Direct naar artikelinhoud

Zwarte Pietendiscussie in Frankrijk: Moet de 'Nacht van de zwarten' afgeschaft?

In Nederland is al jaren discussie over Zwarte Piet en er wordt door voor- en tegenstanders fanatiek actie gevoerd.Beeld anp

Duinkerken is bekend om zijn carnaval. Maar vrijwel niemand die weet dat tijdens dit grootse evenement een zogenoemde Nuit des Noirs plaatsvindt, een nacht van de zwarten. Dit jaar wordt het vijftigjarig bestaan gevierd van het gezelschap dat elk jaar verkleed als inboorling aan de festiviteiten deelneemt. 

Met zwartgeschminkte gezichten, pruiken, rokken van stro en kettingen van botjes doen ze sterk denken aan de Afrikaanse personages in vooroorlogse stripboeken.

Twee actiegroepen dringen nu aan op een einde van deze traditie. Maar de burgemeester van Duinkerken, Patrice Vergriete, wil de Brigade anti-négrophobie (Ban) en de organisatie voor zwarte Fransen - Cran - niet eens ontvangen.

Vorige week gaf Cran-voorzitter Louis-Georges Tin op de stoep van het stadhuis een persconferentie. Hij betreurt de afwezigheid van een dialoog. "De burgemeester beschadigt de reputatie van zijn gastvrije stad", zei Tin, die onlangs in Trouw vertelde over zijn plan voor een slavernijmuseum.

Zwarten worden hier voorgesteld als duivelse kannibalen. Als men hiermee doorgaat, gaan wij door met onze protesten.
Louis-Georges Tin, voorzitter Cran

Het feestje kan volgens Tin niet door de beugel vanwege de vele pijnlijke stereotypen. "Zwarten worden hier voorgesteld als duivelse kannibalen. Als men hiermee doorgaat, gaan wij door met onze protesten." Op Facebook gaat Vergriete in op de affaire. Hij is boos dat de inwoners van zijn stad zijn uitgemaakt voor racist. Volgens hem begrijpen de Cran en de Ban bar weinig van het fenomeen carnaval: "Tijdens carnaval maken we van alles en iedereen een karikatuur, we bespotten elkaar. En dat alles in een geest van vriendschap en tolerantie. Ik herinner er aan dat Duinkerken een traditie kent van openheid en dat we al vele jaren vluchtelingen opvangen. Er zijn genoeg echte problemen om ons niet niet te verliezen in een onzinnig debat."

Voorstanders

Kom kijken en doe met ons mee, sporen sommigen Tin aan via sociale media. Maar die zal aan die uitnodiging geen gehoor geven. "Net als bij Zwarte Piet in Nederland gaat het hier niet om de goede bedoelingen, het gaat om de gevolgen. Hoe kun je een 'feest' vieren als dat voor anderen pijnlijk is?"

Voorstanders wijzen op Marcel Mpika, een muzikant van Afrikaanse origine die al dertig jaar in de buurt van Duinkerken woont. Ook hij meent dat de verkleedpartij niet racistisch is. "In Afrika heb je stammen die hun gezicht wit maken, dat is net zoiets", zegt hij in de krant La Voix du Nord. "Ik denk dat we de term racisme uit het woordenboek moet schrappen en het vervangen door onwetendheid."