© Reporters - Rosaria D Aquino

Mag je je wifi-abonnement delen met de buren? Wat zijn de risico's?

Geld besparen door je internetabonnement te delen met de buren. Zeker in een appartementsgebouw waar je dicht op elkaar woont, zou het kunnen lukken. Maar mag het wel? En wat zijn de valkuilen? Radio2 zocht het uit.

In het geval van luisteraar Jonas, die de vraag stelde, becijferde de redactie van Radio2 dat de wifi-verbinding delen in zijn appartementsgebouw een besparing zou opleveren van 108 tot 175 euro per jaar.

Technisch is het in elk geval mogelijk om je verbinding te delen, al zal je in sommige gevallen wel een beroep moeten doen op een IT-expert en gespecialiseerde apparatuur om ervoor te zorgen dat iedereen een even sterke verbinding heeft.

Maar mag het? Zowel Telenet als Proximus geven een gelijkaardig antwoord op die vraag. Op zich kan je je particulier abonnement delen, maar volgens de kleine letters van je contract mag je hun service niet doorverkopen. Je mag er dus geen geld voor vragen. Al erkennen ze dat zoiets in de praktijk heel moeilijk te controleren valt.

Beide telecomoperatoren bieden overigens al een gelijkaardige service voor bedrijven. Denk aan hotels of woonzorgcentra waarin het netwerk perfect wordt gedeeld door de bewoners. Dan werk je wel met aparte paswoorden per gebruiker en ben je beter beschermd.

Vertrouwen

Er zijn ook risico's. Als abonnementhouder ben je verantwoordelijk voor wat er gebeurt op jouw netwerk. Bij illegale activiteiten kan je aansprakelijk gesteld worden. Je moet dus weten dat je de mensen kunt vertrouwen met wie je het abonnement deelt.

Bovendien zul je merken dat je surfcomfort in veel gevallen achteruitgaat als er meer gebruikers op het netwerk zitten. En als je buur bijvoorbeeld veel Netflix streamt, zou dat wel eens tot discussie kunnen leiden over de downloadlimiet.

Meest gelezen