heren en dames politici daarom van harte dit Amerikaanse onderzoek aan: ‘Is Legal Pot Crippling Mexican Drug Trafficking Organisations? The Effect of Medical Marijuana Laws on US Crime‘.

Legale kwekers beconcurreren Mexicaanse drugskartels

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: door de introductie van medicinale cannabiswetten in Amerikaanse staten die aan Mexico grenzen, is de gewelddadige misdaad flink gedaald: gemiddeld zelfs met 13 procent. Daarbij is het handig om te weten dat de meeste wiet die Amerikanen consumeren afkomstig is (was) van de Mexicaanse drugskartels.

Econoom Evelina Gavrilova is een van de onderzoekers die aan de studie hebben meegewerkt. Zij zegt: ‘Deze wetten maken het voor lokale telers mogelijk om wiet te kweken die aan de dispensaries kan worden verkocht, waar het legaal aan consumenten verkocht wordt. Deze kwekers zijn in directe competitie met de Mexicaanse drugskartels die wiet naar de VS smokkelen. Als resultaat krijgen die kartels een stuk minder business.’

Domino-effect van legale mediwiet

Het is kraakhelder en voor de onderzoekers zelfs een ‘no brainer’: legalisering van cannabis is slecht voor de drugskartels en bijbehorende gewelddadige misdaad… [beeld: Blablo101/Shutterstock]

Het domino-effect is een afname van het drugsgerelateerde geweld. ‘De zeven kartels beconcurreren elkaar’, verklaart Gavrilova tegenover de Britse krant The Guardian. ‘Ze wedijveren voor territorium, maar het is ook eenvoudig om producten van andere kartels te stelen en zelf te verkopen, dus vechten ze om het product. Ze moeten ook hun terrein verdedigen en er zeker van zijn dat er geen toeschouwers zijn, geen getuigen van de kartelactiviteiten. Steeds wanneer er een medicinale cannabiswet komt observeren wij dat de misdaad aan de grens afneemt omdat er plotseling een stuk minder smokkel is en een stuk minder geweld dat daarmee geassocieerd wordt.’

Uiteraard smokkelen de Mexicaanse drugskartels ook andere drugs zoals cocaïne, heroïne en crystal meth over de grens, maar cannabis is nu eenmaal de grootste drugsmarkt in de VS. En degene waarbij de Mexicanen de vetste winsten maken. De productie van een kilo wiet kost ongeveer 150 dollar en afhankelijk van de kwaliteit kan je daar in de VS tot soms wel 7500 dollar voor vangen.

Legalisering wiet is ‘no brainer’

De onderzoekers bestudeerden misdaadcijfers van de FBI en de moordregisters uit de periode 1994 tot 2012. Ze ontdekten dat het effect van de wetswijziging het sterkste was in Californië, waar de geweldsmisdrijven met 15% afnamen. In Arizona was het effect het kleinste met toch nog altijd een daling in het geweld van 7%. De misdrijven die het sterkst beïnvloed werden zijn overvallen (-19%) en moord (-10%). Moorden die specifiek gerelateerd zijn aan de drugshandel daalden zelfs met 41 procent!

Volgens de onderzoekers biedt hun studie nieuwe inzichten in methoden om gewelddadige misdaad in verband met drugssmokkel te reduceren. Gavrilova: ‘Wanneer het effect op misdaad zo significant is, is het duidelijk beter om cannabis te reguleren en mensen er belasting over te laten betalen dan om het illegaal te maken. Voor mij is het een no brainer  dat wiet legaal en gereguleerd zou moeten zijn en dat de opbrengsten naar de schatkist gaan.’

Nog meer effect bij volledige legalisering

Het onderzoek stelt ook nog dat het zo goed als zeker is dat de volledige legalisering van cannabis (dus naast de medicinale ook de recreatieve wiet) in staten als Colorado en Washington een nóg sterkere impact zal hebben op de drugshandel, doordat er grootschalige wietplantages verrijzen in deze staten die de positie van de drugskartels verder bedreigen.

Tja, en nu maar hopen dat onze politici hier in Nederland binnenkort ook zo’n ‘no brainer’ hebben…

[openingsbeeld:  Mary Jane Mom/Shutterstock]
(advertentie)