De uitbarsting van vulkaan Kadovar
NOS NieuwsAangepast

Bewoners van Blup Blup en Bam geëvacueerd na uitbarsting vulkaan

Duizenden bewoners van eilanden voor de kust van Papoea-Nieuw-Guinea worden naar het vasteland gebracht nadat vrijdag een slapende vulkaan was uitgebarsten. De evacuatie begon al op 5 januari. 600 bewoners van het vulkaaneiland Kadovar werden toen naar het buureiland Blup Blup geëvacueerd nadat de vulkaan actief was geworden.

Eergisteren ontplofte de vulkaan, waarbij grote hoeveelheden lava en zwaveldioxide de lucht in werden geslingerd. Daarop besloot de regering van Papoea-Nieuw-Guinea om ook het eiland Blup Blup te evacueren en iedereen naar het vasteland te brengen. Dat gaat in totaal om zo'n 1500 mensen.

De autoriteiten maken zich ook zorgen om het eiland Bam, dat naast Blup Blup ligt en ook vulkanisch is. De bewoners van dat eiland worden uit voorzorg geëvacueerd omdat er vulkanische activiteiten zijn gemeten en de angst dat de vulkaan ook gaat uitbarsten groot is. Volgens de gouverneur is het eiland een "tijdbom" en daarom heeft hij het bevel gegeven om de 3000 bewoners te evacueren, schrijft ABC News.

Dringend behoefte aan hulp

De lokale afdeling van het Rode Kruis zegt dat er dringend behoefte is aan hulp. "Mensen sloegen direct op de vlucht toen de vulkaan op Kadovar uitbarstte", zegt de directeur. "Ze hebben voedsel, water, onderdak en kleding nodig." Australië heeft een bedrag van 16.000 euro vrijgemaakt voor noodhulp.

Inmiddels is een groot deel van het eiland Kadovar bedolven onder de lava. De overheid van Papoea-Nieuw-Guinea heeft gezegd dat ze voor iedereen die zijn woning kwijt is, onderdak gaat zoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl